• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 13 تیر 1398
کد مطلب : 63670
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Px01
+
-

ممنوعیت واردات،مانع کاهش قیمت برنج نشد

با وجود توقف واردات و بلاتکلیفی 100هزار تن برنج خارجی، برنج ایرانی تا 15 درصد ارزان شد

علی ابراهیمی/روزنامه‌نگار

وضعیت مناسب تولید، نزدیک شدن به فصل عرضه، گرانی برنج تولید داخل و گرایش مردم به خرید برنج خارجی، زمینه شکست‌ قیمت برنج ایرانی در بازار خرده‌فروشی با وجود ممنوعیت واردات و دپوی 100هزار تن برنج خارجی در گمرکات را فراهم کرده است.
به گزارش همشهری، قیمت برنج ایرانی که از ابتدای امسال به‌دلیل رشد دلال‌بازی سیر صعودی به‌خود گرفته و به مرز بیش از هر کیلوگرم 30هزار تومان نزدیک شده بود، طی 2‌هفته اخیر سیر نزولی به‌خود گرفته و به حدود 20تا 25هزار تومان رسید. گرانی برنج ایرانی همچنین زمینه رشد تقاضا و افزایش قیمت برنج خارجی در بازار خرده‌فروشی به بیش از 9هزار و 500تومان را با وجود آمارهای رسمی مبنی بر واردات مازاد بر نیاز بازار این محصول، فراهم کرد. با وجود این، بارش‌ها و شرایط مناسب آب و هوایی در بهار امسال زمینه رشد تولید، بهبود کیفیت و کاهش قیمت‌ برنج ایرانی در بازار با نزدیک شدن به فصل عرضه برنج تازه‌تولید داخل را فراهم کرده است. این کاهش قیمت در حالی است که مسیح کشاورز، دبیر اجرایی انجمن واردکنندگان برنج ایران از اجرای ممنوعیت واردات برنج توسط وزارت جهادکشاورزی همراه با توقف تخصیص ارز توسط بانک مرکزی از 2 هفته پیش خبر داده و گفت: میزان واردات برنج از ابتدای سال تا‌کنون 600هزار تن بوده که از این میزان 450هزار تن آن مصرف و تنها 150هزار تن باقی مانده و اکنون 100هزارتن برنج در گمرک مانده و تعیین‌تکلیف نمی‌شود.

افزایش کاذب قیمت برنج ایرانی
رئیس انجمن برنج ایران با بیان اینکه با افزایش کاذب قیمت برنج داخلی، مردم به مصرف برنج خارجی روی آورده‌اند که موجب افت تقاضا و کاهش قیمت برنج داخلی در بازار شده است، گفت: کاهش قیمت برنج ایرانی در بازار حدود 15درصد بوده است و افزایش غیرمنطقی قیمت این محصول در بازار نیز درحالی بود که برنج‌های عرضه شده، تولید سال گذشته است. جمیل علیزاده‌‌شایق با بیان اینکه بازار و قیمت برنج روند عادی خود را طی می‌کرد که برخی برای افزایش سود خود قیمت این کالا را به‌ویژه در بازار تهران افزایش دادند، گفت: بارها این موضوع را به ‌دستگاه‌های ناظر گزارش داده‌ایم اما تا امروز اقدام درخور توجهی برای مبارزه با گرانفروشی غیرمنطقی در بازار برنج داخلی انجام نداده‌اند. 
دبیر کل بنکداران مواد غذایی با بیان اینکه قیمت خرده‌فروشی برنج ایرانی در آستانه فصل برداشت 15درصد نسبت به یک‌ماه گذشته کاهش داشته است، گفت: واسطه‌گری و سودجویی برخی افراد باعث گرانی و رشد حبابی قیمت‌ها در بازار خرده‌فروشی با وجود کاهش تقاضا برای برنج ایرانی شده بود. قاسمعلی حسنی، افزود: با نزدیک شدن به فصل برداشت و لغو ممنوعیت واردات، شاهد کاهش بیشتر قیمت برنج در بازار خواهیم بود و اکنون قیمت هر کیلوگرم برنج ایرانی در بازار به حدود 20هزار تومان رسیده است.

ممنوعیت کشت برنج را آب برد
با وجود مصوبه سال93 دولت برای ممنوعیت و محدودیت کشت برنج در استان‌های کم‌آب و غیرشمالی کشور، وضعیت مناسب بارندگی‌های امسال موجب تداوم کشت برنج در 17استان کشور شده است. بارش‌های امسال و قیمت مقرون به‌صرفه برنج در بازار، موجب شده تا کشاورزان اقدام به کشت این برنج در نقاط مختلف کشور کرده و زمزمه‌های لغو محدودیت و ممنوعیت کشت این محصول در استان‌های غیرشمالی به گوش می‌رسد.
 رضا‌سرافرازی، مدیرکل امور آب وزارت کشاورزی با بیان اینکه برنج در ۱۷ استان کشور کشت می‌شود، گفت: با توجه به شرایط بارندگی در سال‌جاری و قیمت برنج در کشور کشاورزان به کشت این محصول رغبت دارند و وزارت جهادکشاورزی نیز نمی‌تواند برخورد جدی با تولید‌کنندگان انجام دهد؛ بنابراین در چنین شرایطی نیاز است که سایر دستگاه‌ها مانند استانداری‌ها، فرمانداری‌ها، وزارت نیرو و قوه قضاییه به این مسئله ورود کنند.


   معرفی و ابلاغ 14کشت جایگزین برنج

 مدیرکل دفتر غلات و محصولات اساسی وزارت جهادکشاورزی، با بیان اینکه سیاست این وزارتخانه محدود کردن کشت برنج در تمام استان‌ها به جز در 2 استان شمالی گیلان و مازندران است، گفت: دلیل این مسئله محدودیت منابع آبی و تبخیر شدید است و در دیگر استان‌ها کشت برنج طی فرایند 3 تا 5 ساله متوقف خواهد شد. فرامک عزیزکریمی با اشاره به اینکه با توجه به اقلیم‌های مختلف، حداقل ۱۴ محصول برای جایگزینی کشت برنج طی مدت 3 سال به استان‌ها معرفی و ابلاغ شده است، افزود: وزارت جهاد کشاورزی نیز باید با تهیه طرح، پیشنهادهای اعتباری و تسهیلات کم‌بهره، حمایت از کشت‌های جایگزین را در دستور کار خود قرار دهد. او مهم‌ترین این محصولات جایگزین را گیاه جدید کینوآ و گیاهان علوفه‌ای ازجمله سورگم، ارزن، پنبه، دانه‌های روغنی مانند سویا، آفتابگردان، کنجد و برخی محصولات سبزی و صیفی دانست که به روش نشایی کشت شده و مصرف آب کمی دارند.

این خبر را به اشتراک بگذارید