فرصت طلایی برای کشاورزان کردستان
حدود ۳۰ هکتار زعفران در کردستان کشت میشود و ماندگاری این گیاه در خاک ۷ سال است
روحالله زرین| دهگلان- خبرنگار:
چند سالی است کشت زعفران به عنوان گیاهی با نیاز آبی اندک در بسیاری از مناطق مختلف کردستان آغاز شده است و این محصول توانسته جایگزین مناسبی برای محصولات پرآببری مانند سیبزمینی، یونجه، نخود، عدس و شبدر باشد.
همچنین این گیاه به دلیل قیمت مناسب نسبت به سایر محصولات گیاهی صرفه اقتصادی در تولید دارد. با وجود این، همچنان تا رونق زعفران در کردستان راه طولانی در پیش است.
ظرفیتهای کردستان در زمینه تولید زعفران
مدیر امور باغبانی و تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کردستان میگوید: نزدیک به ۶ سال است که کشت زعفران در مزارع استان آغاز شده است. هدف از اجرای این طرح رونق محصولات زراعی و کشت زعفران به جای محصولات با نیاز آبی فراوان است. «زاهد حاجی میرزایی» ادامه میدهد: حدود ۳۰ هکتار زعفران در استان کشت میشود و ماندگاری این گیاه در خاک ۷ سال است. همچنین بهرهبرداران با یکبار کشت پیاز زعفران میتوانند چندین سال محصول از آن برداشت کنند.
وی میافزاید: در مناطق سنندج ۴ هکتار، قروه 5/2 هکتار، بانه ۲ هکتار، سقز ۳ هکتار، دیواندره 7/0هکتار، کامیاران ۲ هکتار، مریوان 5/1 هکتار، سروآباد ۲ هکتار،، دهگلان ۵ هکتار و بیجار ۶ هکتار زعفران وجود دارد. حاجی میرزایی تصریح میکند: طبق آمار، سالانه ۷۵ کیلوگرم زعفران در کردستان تولید میشود. بر اساس کیفیت نیز قیمت هر کیلوگرم آن ۵ تا۷ میلیون تومان است.
وی ادامه میدهد: کشاورزان میتوانند با اعلام آمادگی به واحدهای جهاد کشاورزی از تسهیلات کشت زعفران مانند معرفی به مراکز معتبر خرید پیاز این گیاه بهرهمند شوند. مدیر امور باغبانی و تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کردستان میگوید: میزان تولید زعفران در استان به حد مطلوبی نرسیده است. این مساله موجب صادر نشدن آن شده است. این در حالی است که این گیاه علاوه بر خواص دارویی و غذایی درآمدزایی مناسبی برای بهرهبرداران محسوب میشود.
درآمدزایی با زعفران
یکی از کشاورزان بیجاری میگوید: منطقه بیجار از خاک حاصلخیزی برخوردار است و انواع محصولات زراعی مانند گندم، نخود، عدس، شبدر، یونجه و سیبزمینی در آن کشت میشود. این محصولات به آب فراوانی نیاز دارند و در شرایطی که منابع آبی محدود است امکان کشت آنها وجود ندارد.
«فرهاد گروسی» ادامه میدهد: با دانشاندوزی و کسب مهارت حدود ۳ سال است کشت زعفران را در بیجار آغاز کردم و سالانه حدود ۳۵ میلیون تومان درآمد دارم، در حالی که در زمینه سایر محصولات کشاورزی کمتر از ۱۰ میلیون تومان درآمد داشتم. وی میافزاید: به طور میانگین در هر هکتار حدود ۳ کیلوگرم زعفران تولید میشود.
گروسی تصریح میکند: امکان خرید پیاز زعفران در این منطقه وجود ندارد. بسیاری از بهرهبرداران آن را از طریق بازار شهرهای شرقی کشور مانند تربت حیدریه خریداری میکنند. این مساله برای بسیاری از بهرهبرداران صرفه اقتصادی ندارد، چراکه نیازمند هزینههای حملونقل، نیروی کار و شرایط نگهداری در گلخانه است. این کشاورز بیجاری ادامه میدهد: بسیاری از بهرهبرداران حوزه کشاورزی آشنایی چندانی با گیاه زعفران ندارند. این مساله موجب کشت تکمحصولی در این منطقه شده است. مازاد محصولات تولید شده مانند خیار، نخود و عدس کاهش قیمت و کیفیت آن را به همراه داشته است.
زعفران جایگزین محصولات پرآببر
یکی از زعفرانکاران ساکن دهگلان میگوید: چندین سال است شاهد ورود کشاورزان غیربومی در این منطقه هستیم. نتیجه فعالیت آنها بهرهوری بیش از اندازه از منابع آب و خاک شده است. این مساله موجب فرو رفت سفرههای آبی زیرزمینی شده است. «ورمزیار قادری» ادامه میدهد: سالانه حدود ۴ کیلوگرم گیاه زعفران تولید میکنم. در صورت دریافت تسهیلات بانکی کمبهره و در دسترس بودن پیاز زعفران توان تولید این محصول را تا ۸ کیلوگرم در سال دارم.
وی میافزاید: با وجود اینکه دهگلان دومین تولیدکننده زعفران در استان است. همچنان شاهد نبود صنایع بستهبندی، بازار فروش و قیمتگذاری نامناسب آن هستیم، بر همین اساس این محصول گیاهی را دلالان خریداری میکنند و به دلیل قیمت اندک سود چندانی برای بهرهبرداران ندارد.
قادری تصریح میکند: برای رونق کشاورزی این منطقه و استفاده بهینه از منابع آبی و خاک باید از کشت محصولات جایگزین مانند گیاه زعفران در مزارع استفاده شود، چراکه این محصول چند برابر محصولاتی مانند سیبزمینی، هویج، ترب و چغندر سوددهی دارد. این کشاورز ادامه میدهد: زعفران ایران در همه جای دنیا شناخته شده است و در بازارهای جهانی به فروش میرسد. این مساله موجب شده زعفران دهگلان توسط واسطه خریداری شود و در بازارهای کشورهای حوزه خلیج فارس، عراق، روسیه و دانمارک با برند مناطق آسیایی به دست مصرفکننده برسد. قادری تصریح میکند: گیاه زعفران علاوه بر مصرف خوراکی به صورت دارویی نیز مصرف میشود.
ضرورت جذب سرمایهگذار
مدیر یک شرکت بستهبندی زعفران میگوید: عرضه محصولات کشاورزی به صورت فلهای بازارپسندی چندانی ندارد. از این رو برندسازی و ایجاد صنایع بستهبندی میتواند رونق محصولات مختلف را به همراه داشته باشد.
«سارا صولتی» ادامه میدهد: زعفران کردستان توان ورود به بازارهای جهانی را دارد. تحقق این مساله با ایجاد صنایع فراوری در حوزه گیاهی و دارویی، بستهبندی، ایجاد بازار فروش و اعطای تسهیلات کمبهره بانکی به کارخانهها امکانپذیر خواهد بود، چراکه با سرمایهگذاری میتوان شرایط رونق این محصول را در کردستان فراهم کرد.