• چهار شنبه 26 اردیبهشت 1403
  • الأرْبِعَاء 7 ذی القعده 1445
  • 2024 May 15
دو شنبه 17 تیر 1398
کد مطلب : 64378
+
-

گلایه یزدی‌ها از کیفیت و کمیت نان

یکی از دلایل نارضایتی مردم ‌از نانوایی‌های شهر، رعایت نکردن ساعات پخت، تعطیل کردن خارج از برنامه و همچنین تعطیل شدن نانوایی برخی از محله‌های شهر است

گزارش
گلایه یزدی‌ها از کیفیت و کمیت نان

سارا گلابگیریان|یزد- خبرنگار: 


 کیفیت و کمیت نان تولیدی در نانوایی‌های استان یزد باعث گلایه برخی از شهروندان شده است. آنها عقیده دارند نانوایان از کیفیت و کمیت نان می‌زنند و در مقابل اعتراضات مردمی ‌نیز قد علم می‌کنند که همه چیز گران شده است، جز نان!

اما قطعا این دلیل موجهی برای کوتاهی در ارائه خدمات مناسب به شهروندان نیست و مردم انتظار دارند در مقابل هزینه‌ای که برای نان به عنوان غذای اصلی سفره‌های ایرانی پرداخت می‌کنند، نان با کیفیت مصرف کنند که این روزها به یک آرزو تبدیل شده است.
البته نباید زحمات نانوایانی که در همین شرایط نان را با بهترین کیفیت و بر اساس وزن چانه استاندارد به مردم می‌رسانند را نادیده گرفت اما شکایت‌های متعدد شهروندان یزدی از تخلف نانوایی‌ها، نشان از انگشت شمار بودن این نانوایان متعهد دارد.


عرضه نان بی‌کیفیت به بهانه گران نشدن  

یکی از شهروندان یزدی از رها کردن نانوایی‌ها به حال خودشان در ماه‌های گذشته انتقاد می‌کند و می‌افزاید: نانوایی‌ها که مدتی است سایه نظارت را بر سر خود نمی‌بینند، به هر تخلفی دست می‌زنند تا به نحوی درآمدی که باید از محل افزایش قیمت نان کسب کنند را به دست آورند.
«رضا مدرسی» ادامه می‌دهد: درست است که آنها به وظایفشان برای تامین نان مردم عمل می‌کنند اما این باعث نمی‌شود که در برابر تخلفاتشان لب فرو ببندیم و هر نانی که می‌پزند را مصرف کنیم.

این شهروند می‌گوید: کیفیت نان تولیدی در بسیاری از نانوایی‌ها تنزل کرده و با توجه به این‌که نظارت‌ها کمرنگ بوده، این تخلفات به عادت تبدیل شده است، اما باید تیم نظارتی قوی پای کار بایستد و با تشدید برخوردها، جلوی این تخلفات را بگیرد.
وی می‌افزاید: یزدی‌ها به وجود نان در سفره‌هایشان بسیار عقیده دارند و در فصل تابستان نیز غذاها بیشتر با نان میل می‌شود، از این رو کیفیت نان همیشه به‌ویژه در فصل تابستان برایشان اهمیت بسزایی دارد.


افزودنی‌های من‌درآوردی

یکی دیگر از شهروندان به کیفیت نامطلوب افزودنی‌های آرد اشاره می‌کند و می‌افزاید: دولت طرح کنترل فشار خون را اجرا کرده است و در همین شرایط نان برخی از نانوایی‌ها به دلیل شوری قابل استفاده نیست.

«رضیه عنایتی» می‌افزاید: وقتی در برابر این کیفیت نامطلوب به نانوا اعتراض می‌کنیم، می‌گوید که قیمت نان مدتی است تغییر نکرده و آنها هر نانی می‌پزند باید خورده شود! در حالی که این بخش از عملکرد آنها مستقیم با سلامت مردم ارتباط دارد. وی اضافه می‌کند: برخی که دسترسی سواره برای خرید نان از نانوایی‌های خارج از محل زندگیشان ندارند مجبورند به خوردن همین نان‌های بی‌کیفیت تن دهند وگرنه بسیاری از ساکنان محله مشتریان پر و پا قرص نانوایی‌های خوش‌پز هستند. یکی دیگر از شهروندان با اشاره به قوانین من‌درآوردی برخی از نانوایی‌ها برای افزایش قیمت نان می‌گوید: برخی وزن چانه خمیر را کمتر می‌گیرند، برخی افزودنی‌هایی مانند کنجد و تخمه را به نان اضافه کرده، نان را گران‌تر می‌فروشند و برخی نیز به بهانه نان 2 چانه‌ای نان را گران‌تر حساب می‌کنند و حتی به بهانه سبوس‌دار کردن آرد هم از مردم پول اضافه می‌گیرند.

«مصطفی اسماعیلی» می‌گوید: مردم ناچارند این دلایل را بپذیرند اما مطلع هستند که اینها همه بهانه‌هایی است که نان گران‌تر به سفره مردم برسد و چون از مراحل قانونی موفق نشده‌اند، به این شیوه مردم را فریب می‌دهند.


تعطیلی خارج از برنامه نانوایی‌ها

یکی دیگر از شهروندان به نبود نانوایی در برخی از محلات مرکز شهر یزد انتقاد می‌کند و می‌افزاید: بسیاری از نانوایی‌های قدیمی‌ با فعالیت نانوایی‌های آزادپز در گوشه و کنار شهر، مغازه خود را تعطیل کرده‌اند و اهالی محله باید نان خود را از نانوایی خارج از محله تامین کنند.

«مینا توفیق‌زاده» می‌افزاید: این وضعیت به‌ویژه برای کهنسالان دردسر ساز شده است و از این حیث باید همواره به دیگران وابسته باشند، در حالی که در قدیم‌ هر محله نانوایی مخصوص به خود را داشته و مردم محله نان خود را تنها از این نانوایی تامین می‌کردند.
 

تشکیل تیم‌های نظارتی توانمند 

فرماندار یزد با اشاره به تشدید نظارت بر کمیت و کیفیت پخت نان در نانوایی‌های مرکز استان می‌گوید: طرح نظارت مستقیم بر بیشتر نانوایی‌های شهر به‌ویژه واحدهایی که مورد اعتراض مردمی ‌است، در حال اجراست.

«سیدمحمد رستگاری» می‌افزاید: این طرح پیرو تماس‌های مردمی ‌با فرمانداری برای کاهش دغدغه مردم در زمینه تامین نان باکیفیت تشدید شده و به این ترتیب مراحل پخت نان از گرفتن چانه خمیر تا پخت و اضافه کردن افزودنی‌ها بررسی می‌شود. وی یکی از موارد تخلف نانوایی‌ها را افزودن مخلفات به نان ازجمله کنجد و تخمه می‌داند و می‌افزاید: به این ترتیب نانوایان نان را گران‌تر می‌فروشند در حالی‌که درباره کیفیت این افزودنی‌ها هیچ معیاری وجود ندارد، از این رو به سمتی می‌رویم که این اقدام را در نانوایی‌ها ممنوع کنیم. این مسئول اظهار می‌کند: یکی دیگر از مراحل در دست بررسی اضافه کردن سبوس به چانه خمیر است که این نیز اقدام غیرمتعارف و بی‌فایده‌ای است و تاثیری در افزایش کیفیت نان ندارد.


حذف سبوس از نان در مرحله پخت

فرماندار یزد می‌گوید: با توجه به این‌که سبوس باید قبل از تولید نان یعنی در کارخانه آرد به آن اضافه شود و سبوسی که زیر چانه خمیر به آن اضافه می‌شود فایده نخواهد داشت، از این به بعد جلوی تولید نان‌هایی که به این شکل سبوس‌دار می‌شوند را می‌گیریم.

وی همچنین از نظارت مرکز بهداشت شهرستان بر کیفیت نان تولیدی به‌ویژه در زمینه استفاده از نمک خبر می‌دهد و می‌گوید: با توجه به این‌که آرد و نان رابطه مستقیمی ‌با سلامت مردم دارند، از این رو نظارت بر نانوایی‌ها از اهمیت بسزایی برخوردار است. رستگاری تاکید می‌کند: البته در کنار برخورد با نانوایی‌های متخلف، تشویق نانوایی‌هایی که مورد تأیید بوده، نان با کیفیت مناسب عرضه می‌کنند نیز در دستور کار است.

وی شیوه برخورد با نانوایی‌های متخلف را دادن اخطار و جریمه نقدی اعلام می‌کند و می‌افزاید: در مواردی که تخلفات ادامه پیدا کند، واحد پلمب خواهد شد.


   رعایت نشدن روز و ساعات پخت در برخی از نانوایی‌ها

یکی از دلایل نارضایتی مردمی ‌از نانوایی‌های شهر، رعایت نکردن ساعات پخت، تعطیل کردن خارج از برنامه و همچنین تعطیل شدن نانوایی برخی از محله‌های شهر است. نانوایی‌های قدیمی ‌در بسیاری از محله‌های مرکز شهر، با صدور بی رویه مجوز برای مراکز آزادپز، رو به تعطیلی رفته‌اند و افراد کهنسال این محله‌ها باید برای تامین نان دست به دامن این و آن باشند. برخی از نانوایی‌ها نیز سرخود نانوایی را تعطیل کرده یا به بهانه نبود آرد نانوایی را در ساعات غیرمتعارف تعطیل می‌کنند. اینها نیز از جمله تخلفاتی است که شهروندان یزدی انتظار دارند مسئولان برای شناسایی و برخورد با آنها وارد عمل شوند.
 

دفاع از کیفیت نان یزد



یاسین دهقان| یزد- خبرنگار: 

 از دید مردم، مسئولیت پایین یا بالا بودن کیفیت و کمیت نان متوجه نانوایانی است که در هر شرایط موظف هستند نان را به سر سفره‌های شهروندان بیاورند. هرچند گاهی اعتراضاتی به عملکرد نانوایی‌ها مطرح است اما قطعا آنها نیز حرف‌هایی برای گفتن دارند. نانوایان یزدی هم مانند دیگر نانوایان کشور، خواهان افزایش نرخ نان با توجه به افزایش قیمت سایر عوامل تولید از جمله دستمزد و هزینه حامل‌های انرژی‌  هستند. شاید این مسائل باعث شود که تخلفات هم در این صنف افزایش یابد و به اعتراضات مردمی‌ منجر شود اما رئیس اتحادیه نانوایان یزد اعتقاد دارد که کیفیت کار نانوایان یزد نسبت به استان‌های دیگر به مراتب بهتر است. در ادامه، گفت‌وگوی همشهری با «جلال پیروزی‌فر» رئیس اتحادیه نانوایان یزد درباره اوضاع و احوال نان و نانوایی‌های استان را با هم می‌خوانیم.


از  کیفیت تولید نان در استان و مشکلاتی که نانوایان برای رسیدن به این کیفیت با آن مواجه هستند، بگویید.

کیفیت نان در استان به‌رغم این‌که کیفیت آرد همیشه یکسان نیست، بهتر از سایر استان‌هاست. این در حالی است که نانوایان با شرایط نامطلوبی در حال ارائه خدمات به مشتریان هستند. قیمت نان بعد از 4 سال، سال گذشته 10 درصد افزایش یافت در صورتی که دستمزد کارگر، هزینه آب، برق و گاز روز به روز در حال افزایش است، از این رو نانوایان برای تامین خرج و مخارج مشکل دارند و شاهد برخی تخلفات هستیم، به همین دلیل به دستگاه مربوطه نامه‌نگاری شده و منتظر تصمیم هیات دولت هستیم. از سوی دیگر با سیاست‌های اشتباه در سال‌های گذشته، تعداد نانوایی‌های آزادپز افزایش بی‌رویه داشته است، از این رو با توجه به ثابت بودن سهمیه آرد و نان در استان، درآمد نانوایان به مراتب کاهش یافته است. هرچند در حال حاضر مجوز صادر نمی‌شود اما با توجه به مجوزهایی که در گذشته صادر شده، وضعیت اقتصادی نانوایی‌های قبلی مناسب نیست.


   تعداد نانوایی‌های یزد الان بیشتر از نیاز است؟ چرا مجوز بی‌رویه صادر شده است؟

براساس استاندارد برای هر 1200 نفر جمعیت باید یک واحد نانوایی دایر شود اما الان در شهر یزد به ازای هر 800 نفر جمعیت، یک نانوایی دایر است. به این روند اعتراض داشتیم اما با توجه به این‌که تصمیمات برای نان استان در کارگروه آرد و نان بررسی می‌شود، این تصمیمات به صورت گروهی گرفته شده و اعتراضات به جای نرسیده است.


 پس چرا در برخی از محله‌های شهر کمبود نانوایی داریم؟

هیچ محله‌ای نیست که نانوایی نداشته باشد، اما در برخی از محله‌ها چند نانوایی فعال بود که به دلیل خلوت شدن محله فعالیت 2 نانوایی مقرون به صرفه نبود، از این رو یکی از واحدها با تأیید شورای محله تعطیل شده است.


 چه عواملی بر کیفیت نان تولیدی در استان تاثیر دارد. دلیل این‌که تخمه و سبوس به نان‌ها اضافه می‌شود، چیست؟

تخمه براساس درخواست مشتری به نان اضافه می‌شود و هزینه آن نیز اضافه دریافت می‌شود، اما اضافه کردن سبوس اقدامی ‌است که از سوی نانوایان انجام شده و بر اساس اعلام مرکز بهداشت دیگر این اقدام در نانوایی‌ها صورت نخواهد گرفت.


 دلیل شور بودن نان چیست؟ برخی از نانوایی‌ها از نمک اضافه برای پخت نان استفاده می‌کنند به طوری که طعم نان به شوری می‌گراید، آیا بازدید و نظارتی در این باره صورت گرفته است؟

استفاده از نمک در نانوایی‌ها به دلیل زوردار کردن خمیر برای چسبیدن به تنور است، اما این موضوع نیز از طرف بهداشت در حال نظارت و بررسی است و با استفاده بیش از حد از نمک برخورد خواهد شد. تعطیل شدن نانوایی‌ها در روزها و ساعات مشخص نشده، در صورت گرفتن مرخصی مجاز است و در غیر این صورت با نانوایان متخلف برخورد می‌شود.


 قرار بود نانوایی‌های تنوری به دلیل غیربهداشتی بودن آنها تعطیل شوند، آیا اقدامی ‌انجام شده است؟

این موضوع باید در شورای آرد و نان بررسی و صورت‌جلسه شود. البته در این کارگروه مباحثی مطرح شده اما هنوز به صورت مصوبه اعلام نشده است اما در حال حاضر مجوز برای نانوایی تنوری صادر نمی‌شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید