• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
چهار شنبه 11 اردیبهشت 1398
کد مطلب : 54336
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/3nl4
+
-

کارگران چه‌کار می‌کنند؟

کارگر
کارگران چه‌کار می‌کنند؟


از مجموع 23میلیون و 378هزار نفر نیروی کار تحت پوشش قانون کار، 3درصد به‌عنوان مقامات عالی‌رتبه و مدیران کار می‌کنند.

به گزارش همشهری، براساس برآوردهای به‌دست آمده در طرح آمارگیری از هزینه و درآمد خانوارها که در سال 96توسط مرکز آمار ایران انجام شده است، 28.7درصد از خانوارهای شهری موردبررسی، دارای سرپرست کارگر حقوق‌بگیر (شاغل در بخش‌های خصوصی و عمومی) بوده‌اند. نکته قابل‌تأمل اینکه 9.4درصد از دهک درآمدی اول با درآمد سالانه کمتر از 7.5میلیون تومان، 37.9درصد از دهک درآمدی دوم با درآمد سالانه 7.5تا 10میلیون تومان، 37.4درصد از دهک درآمدی سوم با درآمد سالانه 10تا 12میلیون تومان و 38.7درصد از دهک درآمدی چهارم با درآمد سالانه 12تا‌16.5میلیون تومان را خانوارهای دارای سرپرست کارگر تشکیل داده‌اند. به‌عبارت‌دیگر، دستمزد پرداختی به کارگران سرپرست خانوار در مناطق شهری به‌گونه‌ای بوده است که حتی بخشی از آنها در دهک اول و دوم درآمدی جای گرفته‌اند که واجد شرایط حمایت از سوی نهادهای حمایتی هستند؛ چراکه اطلاعات حاصل از طرح هزینه و درآمد نشان می‌دهد، در خانوارهای دارای سرپرست مزد و حقوق‌بگیر بخش خصوصی، بیشترین منبع درآمد مربوط به درآمد از حقوق‌بگیری است درنتیجه به‌احتمال‌زیاد این خانوارهای کارگری در دهک اول تا چهارم، ممر درآمدی دیگری ندارند. به این مسئله باید اضافه کرد که دولت در سال 97خانوارهای با درآمد ماهانه کمتر از 3میلیون تومان را مشمول دریافت سبد حمایتی دانسته بود.

البته طبق این آمارها حدود 35درصد از خانوارهای دهک‌های درآمدی پنجم تا هفتم را نیز خانوارهای با سرپرست کارگر تشکیل داده‌اند که جمعاً بین 16.5تا 36میلیون تومان در سال درآمد دارند و به‌ترتیب 20.9و 15.8درصد از خانوارهای دهک‌های درآمدی نهم و دهم با درآمد سالانه 48میلیون تومان تا بالای 60میلیون تومان را نیز این خانوارها تشکیل می‌دهند.


کشاورزی در قرق کارگران
از میان همه بخش‌های اقتصادی، سهم عمده نیروی کار مشمول قانون کار در بخش کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری فعالیت دارند و این بخش با سهم 17.6درصد از کل شاغلان حوزه کارگری عمده‌ترین رسته شغلی کشور را تشکیل می‌دهد. همچنین گروه تولید صنعتی با سهم 16.8درصدی و گروه عمده‌فروشی، خرده‌فروشی و تعمیر وسایل نقلیه موتوری با سهم 15.8درصدی در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند. ضمن اینکه گروه ساختمان نیز به‌عنوان چهارمین بخش اشتغال‌زای کشور، 13درصد از کل نیروی کارگری کشور را در اختیار گرفته است.

3درصد کارگران مدیرند
براساس اطلاعاتی که مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار منتشر کرده، تفکیک شاغلان کشور به گروه‌های عمده شغلی نشان می‌دهد 19.5درصد از آنها در گروه شغلی صنعتگران و کارکنان مربوط به این گروه فعالیت دارند، 15.9درصد در گروه کارکنان خدماتی و فروشندگی مشغول به‌کار هستند و 13.8درصد تحت عنوان کارکنان ماهر کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری اشتغال دارند. در این میان 3درصد کارگران کشور در گروه شغلی قانونگذاران، مقامات علی رتبه و مدیران دسته‌بندی می‌شوند که محدودترین گروه شغلی کارگری محسوب می‌شود.

16درصد کارگران در بخش عمومی فعالند
در سال 96، ازنظر وضع شغلی 84درصد شاغلان کارگری کشور در بخش خصوصی حضور داشته‌اند و 16درصد از آنها در بخش عمومی مشغول به فعالیت بوده‌اند. نکته قابل تأمل اینکه 38.7درصد افراد حقوق‌بگیر هستند و 36درصد به‌عنوان کارکن مستقل فعالیت‌می‌کنند.

این خبر را به اشتراک بگذارید