• چهار شنبه 3 بهمن 1403
  • الأرْبِعَاء 22 رجب 1446
  • 2025 Jan 22
یکشنبه 22 اردیبهشت 1398
کد مطلب : 55673
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/VxBo
+
-

9 درصد کرمانشاهی ها دیابت دارند

معاون دانشگاه علوم پزشکی : میانگین کشوری شیوع دیابت ، 5/9 درصد است

سلامت
9 درصد کرمانشاهی ها دیابت دارند

فرحناز چراغی|  کرمانشاه- خبرنگار:


بیماری قند یک اختلال سوخت‌وسازی در بدن است که این روزها بین مردم بسیار شایع است. بر اساس گفته پزشکان کم‌تحرکی، تغذیه ناسالم، استرس، استفاده از دخانیات و... از دلایل اصلی این بیماری نه‌چندان شیرین است. بر اساس آمار اعلام شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه 9 درصد از کرمانشاهیان با این بیماری دست‌وپنجه نرم می‌کنند که آمار نگران‌کننده‌ای است. بیماری قند خود عامل‌ 
 بسیاری از بیماری‌های قلبی و عروقی، کلیوی، چشمی، عصبی و... است.


بزرگ ترین اپیدمی تاریخ

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در گفت‌وگو با همشهری با بیان این‌که در سال‌های اخیر بیماری قند به دلیل شیوع در دنیا به بزرگ‌ترین اپیدمی تاریخ تبدیل شده است، می‌گوید: حداقل ۱۱ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال ایران مبتلا به دیابت هستند. دکتر «ابراهیم شکیبا» با بیان این‌که حداقل 27درصد از هموطنانمان از بیماری خود بی‌خبرند، می‌افزاید: پیش‌بینی می‌شود تا 20 سال آینده یک‌چهارم جمعیت ایران به درمان دیابت نیاز خواهند داشت.

وی می‌گوید: این بیماری با استفاده از رژیم غذایی مناسب، تحرک بدنی و کاهش وزن قابل پیشگیری است.  این مسئول با اشاره به این‌که بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان‌ها و بیماری چون دیابت جزو بیماری‌های غیرواگیر است، بیان می‌کند: امروزه ۸۰ درصد از مرگ‌ها به دلیل بیماری‌های غیرواگیر رخ می‌دهد. 45درصد از مرگ‌ومیرها به بیماری‌های قلبی و عروقی و12 درصد مربوط به دیابت است. همچنین تصادفات و حوادث دومین علت مرگ‌ومیرها هستند. 

وی با تأکید بر این‌که برای افزایش سطح خودمراقبتی، جامعه نیازمند تغییر در بهبود تغذیه و افزایش تحرک است، می‌گوید: خودمراقبتی از برنامه‌های اساسی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه است و قرار است برنامه‌های گسترده‌ای در این زمینه انجام شود. شکیبا با اشاره به حمایت استانداری و دیگر ادارات استان بیان می‌کند: داشتن برنامه عملیاتی و مشخص درباره بیماری‌ قند و تشکیل پرونده الکترونیک برای کلیه بیماران از مهم‌ترین نقاط قوت برنامه‌های دانشگاه برای تشخیص و پیشگیری از دیابت است. وی در ادامه می‌گوید: افراد بالای 30 سال به بالا با داشتن کد ملی با مراجعه به نزدیک‌ترین مرکز سلامت محل زندگی خود برای تشخیص دیابت به صورت رایگان مراجعه کنند. 


‌قرن بیماری های غیر واگیردار

مدیرگروه بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز در گفت‌وگو با همشهری بیان می‌کند: دیابت مرض قند افزایش میزان قند خون که به آن هایپرگلیسمی نیز می‌گویند. قرن بیستم، قرن جایگزینی بیماری‌های غیرواگیر به‌جای بیماری‌های واگیر بوده است و از آن به‌عنوان یک گذر اپیدمیولوژیک یاد می‌کنند. 

«ویدا صنیعی» اضافه می‌کند: بیماری‌های غیرواگیر در قرن حاضر، مسئول بخش قابل‌توجهی از مرگ‌ومیر و آسیب نادر جهان است. بر اساس نتایج مطالعات جهانی بار بیماری‌ها بالغ‌بر 39 میلیون مرگ به علت بیماری‌های غیرواگیر در جهان رخ‌داده است که این میزان 3/ 71 درصد از تعداد کل مرگ‌ها در جهان را تشکیل می‌دهد.

  وی ادامه می‌دهد: بیماری دیابت، شایع‌ترین بیماری ناشی از اختلال‌های متابولیک و چهارمین علت مرگ‌ومیر در جوامع غربی است. دیابت یا بیماری قند اختلال سوخت‌وسازی (متابولیک) در بدن است. در این بیماری توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین می‌رود یا بدن در برابر انسولین مقاوم می‌شود، بنابراین انسولین تولیدی نمی‌تواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد.

مدیرگروه بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیان می‌کند: در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت‌وساز کامل گلوکز کاهش می‌یابد، از این‌رو میزان قند خون افزایش‌ یافته که به آن هایپرگلیسمی می‌گویند. وقتی این افزایش قند در درازمدت در بدن وجود داشته، سبب تخریب رگ‌های بسیار ریز در بدن می‌شود که می‌تواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند. همچنین دیابت با افزایش ریسک بیماری‌های قلبی و ‌عروقی ارتباط مستقیمی دارد. بنابراین غربالگری و تشخیص زودرس این بیماری در افراد با ریسک بالا می‌تواند در پیشگیری از این عوارض مؤثر واقع شود. 

«ویدا صیفی» با بیان این‌که تشخیص و غربالگری دیابت با آزمایش قند خون میسر است، می‌افزاید: قند خون ناشتای 100 تا 125 میلی‌گرم در دسی‌لیتر پیش‌قند و قند خون ناشتای بیشتر از 126 میلی‌گرم در دسی‌لیتر بیماری است. دیابت عوارضی چون خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش می‌دهد. آمارها نشان می‌دهد که 50 درصد بیماران دیابتی بر اثر بیمارهای قلبی و عروقی فوت می‌کنند. همچنین این افراد 2 تا 4 برابر بیشتر از دیگران به بیماری قلبی و عروقی مبتلا می‌شوند. کوری یکی دیگر از عوارض بیماری قند است که 10 درصد افراد را مبتلا را درگیر می‌کند. نارسایی‌های کلیوی، بیماری‌های عصبی، زخم پا و... از جمله عوارض دیابت است. 


هزینه پزشکی بیماران دیابتی   
 
مدیرگروه بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی می گوید: شیوع دیابت در استان 9 درصد است و با میانگین کشوری آن‌که 5/9 درصد است فاصله کمی دارد و نزدیک است. وی با افزایش شیوع این بیماری طی سال‌های اخیر می‌گوید: هزینه پزشکی بیماران دیابتی 3/2 درصد بیشتر از افراد غیردیابتی است. 

‌ویدا صنیعی، بر اقدامات پیشگیرانه تأکید می‌کند و می‌افزاید: اصلاح رژیم غذایی و انجام فعالیت بدنی روزانه، نه‌تنها در پیشگیری و کنترل دیابت مؤثر است بلکه بر بیماری‌های چون سرطان‌ها و قلبی و عروقی نیز تأثیر دارد.‌

این خبر را به اشتراک بگذارید