• سه شنبه 18 دی 1403
  • الثُّلاثَاء 7 رجب 1446
  • 2025 Jan 07
سه شنبه 11 دی 1403
کد مطلب : 244799
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wjo8z
+
-

به نام یک قلعه یا غذای بریانی؟

به نام یک قلعه یا غذای بریانی؟

نام: وجه تسمیه بریانک
موقعیت:  محله بریانک

محله بریانک روزگاری روستایی بود باصفا با باغ‌های فراوان و قلعه‌ای کهن در بلوک غار ری که در دوره‌ای سکونتگاه 100تهرانی بود. اگرچه اکنون دیگر کمتر نشانی از آن آبادی باقی مانده و باغ‌های درندشت جای خود را به آپارتمان‌ها و خیابان‌های شلوغ داده‌اند، اما ده بریانک هنوز با خاطرات روزگار گذشته‌اش در ذهن موسفیدان محله زنده است.ر‌حمت‌الله‌خادم‌الحسینیه درباره محدوده روستای بریانک می‌گوید: «محله بریانک یادگار ده بریانک است؛ روستایی که در قیاس با محدوده کنونی محله وسعت بیشتری داشت. امروز بریانک از شرق به بزرگراه نواب، از شمال به خیابان کمیل و از جنوب به خیابان قزوین و از غرب به خیابان هرمزان محدود می‌شود اما چند دهه پیش که بریانک یکی از روستاهای بلوک غار محسوب می‌شد، بسیار وسیع‌تر از امروز بود. در نقشه‌های تهران قدیم، ده بریانک از شمال به اکبرآباد، از غرب به روستای جی، از جنوب به محدوده امامزاده حسن(ع) و جاده قزوین و از شرق به باغ‌شاه محدود می‌شد.»
برای جست‌وجو درباره ریشه‌های نام محله بریانک نیز باید به تاریخ آن آبادی باصفا سفر کنیم. وجه تسمیه بریانک روایت‌های متعددی دارد. برخی معتقدند بریانک از واژه بیرونک تغییر یافته است. رحمت‌الله خادم‌الحسینیه، یکی از اهالی قدیمی محله، در این‌باره می‌گوید:
« بریانک قلعه‌ای کهن داشت به نام قلعه بیرونک. برخی می‌گویند نام محله بریانک از قلعه بریانک آمده است. قلعه‌ای که به گواه روایت‌های شفاهی اهالی قدیمی محله قدمتش به دوره صفویه یا قاجار می‌رسید و شماری از ساکنان روستا در آن زندگی می‌کردند. دلیل نامگذاری قلعه بیرونک که سالیان بسیار از ساکنان خود در برابر تهاجمات خارجی محافظت می‌کرد نیز این است که قلعه در حوزه روستای جی قرار داشت. به‌عبارت دقیق‌تر، قلعه جی قلعه اصلی این محدوده بود و قلعه بیرونک هم قلعه‌ای بود بیرون از قلعه اصلی و مردم به آن بیرونک می‌گفتند.»
روایت دیگری هم از علت نامگذاری محله بریانک در خاطرات شفاهی اهالی این محله شنیده می‌شود. خادم‌الحسینیه می‌گوید: « یکی دیگر از روایت‌ها این است که واژه بریانک مصغر بریان به‌معنای بره یا مرغ بریان است و چون به‌گفته اهالی قدیمی محله، یکی از شاهان قاجار هنگام تفرج و گردش در این روستا که باغ‌ها و اماکن تفرجگاهی بسیار داشت و نیز در محدوده هفت‌چنار بریانی می‌خورده، این محدوده هم به بریانک معروف شد.»

 

این خبر را به اشتراک بگذارید