شهر ترخون اینجاست
محمود مولایی؛ روزنامهنگار
ترخون، گیاهی معطر و خوشطعم است که اهمیت آن در خوراک و نظام غذایی ایرانیان در آثار برجایمانده از دورههای صفویه و قاجاریه در زمینه دستور طبخ غذاها پیداست و امروزه هم ترخون در بسیاری از غذاهای ایرانی بهعنوان طعمدهنده اصلی استفاده میشود.
گرچه ریشه کاشت ترخون را روسیه و سیبری میدانند، ایرانیها از گذشته با آن آشنایی داشتهاند و این گیاه هم برایشان مصرف خوراکی داشته و هم دارویی. گلباف در استان کرمان با 28روستا به شهر ترخون شهره شده است و مرغوبترین ترخون ایران با توجه به شرایط آب و هوایی و خاک مناسب در این منطقه تولید میشود. مدیر جهادکشاورزی شهر گلباف به همشهری میگوید: «پیشینه کشت ترخون در گلباف زیاد است، اما در چند سال گذشته اهمیت آن افزایش یافته. در سالهای اخیر، اهالی منطقه متوجه شدند که گیاه ترخون نهتنها بهعنوان سبزی خوردنی مورد استفاده قرار میگیرد، بلکه دارای اسانسی با خواص دارویی بسیار بالا نیز هست. این اسانس در فرآوردههای دارویی و بهویژه در تولید مواد بیهوشی کاربرد دارد.» ابراهیم محمدخانی با بیان اینکه سطح زیرکشت ترخون در سالهای اخیر از حدود ۸۰ هکتار به ۱۲۰ هکتار افزایش یافته است، میافزاید: «کیفیت بالای ترخون گلباف موجب شده است کشورهای پیشرفته مانند آلمان از اسانس آن در تولید داروهای بیهوشی بهره ببرند.»
بهگفته او، ترخون از خانواده نعناع است و علاوه بر مصرف خوراکی در صنایع آرایشی، بهداشتی و دارویی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. تولید انبوه ترخون باعث اشتغالزایی بسیاری شده است. بهگفته مدیرجهادکشاورزی گلباف، اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم از طریق کشت ترخون در منطقه بسیار چشمگیر بوده است. ابراهیم محمدخانی میگوید: «بهعنوان نمونه، با راهاندازی کارگاه فرآوری گیاهان دارویی، زمینه اشتغال برای بسیاری فراهم شده است. همچنین کشاورزان و کارگران بسیاری در فرایند کاشت، برداشت و فرآوری این گیاه مشغول بهکار هستند.»