شورا بهدنبال بازسازی کامل حسنآباد
شهرداری ملزم به ارائه لایحه فرایند صدور پروانه عملیات ساختمانی و گواهیهای پایانکار ساختمانی شد
حامد فوقانی/ خبرنگار
قابل پیشبینی بود که در جلسه پارلمان شهری پایتخت، چند عضو شورا درباره آتشسوزی هفته گذشته میدان تاریخی حسنآباد صحبت کنند. احیای بناهای آسیبدیده میدان با توجه به تمام جزئیات، لزوم ارائه آموزشهای ویژه اطفای حریق در اماکن تاریخی و دارای ارزش ملی و میراثی به آتشنشانان و منوطشدن صدور یا تمدید جواز صنفی به دارابودن تأییدیه ایمنی ساختمان ازجمله مواردی بود که دیروز در صحن شورای شهر تهران مطرح شد. در یکصدوپنجاهوششمین جلسه شورا طرح «الزام شهرداری به ارائه لایحه فرایند صدور پروانه عملیات ساختمانی و گواهیهای پایانکار ساختمانی» هم بررسی شد که در نهایت کلیات آن با 17رأی موافق به تصویب رسید.
احمد مسجدجامعی در جلسه روز گذشته درباره آتشسوزی بخشی از بنای 90ساله میدان حسنآباد، ابتدا از شهردار تهران که دستور بازسازی سریع بخشهای آسیبدیده را صادر کرد، تشکر کرد و سپس گفت: «معاون رئیسجمهوری نیز گفتهاند از بنای میدان حسنآباد بازدیدی خواهند داشت. با این حال، شهرداری تهران باید گزارشی فنی درباره علت حادثه و اتفاقاتی که افتاد، فقدان سیستم اعلان حریق و مسائلی از این دست ارائه دهد.» این عضو شورای شهر تهران در ادامه به بیان مطالبی درخصوص تاریخچه بناهای میدان حسنآباد پرداخت و گفت: «بنایی که در آتشسوزی، خسارت دید، تنها بنای باقیمانده است که به سبک معماری رنسانس ایتالیا در ایران ساخته شده و البته بنای محکمی هم هست. دلیل این استحکام را هم میتوان در همین حادثه اخیر دید که گنبدهای آهنی آن ذوبشده و از بین رفته اما کلیت بنا پابرجاست. این خود نشان میدهد که این بنای 80، 90ساله چه مقاومتی داشته و چه محاسباتی برای آن درنظر گرفته شده است.» او با اشاره به اینکه ساختمان آتشنشانی، جنب بنای تاریخی حسنآباد بوده، این پرسش را مطرح کرد که آتشنشانی چرا باید دیر مطلع شود؛ درصورتی که انتظار میرفت این کار سریعتر انجام شود. مسجدجامعی تأکید کرد که ضرورت دارد بازسازی این بنا صرفا به جداره خلاصه نشود. به گفته او، آتشسوزی این بنا جای تأسف دارد اما در عین حال فرصت جدیدی ایجاد شده تا به ظرفیتهای این میدان توجه شود. مسجدجامعی همچنین در قالب پیشنهادی گفت: «شاید بشود طبقه بالای بنا را به موزه این میدان یا خیابان تبدیل کرد.»
زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری هم در جلسه دیروز شورا درخصوص لزوم استفاده از ظرفیتهای موجود در قوانین فرادستی برای ساماندهی سازوکار نظارت بر ایمنی آن دسته از ساختمانهایی که تصرف کسبی، تجاری، کارگاهی، صنعتی و یا انبار دارند، تذکر داد. او گفت: «با توجه به بند «ز» ماده37 قانون نظام صنفی کشور، لازم است سازوکار مشترکی بین اتحادیه اصناف و سازمان آتشنشانی شهرداری تهران برای منوطکردن صدور یا تمدید جواز صنفی به دارابودن تأییدیه ایمنی ساختمان در برابر حریق به تناسب نوع فعالیت صنفی ایجاد شود.» حجت نظری نیز دیگر عضو شورا آموزشهای ویژه اطفای حریق در اماکن تاریخی و دارای ارزش ملی و میراثی به آتشنشانان را دارای اهمیت دانست. او با طرح این سؤال که چرا یکساختمان به ثبت ملی رسیده باید به محل فروش ابزار و یراق بدل شود؟ اظهار داشت: «اینکه چرا سیستمهای بهروز اطفا و هشدار حریق در این ساختمانها نصب نشده بود و نظارت لازم توسط شهرداری صورت نگرفت، جای سؤال دارد. بهنظر میرسد لازم است شهرداری تهران با هماهنگی اتاق اصناف و دیگر متولیان امر، نسبت به تغییر کاربریهای نامتجانس در بافت تاریخی و فرهنگی اقدام کند.» براساس این گزارش، در جلسه 156 شورا 3تذکر هم در حوزههای دیگر ارائه شد که در جدول مقابل میخوانید.
هوشمندسازی صدور پروانه ساختمانی
در جلسه یکشنبه شورای شهر، پس از ارائه تذکرات نوبت به بررسی طرح الزام شهرداری تهران به ارائه طرح فرایند صدور پروانه عملیات ساختمانی رسید. علی اعطا، مخبر کمیسیون معماری و شهرسازی شورا درباره اهمیت این طرح گفت: «در بحث صدور پروانه عملیات ساختمانی و گواهیهای صادرشده هماکنون فرایند به تصویب شورا نرسیده لذا ما در حوزه نظارتی بهعنوان نمایندگان مردم، مبنا و معیار روشنی نداریم تا گامهای مختلف فرایند را بررسی کنیم و ببینیم در مناطق این روند براساس مبنای مشخص طی میشود یا خیر؟» اینطور که اعطا عنوان کرد، در مناطق مختلف وحدت رویه نیست و در برخی بخشها فرایند غیرشفاف صورت میگیرد. از طرفی در شورای شهر نیز روشن نیست که کمیسیون توافقات کجای فرایند صدور پروانه قرار دارند و یا در چه مرحلهای شوراهای معماری ورود میکند و حدود اختیارات آنها چیست؟ او به همینخاطر تأکید کرد که تفسیرپذیری از این فرایند باید حذف شود و همه گواهی ساختمانی و پروانهها همچنین مقاومسازی و گواهی پایانکار و عدمخلافی فرایند آن باید به تصویب شورا برسد.
در ادامه محمد سالاری، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی درخصوص هوشمندسازی کامل فرایند صدور پروانه ساختوساز صحبت کرد. او گفت: «بررسیها نشان میدهد ۹۰ درصد مراجعات مردم به شهرداری مربوط به حوزه شهرسازی است و بیشترین نارضایتی نیز از حوزه شهرسازی و معماری است. شهرداری باید تکلیف این فرایند را مشخص کند، این فقط یک رویکرد و تصمیم شجاعانه است و نیاز به پول ندارد. ما در دوره گذشته این موضوع را پیگیری کردیم، در یک مقطعی هم شهردار وقت تصمیم گرفت اقدامات را بهصورت کامل برونسپاری کند اما منصرف شد، اکنون ما باید یک تصمیم شجاعانه بگیریم.»