تمایل دلار برای رشد بیشتر
قیمت دلار در ماه های آینده صعود یا نزول خواهدکرد؟
قیمت دلار دیروز تا 12هزارو 500تومان پیشروی کرد با این حال رئیسکل بانک مرکزی میگوید:تعادل بازار ارز درماه پایانی سال به نفع عرضه به هم خواهد خورد.
به گزارش همشهری، قیمت هر دلار آمریکا بیش از چند روز است که تمایل به رشد پیدا کرده است بهطوری که دیروز قیمت هر دلار آمریکا تا ظهر به 12هزارو 600تومان رسید و بعد از آن با اندکی کاهش به محدوده 12هزارو 400تومان برگشت اما تا لحظه انتشار این گزارش قیمت هر دلار بار دیگر رشد کرد و در محدوده 12هزارو 550تومان قرار گرفت. اکنون پرسش این است که آیا قیمت دلار بار دیگر رشد خواهد کرد؟
رئیسکل بانک مرکزی به پشتوانه سیاستهای جدیدی که برای بستن حفرههای ارزی وبازگشت ارز حاصل از صادرات اتخاذ کرده مطمئن است قیمت ارز رشد نخواهد کرد؛ بهطوری که عبدالناصر همتی دیروز بهصورت تلویحی از کاهش قیمت در آخر سال خبر داد و در یادداشتی در فضای مجازی نوشت: عواملی که علاقهمند بر هم زدن بازار ارز و ایجاد نوسان در آن هستند، تلاش کردهاند بر موج افزایشی سوار شده و نوساناتی هر چند اندک، در بازار ایجاد کنند. این عوامل اطمینان دارند که با صدور مجوز اخیر بانک مرکزی به برخی صادرکنندگان برای عرضه ارز خود در صرافیها در یک ماهه باقیمانده سال تعادل بازار به نفع عرضه به هم خواهد خورد و در نتیجه اقدام به پیشگیری کرده و جو تبلیغاتی لازم را برای خنثیکردن آن بهوجود آوردند.
اشاره همتی به سیاستهای جدید بانک مرکزی برای اعمال مشوقهای جدید به صادرکنندهها برای بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد است. گویا بانک مرکزی امیدوار است با اجرای این طرح 1.7میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات غیرنفتی در ماههای آینده وارد چرخه اقتصاد شود و از همین طریق قیمت دلار به تعادل برسد. اما تحلیلگران نظر دیگری دارند. سیدحسین سلیمی، عضو اتاق بازرگانی تهران هم با بیان اینکه مقدار بازگشت ارز صادراتی به کشور به اندازه نیاز ارزی نیست گفت: نیاز ارزی ما برای واردات کالا بالای 35میلیارد دلار در سال است. اگر ارقام موجود درباره بازگشت ارز را ضرب در دو کنیم و رقم کل سال را برآورد کنیم، میبینیم همچنان با توجه به نیازهای وارداتی اعم از مواداولیه، قطعات و ماشینآلات، تنها یک سوم نیازها تأمین شده است.
مجموع رقم منابع حاصل از فروش نفت به اضافه 8 میلیارد یورو سامانه نیما نخواهد توانست معادل نیاز ارزی ما برای ایجاد تولید، سرمایهگذاری و اشتغال باشد. به گفته این نماینده اقتصادی، برای همین است که بسیاری از بنگاههای تولیدی ما هماکنون بهدلیل نداشتن مواداولیه در مضیقه هستند و حتی برخی از آنها به تعطیلی کشیده شدهاند. بنابراین اکنون ارز به اندازه نیازهای کشور در اختیار واردکنندگان قرار داده نمیشود و تاکنون تنها یک سوم این نیاز تأمین شده است. محسن جلالپور، رئیس پیشین اتاق بازرگانی ایران هم مشوقهای اخیر بانک مرکزی در راستای بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور را کم اثر دانست و گفت: تا اصل قضیه درست نشود و شرایط برای حضور صادرکنندگان واقعی فراهم نباشد اینگونه مشوقها برای کسانی که بهدنبال دور زدن قوانین و پنهانکاری هستند بیتأثیر خواهد بود چون آنها اصلا تمایلی به بازگرداندن ارز ندارند؛ خواه مشوق وجود داشته باشد و خواه نباشد. بهعبارت دیگر، در غیاب صادرکنندگان واقعی، این صادرکنندگان نیت، قصد و توان بازگرداندن ارز را ندارند.
کمال سیدعلی، معاون ارزی سابق بانک مرکزی گفته است: کارنامه 6ماهه سامانه نیما (ورود 8میلیارد یورو) نشان میدهد که صادرکنندهها با این سامانه همکاری لازم را نداشتهاند. جعفری قادری کارشناس اقتصادی هم گفت: اگر بانک مرکزی میخواهد دغدغههایش درخصوص «واردات بدون انتقال ارز» مورد توجه قرار گیرد، باید فرایندهای اداری را بسیار خلاصه و مختصر کند تا مشکلات حل شود چراکه هماکنون، برخی از واحدهای تولیدی ماههاست که در نوبت تأیید بانک مرکزی هستند؛ تغییر و تحولات بانک مرکزی نیز این فرایند را بسیار کند کرده و این رویه باعث ایجاد مشکلاتی برای تولیدکنندگان شدهاست.