
اولین کارخانه سیمان کشور اینجاست

کارخانه سیمان ری با پیشینه تاریخی خود بخشی از هویت صنعتی شهرری را در خود جای داده است.
سال ۱۳۰۷ شمسی مطالعات اولیه زمینشناسی در تپههای ری انجام شد تا مشخص شود که کارخانه را در کدام نقطه از تهران بسازند. معصومه پاشازاده، کارشناس موزه کارخانه سیمان ری، میگوید: «۸ دی سال ۱۳۱۲ این کارخانه افتتاح شد. این کارخانه که امروزه سالخورده و فرسوده بهنظر میرسد روزگاری نخستین خط تولید سیمان کشور را در خود جای داده بود و توسعه راهسازی و زیرساختهای کشور با ساخت این کارخانه تحول چشمگیری بهخود دید.»
رشته کوههای ری غنی از مواد سنگآهک و خاک رس مرغوب بود و همین باعث شد که کارخانه سیمان با تولید انبوه از موفقترین کارخانههای سیمان خاورمیانه باشد. تا قبل از آن سیمان مصرفی از روسیه وارد میشد، ولی کارخانه سیمان ری کشور را بهسوی خودکفایی در این زمینه پیش برد.
پاشازاده میگوید: « کارخانه سیمان ری با ۳ خط تولید؛ در مرحله اول خط تولید ۱۰۰ تنی، دوم خط تولید ۲۰۰ تنی و مرحله سوم خط تولید ۳۰۰ تنی سیمان لازم کشور را تامین میکرد.» به این ترتیب، سیمان مهمترین زیرساختهای کشور همچون ساخت راهآهن کشور، پل ورسک در خط آهن شمال، دانشگاه تهران و... از کارخانه سیمان ری تأمین شد.
سبک معماری کارخانه نیز در نوع خود منحصربهفرد است. پاشازاده میگوید: «سبک پروتالیستی بهکاررفته در معماری این بنا عاری از هرگونه زینتی است. بخشهای مختلف بنای ساختمان کارخانه با بتن زبره و بدون روکش و دیگر عناصر کاربردی، بهعبارتی عریان و عاری از تزیینات ساخته شد.»
۳ دی ۱۳۶۳ کارخانه سیمان ری بهدلیل تأثیر سوء بر محیطزیست تعطیل شد.
کارخانه سیمان ری در محدوده تپه باستانی دژ رشکان، برج طغرل، باروی تاریخی شهرری، چشمهعلی، گورستان تاریخی ابنبابویه و بقعه بیبی زبیده قرار گرفته است و جزو محله صفائیه ری محسوب میشود.