• چهار شنبه 24 بهمن 1403
  • الأرْبِعَاء 13 شعبان 1446
  • 2025 Feb 12
پنج شنبه 25 مرداد 1397
کد مطلب : 27216
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/B9gY
+
-

عقاید گذشتگان درباره برکت

چه چیزهایی برکت خانه را از بین می‌برد؟

باورهای عامیانه
چه چیزهایی برکت خانه را از بین می‌برد؟


ما از پدران و مادران‌مان یاد گرفته‌ایم باید در زندگی کارهایی کرد که «برکت» در پی داشته باشد. معتقدیم برخی کارها برکت روزی را زیاد و برخی برکت را کم می‌کند؛ یعنی ممکن است یک مقدار مشخص پول بر اثر برکت داشتن، بیشتر به چشم بیاید و همان مقدار، کمتر؛ چیزی مثل فرق بین برنجی که به‌اصطلاح «ری» می‌کند و برنجی که ری ندارد. بر حسب این باور مردمان کشور ما از دیرباز اعتقادات مختلفی درباره چیزهایی داشتند که برکت را از بین می‌برد. دکتر حسن ذوالفقاری در «باورهای عامیانه مردم ایران» برخی از این باورها را نام برده است.
جاروکردن هنگام غروب: هنگام غروب خورشید نباید خانه را جارو کرد و خاک و آشغالش را بیرون ریخت. همچنین هنگام اذان نباید خانه را جارو کرد و درصورت این کار نباید آشغال‌هایش را شب هنگام از خانه بیرون ریخت. اگر کسی مجبور باشد شب خانه یا اتاق را جارو کند باید بگوید «خانه عروس را جارو می‌کنم». خاکروبه یا آشغالش را هم کپه کند گوشه خانه یا زیر فرش بریزد و فردا صبح بیرون بریزد.

تکاندن سفره: مردم سیرجان معتقدند سفره را نباید تکاند چون برکت آن تمام می‌شود. آملی‌ها هم سفره غذا را در شب و تاریکی از سر ایوان یا پنجره به بیرون نمی‌تکانند.

حرف‌زدن هنگام خوردن: به سفره سوگند می‌خورند و باور دارند که اگر برخلاف آن قسم یاد کنند، برکت از سفره می‌رود. می‌گویند هنگام غذا خوردن هم نباید زیاد حرف زد چون برکت از سفره می‌رود. اگر هم آب را وسط سفره بگذارند، برکت آن از میان می‌رود.

لگدکردن پلو: مردم گیلان معتقدند اگر دانه پلو را لگدمال کنند برکت می‌رود.

لگدکردن نان: لگدکردن نان و غذا را نیز عامل ازبین‌رفتن برکت می‌دانند.

شمردن و وزن‌کردن محصول: بیرجندی‌ها باور دارند نباید میوه روی درخت را شمرد چون بی‌برکتی به درخت می‌رسد و میوه‌ها دانه دانه می‌ریزند. همچنین نباید خرمن را روز جمعه وزن کنند وگرنه بی‌برکت می‌شود.

مال حرام: اگر مال حرام وارد مال حلال شود، برکتش از بین می‌رود؛ به‌ویژه مال وقف و مال یتیم.

گدایی: گدایی اگر ننگی ندارد، برکتی هم ندارد.

مال شریکی: مال شریکی خیر و برکت ندارد.

خانه بی‌بزرگ‌تر: برخی معتقدند خانه بی‌بزرگ‌تر برکت ندارد؛ همینطور خانه دوزنه.
و...

این خبر را به اشتراک بگذارید