
وزارت میراثفرهنگی برنامه میخواهد
فعالان صنعت گردشگری میگویند وزارت میراثفرهنگی ملزم به حل مشکلات است

محمد باریکانی/خبرنگار
صبح فردا جلسه رأی اعتماد بهگــزینـه پیشنهـادی رئیسجمهور برای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در صحن علنی مجلس، در حالی برگزار میشود که بهنظر میرسد کفه ترازوی رأی اعتماد نمایندگان به نفع علیاصغر مونسان در حال چرخش است.
وزیر بالقوه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ظهر دیروز نیز در جلسات کمیسیونهای تخصصی مجلس حاضر شد تا خود را به کمیسیونهای مجلس معرفی کند. تبدیل سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به وزارتخانه پس از یکدهه تلاش فعالان این 3حوزه به نتیجه رسید و صبح فردا وضعیت نخستین گزینه پیشنهادی رئیسجمهور در صحن علنی مجلس برای نشستن بر کرسی وزارت در ارگ آزادی تهران مشخص میشود. اما جدای از نتیجه جلسه رأی اعتماد به علیاصغر مونسان، انتظاراتی است که فعالان 3حوزه زیرمجموعه وزارتخانه جدید از وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی دارند.
انتظارات سمنها از مجلس و وزیر جدید
عصر دیروز شورای هماهنگی سازمانهای غیردولتی فعال در حوزههای سهگانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی انتظارات خود را از این وزارتخانه به مجلس اعلام و نسخهای از این انتظارات را به همشهری ارسال کرد.
این شورا انتظارات خود از وزارت میراث فرهنگی و مجلس را چنین برشمرده است: «ارتقای واقعی جایگاه ملی و فراملی میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور، تدوین و اجرای برنامههای کارشناسی و دقیق، برای حوزههای سهگانه وزارتخانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، لزوم صیانت همهجانبه از کیان و وجهه وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در برابر سیاستزدگی و سهمخواهیهای احتمالی گروهها و ذینفعان سیاسی، صیانت و حفاظت اصولی و دانشی از ثروتهای فرهنگی و طبیعی سرزمین و احیای معاونتهای پژوهشی به ساختار وزارتخانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و بهکارگیری و جانمایی نیروهای متخصص و کارشناس در بدنه وزارتخانه، بهعنوان بنیادیترین مواردی هستند که وزیر نظاممند، آگاه، متخصص و آشنا به میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی میباید در برنامههای خود به اجرای آنها متعهد و پایبند باشد.»
انجمنهای فعال در حوزههای سهگانه میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری همچنین از نمایندگان مجلس درخواست کردهاند که به برنامههای مشخص وزیر پیشنهادی درخصوص ارتباط عملکردهای آینده با جایگاه و نقش سازمانهای غیردولتی توجه و دقت بالایی داشته باشند. براساس اعلام تشکلهای سهگانه میراثفرهنگی به مجلس، «وزارتخانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در دورهای تشکیل شده که از سویی شعار حراست و حفاظت از حفظ حافظههای فرهنگی و ثروتهای تاریخی این سرزمین و بهرهبرداری اقتصادی از صنعت توریسم، همواره بلند بوده و از سوی دیگر مشکلات و معضلات مرتبط با آنها نیز اندک نیست.»
بخش خصوصی از وزارت میراثفرهنگی چه میخواهد؟
اما اولویت نخست وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در وزارتخانه جدیدالتأسیس در حوزه گردشگری چیست؟ فعالان صنعت گردشگری میگویند ساختار وزارتخانه جدید نیازمند بازتعریف است.
جمشید حمزهزاده، رئیس جامعه هتلداران ایران در اینباره به همشهری میگوید: اولویت اول برای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی باید تبیین دوباره ساختار و شرح وظایف و ارائه آنها به مجلس برای تصویب باشد.
به گفته او، هر وزارتخانه، تابع یک ساختار سازمانی است و براساس آن فعالیت میکند و شرح وظایف همه بخشها نیز مشخص است. وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز نیازمند ساختار جدید است که باید ظرف 3ماه بهعنوان نخستین اقدام با همکاری فعالان بخش خصوصی و نخبگان نوشته و در قالب لایحه به مجلس ارسال شود، چون وظایف تمامی معاونتها نیاز به بازتعریف دارد.
رئیس جامعه هتلداران ایران با اعلام این مطلب که در حوزه گردشگری نیز مسائل مختلفی مطرح است که نیازمند توجه جدی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و مجلس است، گفت: استفاده از مدیران متخصص و مرتبط در حوزه گردشگری و حتی در بدنه وزارت میراثفرهنگی، تعامل واقعی و نزدیک با بخش خصوصی در حوزه گردشگری و تفویض تصدیگریها به بخش خصوصی ازجمله مواردی است که باید در اولویت فعالیتهای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی قرار بگیرد.
حمزهزاده تأکید کرد: تعامل با سازمانهای مرتبط در راستای حل موانع و مشکلات صنعت گردشگری نیز با توجه به ماهیت فرابخشی صنعت گردشگری از دیگر مواردی است که باید در وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با جدیت دنبال شود. او با اعلام اینکه فعالان صنعت گردشگری اکنون با سازمان امور مالیاتی کشور مشکلات شدیدی دارند که باید با پیگیری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای همیشه برطرف شود گفت: فعالان بخش گردشگری کشور در موضوع بیمه نیز مشکلات زیادی دارند و این مشکلات با برخی سازمانهای دیگر هم بهصورت موردی وجود دارد که حل آنها وظیفه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است.
رئیس جامعه هتلداران ایران با اعلام اینکه بخش خصوصی صنعت گردشگری بهدنبال اجرایی شدن معافیتهای مالیاتی در مجلس و حذف مالیات بر ارزش افزوده از خدمات گردشگری در مجلس است تأکید کرد: وزارت میراثفرهنگی باید فعالان بخش خصوصی را برای حذف صددرصدی مالیات بر صنعت گردشگری در مجلس یاری کند و این موارد از موضوعاتی است که فعالان گردشگری در بخش خصوصی از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی انتظار دارند.
مونسان: برنامههایم را به مجلس دادهام
علیاصغر مونسان، سرپرست وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، صبح دیروز با حضور در کمیسیونهای تخصصی مجلس با نمایندگان دیدار و گفتوگو کرد. او در حاشیه حضور در کمیسیونهای مجلس به خبرنگاران گفت: از نمایندگان تشکر میکنیم که با طرحشان موجب ارتقای سازمان میراث فرهنگی و تبدیل آن به وزارت میراثفرهنگی و گردشگری شدند. مونسان افزود: تلاش کردم کارنامهای از اقدامات 2سال گذشته سازمان را در حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ارائه و برنامههای آتی را نیز تشریح کنم. وی با بیان اینکه با توجه به روند 2سال گذشته سازمان میراث فرهنگی فعالیتهای این سازمان به سرعت تداوم مییابد و ساختار جدید در آن جاری خواهد شد، گفت: مأموریتهای جدید نیز بر همین اساس تدوین خواهد شد و انشاءالله اگر نمایندگان به من اعتماد کنند با توان بیشتر و با ساختار ارتقایافته اقدامات حوزههای مختلف را تداوم خواهیم داد. سرپرست وزارت میراث فرهنگی افزود: تعداد گردشگران خارجی در سال۹۶، 4میلیون و ۷۰۰هزار نفر و در سال۹۷ به تعداد ۷میلیون و ۸۰۰هزار نفر بود و در ۴ماهه امسال نیز ورود گردشگران خارجی 40درصد رشد کرد. علاوه بر این سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی (GDP)، 11.8میلیارد دلار است؛ در حالی که پیشتر این رقم ۷میلیارد دلار بود. مونسان حجم سرمایهگذاری در حوزه گردشگری را 200هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: میزان سرمایهگذاری در حوزه گردشگری نشان میدهد این حوزه اقتصادی و امیدبخش بوده؛ بهطوری که ۴هزار و ۵۰۰موافقت اصولی انجام شده و وامهای خوبی هم پرداخت شده است. وزیر پیشنهادی میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همچنین اعلام کرد: مصوبه مجلس، جذب نیرو در وزارتخانه جدیدالتأسیس را ممنوع کرده است.