زنگ خطر شیوع سرطان روده بزرگ در جهرم
زنگ خطر سرطان روده بزرگ یا کولون برای جهرمیها در حالی به صدا درآمده که رژیم غذایی کمفیبر و پُرپروتئین علت اصلی این نوع سرطان است. این بیماری تقریبا هر ماه در جهرم قربانیانی دارد.
به گزارش ایرنا، روده بزرگ حدود ۸۰ سانتیمتر طول دارد و نگهداری مدفوع، بازجذب آب و مواد معدنی از مواد خوردهشده را انجام میدهد و سپس به طور معمول دفع میکند. دفع مدفوع در جوامع مختلف بر اساس عادات غذایی متفاوت است و حتی این تفاوت از یک فرد به فردی دیگر متفاوت است.
چنانکه ممکن است فردی روزی 2-3 بار دفع داشته باشد و دیگری هر 2-3 روز یک بار عمل دفع را انجام دهد. ممکن است روده بزرگ به بیماریهای متعددی دچار شود که شایعترین آنها یبوست، اسهال، عفونتهای گوناگون، بواسیر، شقاق، کولیت زخمی، پولیپ و سرطانهای کولون است.
دلایل افزایش«کولون»
یک فوقتخصص گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی جهرم در این زمینه گفت: سرطان کولون(روده بزرگ) دومین سرطان شایع در کشورهای پیشرفته و سومین عامل مرگ و میر در کشورهای کمتر توسعهیافته است. رژیم غذایی کمفیبر و پُرپروتئین و دیر شدن تشخیص به علت درمانهای خودسرانه از علل اصلی افزایش بروز این سرطان است.
دکتر «مسعود عزیزی» افزود: در جهرم شیوع سرطان کولون(روده بزرگ) همانند سایر مناطق جنوب کشور، نسبتا زیاد است که علت آن رژیم غذایی کمفیبر و پُرپروتئین است. در کشور ما مردم وقتی علائمی از بیماریهای گوارشی پیدا میکنند، مانند خونریزی مقعد، به دلیل کمرویی و مشکلات فرهنگی در ابتدا به جای مراجعه به پزشک سراغ درمانهای سنتی میروند که ممکن است تشخیص را به تاخیر بیندازد و امکان درمان کامل از بین برود.
وی گفت: ماهانه به طور میانگین در جهرم ۵۰ تا ۶۰ نفر کولونوسکوپی میشوند که حدود ۲ تا ۳ درصد از افراد مراجعهکننده سرطان کولون دارند. او با اشاره به اینکه سرطان کولون در هر سنی ممکن است رخ دهد و در اکثر موارد در سن بیش از ۵۰ سال است گفت: در ماه گذشته، 2 مورد سرطان روده کوچک در سنین ۲۴ و ۳۴ سال در جهرم شناسایی و تشخیص داده شده است.
این پزشک اذعان کرد: در حال حاضر، یکی از شایعترین سرطانهای دستگاه گوارش در ایران سرطان کولون(روده بزرگ) است که از نظر بروز در مردان ایرانی رتبه سوم و در زنان ایرانی رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است. وی رژیم غذایی پرچرب، رژیم غذایی کمفیبر، چاقی و عدم فعالیت بدنی و مصرف سیگار و الکل را از ریسک فاکتورهای سرطان روده بزرگ دانست و گفت: فاکتورهای زیستمحیطی و سبک زندگی از عوامل عمده در پیدایش این بیماری است و شیوع این بیماری در نواحی شهری و در افراد با طبقات اجتماعی و اقتصادی بالاتر بیشتر است.
دکتر عزیزی بیان کرد: دریافت زیاد چربی، گوشت قرمز و مصرف غذاهای سرخشده خطر ابتلا به سرطان کولون را افزایش میدهد و رژیم غذایی حاوی سبزی و میوه به علت داشتن فیبر فراوان و مواد غذایی حاوی کلسیم، ویتامین دی، ای، سی، اِی، فولیک اسید و غیره نقش حفاظتی دارد. این فوقتخصص گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: ۱۲ درصد مرگ و میرهای ناشی از سرطان روده بزرگ به دلیل کشیدن سیگار است.
عوامل غیرقابل پیشگیری
وی افزود: سابقه خانوادگی، سن، جنس و نژاد از عوامل خطرزای غیرقابلپیشگیری در ابتلا به سرطان کولون است. بروز سرطان کولون هم در زنان و هم در مردان در حدود چهلسالگی شروع به افزایش میکند و پس از پنجاهسالگی به اوج خود میرسد. پیشگیری از بروز و شیوع سرطان کولون به طور معمول در سطوح پیشگیری اولیه و ثانویه مورد توجه است.
این پزشک متخصص افزود: پیشگیری اولیه شامل شناسایی و اصلاح عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی و یا زیستمحیطی است و پیشگیری ثانویه(غربالگری) شامل اقداماتی است برای کشف زودهنگام سرطان در افراد بدون علامت که در مرحله اول بیماری هستند. آزمایش خون مخفی در مدفوع، کولونسکوپی و غیره از مراحل غربالگری این سرطان است.
شانس درمان
دکتر عزیزی گفت: سرطان کولون خصوصا اگر زود تشخیص داده شود، نسبت به سایر سرطانها قابلیت درمان بهتر و کاملتری دارد. راه تشخیص سرطان روده بزرگ کولونوسکوپی است.
این پزشک تصریح کرد: در جهرم هر ماه مواردی از سرطانهای گوارشی دیده میشود و نکته قابل توجه در آن مراجعه دیرهنگام بیماران است که امکان درمان کامل را از بین میبرد. به افراد توصیه میشود که در صورت بروز هر کدام از علائم گوارشی فورا به فوقتخصص گوارش مراجعه کنند.
وی گفت: کولونوسکوپی و تشخیص بیماری در مرحله حاد(سرطان) از خدمات بیمارستان مطهری جهرم به مردم است که نسبت به سالهای گذشته به تعداد بیشتر و با دستگاههای جدیدتر، با دقت فراوان انجام میشود و در صورت لزوم بیمار برای جراحی، شیمیدرمانی به فوقتخصص در مرکز سرطان خاتمالانبیاء جهرم ارجاع داده میشوند.
فوقتخصص گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی جهرم غربالگری در خصوص پیشگیری از سرطان کولون را برای افراد ۵۰ تا ۶۹ساله در مراکز بهداشت شهرستان از برنامههایی دانست که از 2 سال پیش توسط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم شروع شده است.