از فرنگ برگشتهها
پرلژیونرترین تیم ملی ایران در تاریخ جام ملتهای آسیا
حتی با وجود غیبت علی قلیزاده در فهرست نهایی کارلوس کیروش برای جامملتهای 2019امارات، تیم ملی با لژیونرهای زیادی راهی کشور میزبان شده است. در لیست 23نفره ایران برای جام ملتها، لژیونرها در «اکثریت» هستند. میلاد محمدی و سردار آزمون در لیگ روسیه، پورعلیگنجی در بلژیک، مهدی طارمی، رامین رضاییان و امید ابراهیمی در لیگ ستارگان قطر، کریم انصاریفرد و علیرضا جهانبخش در انگلستان، وحید امیری و مجید حسینی در ترکیه، میلاد محمدی در روسیه و امیر عابدزاده در پرتغال؛ 12لژیونر تیمی هستند که 11مهره شاغل در فوتبال ایران نیز دارد. اگر سعید عزتاللهی مصدوم نشده بود و علی قلیزاده به جام میرسید، تیم ملی با 14لژیونر راهی رقابتهای جام ملتها میشد. ایران در هیچ دورهای از این تورنمنت،به این اندازه فوتبالیست شاغل در کشورهای خارجی نداشته است. تجربه بازی 12بازیکن این تیم در لیگهای خارج از ایران، آمادگی بیشتری برای درخشش در یک رقابت مهم ملی به آنها میبخشد. در فهرست تیم ملی برای جام ملتها، به جز کریم انصاریفرد همه لژیونرهای دیگر در ترکیب تیمهای باشگاهیشان فیکس هستند؛ حتی علیرضا جهانبخش نیز قبل از آسیبدیدگی، در 4مسابقه متوالی در ترکیب اصلی برایتون قرار گرفته بود.
تیم کارلوس کیروش 4سال قبل در حالی راهی جام ملتهای آسیا شد که 10 لژیونر در اختیار داشت و از این 10 نفر، تنها نیمی از آنها در اروپا توپ میزدند. در واقع در طول 4سال تعداد لژیونرهای اروپایی تیم ملی از 5 به 9رسیده است. سال2011 تیم افشین قطبی به لحاظ تعداد لژیونر تفاوتهای بسیار بزرگی با امروز داشت. آن تیم در حالی خودش را به جام ملتها رساند که به جز جواد نکونام و مسعود شجاعی، همه مهرههای دیگرش در لیگ ایران به میدان میرفتند. تیم جام ملتهای 2007 امیرقلعهنویی نیز درست مثل امروز 12 لژیونر در اختیار داشت. جواد نکونام به تازگی راهی لالیگا شده بود و علی کریمی، مهدویکیا و وحید هاشمیان هنوز در بوندسلیگا عضویت داشتند. درصد خاصی از مهرههای آن تیم نیز در فوتبال امارات بازی میکردند؛ از رسول خطیبی،ایمان مبعلی و رضا عنایتی گرفته تا جواد کاظمیان و مسعود شجاعی.
تیمی که با برانکو ایوانکوویچ به جام ملتهای 2004چین رفت، تنها از وجود 3 لژیونر بهره میبرد. علی دایی دوباره به فوتبال ایران برگشته بود تا برای پرسپولیس به میدان برود. علی کریمی، رحمان رضایی و مهدی مهدویکیا 3بازیکن شاغل در اروپای آن تیم به شمار میرفتند. تیم جام ملتهای 2000جلال طالبی اما تنوع اروپایی بهمراتب بیشتری داشت. آن تیم با 7لژیونر اروپایی خودش را به جام ملتها رساند. مهدویکیا، دایی و هاشمیان در آلمان، سهراب بختیاریزاده در ترکیه، کریم باقری در انگلیس، خداداد عزیزی در آمریکا و مهرداد میناوند در اتریش به میدان میرفتند. جام ملتهای 2000آخرین تورنمنتی بود که تیم ملی هنوز با لژیونرهای پرشمار در آن حاضر میشد. تیم مایلیکهن در جام ملتهای 1996، تنها 3لژیونر داشت؛ دایی و پیروانی در قطر و محمد خاکپور نیز در فوتبال سنگاپور حضور داشتند. سال1992 کرمانیمقدم تنها لژیونر تیم ملی به شمار میرفت. 4سال قبل از آن نیز فرشاد پیوس تنها بازیکن تیم ملی بود که در زمان آغاز جام ملتها، در عضویت یک باشگاه خارجی قرار داشت.
4تجربه اول تیم ملی در جام ملتها بدون حتی یک لژیونر رقم خورد. حالا اما مهرههای زیادی در فوتبال ایران صاحب تجربه بینالمللی شدهاند. پس از پایان جام جهانی، بیشتر انتظارها در مورد آینده اروپایی لژیونرهای تیم کیروش برآورده نشد اما شاید یک موفقیت بزرگ در جام ملتها، پیشنهادهای ایدهآلتری را در مسیر این ستارهها قرار بدهد.