
مودی ماندنی شد
حزب حاکم هندبراساس نظرسنجیهای اولیه، برنده انتخابات سراسری این کشورشدهاست

حزب نارندرا مودی، نخستوزیر هند، در آستانه یک پیروزی بزرگ در انتخابات بزرگترین دمکراسی دنیاست و پیشبینی میشود با فاصلهای زیاد نسبت به رقبا، پیروز انتخابات خوانده شود.
به گزارش سیانان، براساس نظرسنجیهای معتبر در هند که توسط رسانههای محلی انجام شده، ائتلاف دمکراتیک ملی تحت رهبری حزب بهاراتیا جاناتا، با فاصله برنده اکثریت کرسیهای مجلس هند خواهد بود. ماراتن 6هفتهای انتخابات هند، یکشنبه به پایان رسید و قرار است نتیجه رسمی انتخابات پنجشنبه اعلام شود. جدیترین رقیب حزب بهاراتیا جاناتا در هند، حزب کنگره بود که توسط خاندان گاندی رهبری میشود. کنگره و رهبر آن راهول گاندی امید زیادی داشتند با تکیه بر ضعفهای دولت مودی، در این انتخابات به پیروزی برسند اما بهنظر میرسد استفاده مودی و حزب ملیگرای او از احساسات ناسیونالیستی هند کارگر افتاده است.
هر حزب برای بهدستآوردن اکثریت در مجلس سفلی هند، باید 272کرسی از 543کرسی را از آن خود کند. براساس قوانین انتخاباتی در هند، تنها میتوان نظرسنجیها را در آخرین روز انتخابات و بعد از پایان پروسه رأیگیری منتشر کرد. با توجه به حجم عظیم جامعه رأیدهنده در هند -900میلیون نفر در انتخابات امسال- نظرسنجیها در هند پیشتر بارها مناقشهبرانگیز بودهاند و با آرای نهایی فاصله زیادی داشتهاند. با این حال در آخرین انتخابات در سال2014، نظرسنجیها بهدرستی پیروزی ائتلاف دمکراتیک ملی به رهبری حزب بهاراتیا جاناتا را پیشبینی کردند.
حزب مودی در انتخابات سال2014، با کسب 282کرسی پارلمان یک پیروزی قاطع را ثبت کرد؛ در آن انتخابات برای نخستینبار بعد از 30سال یک حزب موفق شد بهتنهایی اکثریت پارلمان را بهخود اختصاص دهد. ائتلاف تحت رهبری حزب مودی در سال2014 در مجموع موفق به کسب 336کرسی شد. مودی در آن سال، با وعده ایجاد اشتغال و ایجاد تحول اقتصادی به قدرت رسید. با این حال ناکارآمدی دولت او در تحقق وعدههایش به دستاویز منتقدان تبدیل شده بود و بسیاری این انتخابات را، یک همهپرسی درباره مودی و حزب او میخواندند. اما براساس نظرسنجیها، مردم این کاستی بزرگ مودی و دولت او را نادیده گرفته و دوباره به او اعتماد کردهاند. 4نظرسنجی عمده، پیشبینی کردهاند که ائتلاف تحت رهبری بهاراتیا جاناتا 280 تا 315کرسی را از آن خود کند. براساس یک نظرسنجی دیگر، این ائتلاف 267کرسی را بهدست خواهد آورد و باید برای تشکیل دولت، با دیگر احزاب ائتلاف کند.
تردید درباره نظرسنجیها
بهصورت سنتی، در هند با دیده تردید بهنظرسنجیها نگاه میشود و نظرسنجیهای اخیر هم عمدتا از سوی احزاب مخالف مورد تردید هستند. به گزارش بیبیسی، ماماتار بانرجی، فرماندار بنگال غربی گفته که به شایعات نظرسنجیها اعتنایی ندارد. راهول گاندی هم در توییتر بهشدت به کمیته انتخابات هند حمله کرد و آن را متهم کرد که با مودی مصالحه کرده است.
خبر خوب برای بازار
چشمانداز انتخابات مجدد مودی، با استقبال بازارها در هند مواجه شده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، دیروز بازار سهام هند بزرگترین جهش یک روزه سال اخیر را تجربه کرد. ابقای مودی، بهمعنای تداوم سیاستهای خصوصیسازی دولت او و همینطور سرمایهگذاری مستقیم خارجی است. از مدتها پیش، پیشبینی میشد درصورتی که حزب کنگره به پیروزی برسد، با برنامههای بلندپروازانهاش برای افزایش حداقل دستمزد، فشار زیادی به اقتصاد کشور وارد کند. همچنین تغییر دولت هند، در شرایطی که این کشور در رقابت سنگین اقتصادی با چین است، میتواند برای دهلی پیامدهایی داشته باشد. دهلی و پکن در سالهای اخیر به رقبای نزدیک منطقهای تبدیل شدهاند و براساس این رقابت، سیاست خارجی خود را تعیین میکنند. نزدیکی و سرمایهگذاریهای بزرگ در کشورهایی مانند افغانستان و ایران از سوی هند، واکنشی به نزدیکی اقتصادی چین با پاکستان، رقیب همسایه دهلی بهشمار میرود.
نخست وزیر هند در آخرین روز انتخابات،به یک غار مقدس هندوها در هیمالیا سفر کرد .