• چهار شنبه 2 خرداد 1403
  • الأرْبِعَاء 14 ذی القعده 1445
  • 2024 May 22
دو شنبه 3 تیر 1398
کد مطلب : 61466
+
-

سال پربار گندم‌کاران یزدی

امسال تولید گندم استان با احتساب برداشت 8/3 تن تا 5/4 تن در هر هکتار، به ۴۰ هزار تن می‌رسد

کشاورزی
سال پربار گندم‌کاران یزدی

 کمبود آب، تداوم حدود ۲ دهه خشکسالی و شرایط خاص مناطق کویری موجب شد کشاورزان و کارشناسان یزدی با افزایش بهره‌وری در کنار کاهش سطح زیر کشت گندم، تولید این محصول را چند برابر کنند و امروز هم خرمن خوشه‌های طلایی یزدی‌ها پربارتر از همیشه شود.
به گزارش ایرنا، در طول دوران خشکسالی، زمین‌های قابل کشاورزی استان از ۱۷۰ هزار هکتار به ۱۱۴ هزار هکتار کاهش یافت و همین امر موجب شد طی ۱۰ سال گذشته کشت گندم در استان یزد بیش از ۵۰ درصد کاهش داشته باشد.
در این میان توسعه اجرای طرح‌های آبیاری نوین، کشت نشایی، اصلاح الگوی کشت، خاک‌ورزی حفاظتی، انتقال کشت‌های بهاره و تابستانه به فصل پاییز، حذف محصولات جالیزی و سبزی و صیفی به‌منظور استفاده بهینه از آب مجازی بخش کشاورزی در دستور کار قرار گرفت.
یکی از کلیدی‌ترین محصولاتی که برنامه‌‌ریزی خوبی برای رشد تولید آن در کنار افزایش بهره‌وری و کاهش سطح زیر کشت همراه با کاهش مصرف آب آن صورت گرفته، گندم بوده است.


کشت ارقام جدید

با توجه به همین فعالیت‌ها چندی قبل به همت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد از ارقام جدید گندم و جو مقاوم به شوری با نام‌های برزگر و گلشن به منظور کشت در زمین‌های شور کشور رونمایی شد تا مسیر کاهش مصرف آب و رشد بهره‌وری در این دو محصول، هموارتر شود.
در این زمینه رئیس سازمان جهاد کشاورزی یزد، گندم برزگر را جدیدترین رقمی عنوان کرد که پس از ارقام کویر، بم، سیستان، نیشابور، ارگ، افق و نارین به ارقام گندم کشور معرفی شد. مطالعات و تحقیق بر روی این رقم از سال ۸۲ شروع شد و اکنون به مرحله تکثیر و تولید رسیده است.
«سید جمال سجادی‌پور» افزود: مقاومت گندم برزگر به ریزش، خوابیدگی، تحمل آن در برابر شوری، کیفیت خوب آرد و میانگین عملکرد 6/4 تن در هکتار از جمله مشخصات و مزایای این محصول است.
وی با بیان این‌که تا ۱۰ سال پیش سطح زیر کشت گندم در استان، حدود ۲ برابر میزان فعلی بود، اظهار کرد: با اجرای برنامه‌های ترویجی علاوه بر کاهش ۵۰ درصدی سطح زیر کشت، عملکرد تولید این محصول به بالای 4 هزار تن در هکتار افزایش یافت.
رئیس جهاد کشاورزی یزد اضافه کرد: باتوجه به آبیاری و کوددهی به‌موقع، استفاده کشاورزان از دانش فنی روز و مبارزه با پدید سن گندم امسال تولید گندم استان با احتساب برداشت 8/3 تن تا 5/4 تن در هر هکتار به ۴۰ هزار تن می‌رسد.


خرید تضمینی گندم

وی با اشاره به این‌که امسال ۲۰ هزار تن گندم در استان به قیمت تضمینی خریداری می‌شود که نیمی از آن مربوط به ابرکوه است، تصریح کرد: ۱۲ مرکز خرید توسط شرکت‌های تعاونی روستایی در این استان به‌صورت تضمینی گندم را از کشاورزان خریداری می‌کند.
به گفته سجادی‌پور، پارسال 7 هزار و ۵۰۰ تن محصول گندم مازاد بر نیاز کشاورزان به ارزش ۱۰۵ میلیارد ریال خریداری شد که 4 هزار و ۱۶۰ تن آن مربوط به ابرکوه بود.


شرکت‌های تعاونی؛‌آماده خرید

درباره خرید محصول گندم کشاورزان استان، مدیر سازمان تعاون روستایی یزد گفت: هم‌اکنون ۱۲ شرکت تعاونی آماده خرید گندم مازاد بر مصرف کشاورزان با نرخ تضمینی از قرار کیلویی هزار و ۷۴۰ تومان است.
«یدالله جوادپور» با بیان این‌که تسهیل در خرید محصول و پرداخت به‌موقع هزینه‌ها به تولیدکنندگان، دست دلالان را در خرید گندم کوتاه می‌کند، افزود: بهای گندم خریداری شده به کشاورزان ۴۸ ساعته پرداخت می‌شود.
وی پیش‌بینی کرد که امسال ۲۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شود که سهم خرید گندم شهرستان ابرکوه 8 هزار و ۵۰۰ تن است.
مدیر تعاون روستایی یزد با بیان این‌که ظرفیت سیلوی استان افزون بر ۸۵ هزار تن است، خاطرنشان کرد: عمده مراکز خرید شرکت‌های تعاونی روستایی در شهرستان‌های ابرکوه و خاتم مستقر است، همچنین تنها مراکز دولتی مجاز به خرید هستند و بخش خصوصی استان مجاز به خرید گندم مازاد بر مصرف گندم‌کاران نیست.


افزایش تولید گندم

در این میان مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان هم افزایش ۱۰ درصد تولید گندم نسبت به سال قبل را پیش‌بینی کرد و گفت: وسعت مزارع گندم استان ۱۱ هزار و ۲۰۰ هکتار است و امیدواریم گندم‌کاران استان بیش از ۴۰ هزار تن گندم برداشت کنند. «محمدعلی حاتمی‌زاده» افزود: امسال شهرستان خاتم بیشترین وسعت کشت گندم را به خود اختصاص داده و بیشترین برداشت محصول در اختیار شهرستان ابرکوه است.
وی خاطرنشان کرد: در سال زراعی جاری با اجرای روش‌های نوین آبیاری به‌ویژه طرح نواری ۱۴هزار و ۳۵۰ هکتار از زمین‌های استان به کاشت گندم، جو و دانه روغنی کلزا اختصاص دارد.


   کمبود گندم نداریم

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان هم گفت: در مجموع برای برداشت گندم، ۴۰ دستگاه کمباین بومی و مهاجر و ۲۷۰ دستگاه دروگر دیگر به‌ کار گرفته می‌شود.
«محمدحسین ملانوری» افزود: اواخر اردیبهشت زمان تعیین شده برای آغاز کار برداشت گندم در استان است که تا تیرماه ادامه دارد.
مدیرکل غله یزد هم از نیاز گندم استان اواخر سال گذشته گفته بود که برای جبران کمبودها، بیش از ۱۰۰ هزار تن گندم به یزد حمل شد.
«حمید پایدار اردکانی» افزود: موجودی سیلوهای استان هیچ کمبودی ندارد، اما واردات گندم به‌صورت مداوم از استان‌های گلستان، فارس و خوزستان در حال انجام است و مشکلی در کمیت و کیفیت آرد وجود ندارد.
وی چندی قبل با اشاره به افزایش خرید گندم گفته بود: برای خرید گندم کشاورزان ۱۰ مرکز خرید در استان راه‌اندازی و پیش‌بینی می‌شود حداقل ۲۰ هزار تن گندم مازاد کشاورزان با قیمت هر کیلو هزار و ۷۰۰ تومان خریداری شود. 
 

این خبر را به اشتراک بگذارید