اجرای ٢۴ طرح در بافت فرسوده آذربایجانغربی
استان 3143 هکتار بافت فرسوده میانی 3400 هکتار سکونتگاهغیررسمی و ١۵۴ هکتار بافت تاریخی دارد
هادی پناهی| ارومیه – خبرنگار :
آذربایجان غربی از استانهای تاریخی کشور است و در دل شهرهای خود محلات تاریخی زیادی دارد که اگر احیا نشوند، نابود خواهند شد. اما برای احیا یا بازآفرینی این بافتها باید هویت بومی، فرهنگی و اجتماعی آنها را در نظر گرفت. بنا بر اظهار نظر مسئولان در فاصله زمانی سال ٩٣ تا ٩٧ سهمیه استان برای نوسازی خانههای بافت فرسوده، 4 هزار و ٢۶ واحد مسکونی بود که از این تعداد برای هزار و ٧٩٠ واحد، پرونده درخواست شکل گرفته است.
همچنین بیش از 24 میلیارد تومان برای پروژههای خدمات عمومی از قبیل مراکز درمانی هزینه شده است و امسال هم قرار است ٢۴ پروژه زیربنایی در بافت فرسوده آذربایجان غربی اجرایی شود. البته این خانههای تاریخی در برخی روستاهای استان هم وجود دارند، از جمله خانههای کوهی ماکو که در مکانهای خطرناک ساخته شدهاند که یا مثل خانههای کوهی ماکو در مکانهای خطرناک ساخته شدهاند و باید مکان آنها تغییر کند یا نیاز به اعتبار برای نوسازی آنها وجود دارد.
در این باره «محمد پژمان» مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران درباره تعیین تکلیف برخی روستاهای زیرکوهی بهویژه در شهر ماکو تاکید کرده که به هر خانوار مبلغ 40 میلیون تومان تسهیلات برای انتقال پرداخت خواهد شد. در کنار آن نیز مسئولان استانی و شهری زمینهایی را برای انتقال روستاهای در معرض خطر در نظر گرفتهاند.
توجه به سکونتگاههای غیر رسمی
مدیر کل راه و شهرسازی آذربایجانغربی در گفتوگو با همشهری با بیان اینکه ۵٢۴ هزار نفر از جمعیت آذربایجانغربی در بافتهای ناکارآمد ساکن هستند، میگوید: در واقع ٢٧درصد جمعیت شهری استان در بافتهای ناکارآمد به مساحت 6 هزار و ۵٨٨ هکتار سکونت
دارند.
«ابراهیم مبارک قدم» میافزاید: بافت ناکارآمد که ٢٣ درصد از مساحت شهرهای استان را در برگرفته شامل 3 هزار و ١۴٣ هکتار بافت فرسوده میانی، 3 هزار و ۴٠٠ هکتار سکونتگاههای غیررسمی و ١۵۴ هکتار بافت تاریخی است. وی با اشاره به شهرهایی که بیشترین درصد حاشیهنشینی را در خود جای دادهاند، میگوید: در شهرهای مختلف استان شاهد حاشیهنشینی هستیم اما شهرهای بزرگ مانند ارومیه، میاندوآب، مهاباد، بوکان و خوی بیشتر با این پدیده روبهرو هستند. البته در سال جاری نسبت به ارتقای کارایی، بهرهوری و توسعه عرصههای عمومی در ٢۵ محله از سکونتگاههای غیررسمی استان اقدامات اجرایی انجام خواهیم داد.
180 مصوبه برای بازآفرینی شهری
مبارکقدم با تاکید بر اینکه در ٣٧ شهر آذربایجانغربی بافت فرسوده شناسایی شده است، اظهار میکند: طرحهای نوسازی بافت فرسوده در ١٠ شهر استان تهیه شده و تهیه طرح برای 6 شهر دیگر در دست اقدام است. بر این اساس سال گذشته بیش از 30 جلسه ستاد باز آفرینی را در استان تشکیل دادیم و بیش از 180 مصوبه نیز داشتهایم.
وی با اشاره به وضعیت اعطای تسهیلات نوسازی بیان میکند: در فاصله زمانی سالهای ٩٣ تا ٩٧ سهمیه استان برای نوسازی مساکن بافت فرسوده، 4 هزار و ٢۶ واحد مسکونی بود که از این تعداد برای هزار و ٧٩٠ واحد پرونده درخواست شکل گرفته است.
به گفته مدیر کل راه و شهرسازی استان تاکنون 29 میلیارد تومان تسهیلات برای نوسازی واحدهای مسکونی در بافتهای فرسوده سراسر استان پرداخت شده است. در سال جاری نیز با وجود مشکلات مالی، اعتبارات مناسبی برای بازآفرینی شهری در نظر گرفته شده است.
این مسئول تاکید میکند: در محلاتی که برای بازآفرینی شهری در نظر گرفتهایم، ٢۴ پروژه در قالب خدمات زیربنایی عملیاتی میشود که این پروژهها شامل مراکز درمانی، آموزشی و خدماتی، کتابخانه عمومی و خانه محله خواهد بود. برای این پروژهها هم اعتبار 23 میلیارد تومانی در ١۴ محله هدف هزینه شده است و 7 پروژه نیز تاکنون به پایان رسیده است.