قصاب لرستان در حسنآباد چه میکرد؟
موضوع: خانه احمد قصاب
ویژگی: خانهای با یازده عمارت
احمد آقاخان امیراحمدی از سربازان گوشبهفرمان پهلوی اول بود که سال 1301با درجه امیرلشکری به فرماندهی لشکر غرب که مرکز آن در همدان بود، منصوب شد. او در سال 1308نخستین کسی بود که به دستور رضاخان به درجه سپهبدی رسید. وقتی به مأموریت لرستان رفت، دست به قتلعام معترضان زد و خشنترین رفتارها را بهکار گرفت. رضاخان به پاس خدمات امیراحمدی، عالیترین نشــــان نظامی آن زمان را به او داد. فردی که مورد نظر و حمایت پهلوی اول بود، بهدلیل خشونت و بیرحمیاش نزد مردم به قصاب لرستان یا احمدقصاب معروف شد. او فردی متکبر بود و در محاوره مردم تکبر او هم مورد مثال قرار میگرفت. اما احمد آقاخان چرا محله حسنآباد را برای زندگی انتخاب کرد؟ عباس حسینی، پژوهشگر محلههای تهران، میگوید: «محوطه اطراف کاخ مرمر و خانه رضاخان به نظامیان و درباریان تعلق داشت؛ آن هم بهدلیل اینکه میخواستند در همسایگی پهلوی اول زندگی کنند. پدر زن امیراحمدی، سردار عظیم، یکی از قزاقهای بنام دوره قاجار و پهلوی بود و املاکی در حوالی میدان حسنآباد داشت. پس از ازدواج سپهبد امیراحمدی با توران، دختر سردار، سردار عظیم خانهای را در شمال میدان حسنآباد در اختیار دامادش گذاشت و در نهایت سند آن خانه را سال ۱۳۰۴ به نام امیراحمدی زد.»
محل اسکان و خانه اصلی سردار عظیم در پایین میدان حسنآباد، کوچه حمام شاهزاده قرار داشت و خانه متروک امیراحمدی نیز در حسنآباد است. حسینی میگوید: «امیراحمدی خانههای دیگری هم در محدوده حسنآباد خرید و بهتدریج بر تعداد املاکش افزوده شد؛ بهطوری که در شمال میدان حسنآباد، کوچه سپهبد، بالاتر از آتشنشانی، صاحب خانه و مغازههای بسیاری شد. آن زمان، داشتن برق برای یک خانه امتیاز بود. افتخار امیراحمدی هم این بود که کنتورهای برق خانههای بسیاری به نام اوست. به همین دلیل مردم محلی به او لقب احمد آقاخان کنتوری داده بودند.»
نصرالله حدادی، تهرانپژوه، میگوید: «هفتهنامه توفیق سال 1332کاریکاتوری کشیده بود با تیتر «مرا به تهران، 700کنتور است!» این تیتر کنایه به املاک امیراحمدی داشت.»
این تهرانپژوه از لقب دیگر امیراحمدی برایمان میگوید که بیانگر تکبر این سپهبد قسیالقلب است: «امیراحمدی آنقدر متکبر بود که مردم وقتی میخواستند تکبر فردی را مثال بزنند به کنایه میگفتند مثل دختر امیراحمدی است!» خانه سپهبد امیراحمدی دارای 11عمارت تاریخی است که بخشهایی از آن در دوران پهلوی اول و دوم احداث شده است. این خانه ۷هزارمترمربعی در خیابان حافظ، نرسیده به میدان حسنآباد، بین خیابانهای پیام انقلاب و شهید محمدعلی سیدصدری قرار دارد و اکنون بهصورت مخروبه درآمده است.