• جمعه 7 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 17 شوال 1445
  • 2024 Apr 26
دو شنبه 7 مرداد 1398
کد مطلب : 69039
+
-

سینمای تجربی هرمزگان مهجور ماند

یک مستندساز:  استعدادهای خوبی در حوزه فیلم‌سازی در همه شهرستان‌های استان فعال است که متأسفانه حمایت و تشویق نمی‌شوند

هنر
سینمای تجربی هرمزگان مهجور ماند

کاظم گلخنی | خبرنگار:

در حوزه فیلم و فیلم‌سازی به‌ویژه تولید فیلم‌های مستند و تجربی، فیلم‌سازان مستعدی از استان هرمزگان تاکنون در جشنواره‌های مهم داخلی و خارجی درخشیده‌اند. 

این در حالی است که اغلب فیلم‌سازان هرمزگانی از بی‌مهری نهادهای متولی فرهنگی به حوزه سینمای تجربی در این استان گلایه‌مندند. 


بی‌مهری به سینمای مستقل استان

یکی از فیلم‌سازان هرمزگانی به همشهری می‌گوید: اگر فیلم‌سازان به یک جریان سیاسی متصل باشند از آن‌ها معمولاً برای تولید فیلم حمایت می‌شود اما این حمایت برای سینمای تجربی عملاً وجود ندارد. 

 «محمدرضا رکن‌الدینی» می‌افزاید: می‌توان سالن‌هایی در استان مختص اکران فیلم‌های کوتاه سینمای تجربی در نظر گرفت. صداوسیما هم می‌تواند اقدام به خرید و پخش این فیلم‌ها کند؛ همچنین اداره ارشاد نیز می‌تواند از این فیلم‌ها حمایت کند. اما متاسفانه سینمای تجربی در این استان به شدت مهجور واقع شده است. 

این سینمانویس هرمزگانی در ادامه بیان می‌‌کند: سینمای تجربی یک سینمای روشنگر و جدی است که ممکن است مطابق سلایق برخی مدیران نباشد. شاید به همین دلیل برای سینمای مستقل بودجه و کمکی در نظر گرفته نمی‌شود. 


استعدادهای دیده‌نشده

رکن‌الدینی با اشاره به وضعیت فیلم‌سازان استان، می‌افزاید: استعدادهای خوبی در حوزه فیلم‌سازی در همه شهرستان‌های استان فعال است که متأسفانه حمایت و تشویق نمی‌شوند. باید اتفاقات مهم سینمایی در همه شهرهای هرمزگان برگزار شود. 

این فیلم‌ساز هرمزگانی ادامه می‌دهد: به‌جز حوزه هنری یا اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بودجه خاصی برای حمایت از فیلم‌سازان در نظر گرفته نمی‌شود. هرچند سال گذشته برای تولید ۲۰ فیلم کوتاه چند دقیقه‌ای بین ۱ تا ۴ میلیون تومان بودجه اختصاص یافت، در مجموع این روند کمک شایان توجهی به سینمای استان نمی‌کند. 


پخش رایگان فیلم‌ها از سوی صدا و سیما

 «خوبیار سالاری»، مستندساز مطرح هرمزگانی، نیز به همشهری می‌گوید: من تاکنون ۱۷ فیلم مستند ساخته‌ام. از این تعداد فقط ۲ فیلم را با سرمایه‌گذاری صداوسیما ساختم و بقیه فیلم‌ها را با هزینه شخصی تولید کردم. به گفته وی صداوسیما فقط مایل به پخش برخی آثار فیلم‌سازان استان است و هزینه‌ای برای خرید فیلم‌ها پرداخت نمی‌کند. 

سالاری بیان می‌کند: فیلم‌سازان استان اغلب برای جذب کمک‌های مالی به معاونت فرهنگی شهرداری یا سازمان تبلیغات اسلامی مراجعه می‌کنند اما با در بسته مواجه می‌شوند. 

وی در ادامه می‌گوید: به جرأت می‌توانم بگویم در بخش حمایت از فیلم‌سازان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان دست تنهاست و اغلب نهادها، دیگر ارگان‌های مرتبط یا سرمایه‌گذاران از فیلم‌سازان بومی حمایت نمی‌کنند. 


ظرفیت‌های فیلم‌سازی در روستاها

در همین رابطه مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در پاسخ به این سؤال که چرا استعدادهای فیلم‌سازی در برخی شهرستان‌ها مانند میناب بیشتر دیده می‌شوند؟ گفت: آموزش و برنامه‌ریزی صحیح مهم‌ترین دلیل ارتقای سطح آثار تولیدشده هنرمندان هر منطقه است. 

«رضا کمالی» می‌گوید: میناب به خاطر سابقه بیشتری که آموزش برخی رشته‌های هنری دارد، موفق‌تر عمل کرده است اما به‌طور مطلق نمی‌توان این برتری را به یک شهر نسبت داد. 

وی ادامه می‌دهد: برای مثال فیلم‌سازی از یکی از روستاهای بخش هنگویه شهرستان بستک در غرب استان بیشترین حضور را در جشنواره بین‌المللی سینمای مستند ایران و سینما حقیقت دارد. 


تجهیز سینمای جوان در استان

کمالی می‌افزاید: ما به عنوان نهاد متولی حمایت از هنرمندان استان و توسعه فعالیت‌های آموزشی، برنامه‌های ویژه‌ای در سال ۹۸ برای شهرهای کمتر توسعه‌یافته در این زمینه داریم؛ همچنین قرار است با همکاری سازمان سینمایی کشور دفتر سینمای جوان استان تجهیز شود. 

وی با اشاره به برگزاری کارگاه‌های آموزشی می‌گوید: کارگاه‌های آموزشی حرفه‌ای در رشته‌های مختلف سینما، برای فیلم‌سازان در نظر گرفته شده است. 
کمالی بیان می‌کند: در بخش تولید نیز تاکنون از چند فیلم کوتاه نیمه‌حرفه‌ای و حرفه‌ای در قالب‌های مستند، داستانی و انیمیشن حمایت‌هایی شده است. 

وی سپس به نقش صداوسیما در حمایت از فیلم‌سازان استان اشاره و اظهار می‌کند: تعامل بسیار خوبی با صدا و سیمای مرکز خلیج فارس برقرار کرده‌ایم. طبق توافق انجام‌شده با این مرکز، قرار است برنامه ویژه‌ای برای نمایش و بررسی آثار تولیدی فیلم‌سازان هرمزگانی تولید و از شبکه تلویزیون مرکز خلیج فارس پخش شود. 


اقدامات حمایتی شهرداری

معاون سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهردار بندرعباس در همین رابطه به همشهری می‌‌گوید: این نهاد با توجه به مقوله هنر در شهر بندرعباس به دنبال اجرای طرح و رخدادهای بزرگ فرهنگی است. 

«علیرضا مدرس» در ادامه می‌افزاید: این نهاد در مقاطعی که بودجه‌های تخصیص‌یافته محقق شده، اتفاقات خوبی را رقم زده اما زمانی هم که اعتبار کافی نداشته باز هم به حاشیه نرفته و در قالب برنامه‌های مشارکتی انجام شده است. 

 مدرس در تشریح اقدامات معاونت فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری بیان می‌کند: از جمله این اقدامات می‌توان به مشارکت در برگزاری نخستین جشنواره فیلمنامه‌نویسی گمبرون از سوی انجمن سینمای جوان اشاره کرد. 

وی تشریح می‌کند: شهرداری در بخش فیلمنامه با موضوع «شهر من» و «زیبایی شهر بندرعباس» همکاری و مشارکت کرده است. 

به گفته وی اکران فیلم‌های کودک جشنواره فیلم فجر به صورت نیم‌بها با اولویت مدارس کم‌برخوردار از دیگر برنامه‌های نهاد است. مدرس می‌افزاید: در هفته کودک در سینما ستاره شهر فیلم‌های خوبی از سوی معاونت فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری به صورت رایگان نمایش داده شد.


گام‌های مؤثر شهرداری‌

«علیرضا مدرس»، معاون سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهردار بندرعباس، درباره برنامه‌های حمایتی شهرداری اظهار می‌کند: مشارکت در برگزاری سی‌وهفتمین جشنواره فیلم فجر، مشارکت در برگزاری سینما حقیقت، اطلاع‌‌رسانی فعالیت‌های انجمن سینمای جوان و برگزاری دوره‌های تخصصی آموزش فیلم‌سازی و برگزاری هنر متعهد در قالب دعوت از سینماگران و هنرمندان و منتقدان در سینما ستاره جنوب و برگزاری نشست با سینماگران از دیگر اقدامات این سازمان بوده است؛ همچنین نمایش فیلم‌های سینمایی در تلویزیون‌های شهری در سراسر شهر و مشارکت در برگزاری جشن روز سینما از اقدامات شهرداری در حمایت از هنر هفتم است.

این خبر را به اشتراک بگذارید