
خیمهگاه حسینی
مراسم عزاداری سالار شهیدان با همکاری مدیریت شهری منطقه14

مژگان مهرابی-روزنامهنگار
همزمان با دهه سوم محرم، شرق تهران حالوهوای متفاوتی بهخود گرفته است. «خیمهگاه حسینی» عنوان برنامهای است که با موضوعات تعزیه، سینهزنی و فعالیتهای فرهنگی در دومین سال متوالی در محلههای مختلف منطقه14از سوی مدیریت شهری اجرا میشود. بانی این مراسم، معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه است که با هدف ترویج فرهنگ حسینی و افزایش مشارکت مردم آن را طراحی کرده است. در یکی از شبها به محل اجرای مراسم رفتیم.
زمان اجرای برنامه تا 3مرداد
ساعت: 20تا 22
دمام زنی گروه جهادی امامرضاع
مقابل مسجد کاظمین خیمهای به تأسی از خیمهگاه امام حسین(ع)برپاست. دور تا دورش هم صندلی چیدهاند و از کودکان گرفته تا سالمندان منتظر شروع تعزیهاند. ساعت 8شب دمام زنها از راه میرسند؛ همگی بچههای گروه جهادی امام رضا(ع) هستند و کار را دلی و از سر ارادت به امام حسین(ع) انجام میدهند. آنها برای شروع برنامه حلقهای تشکیل میدهند. صدای بلند دمام و نوای یا حسینشان با هم ترکیب میشود. همین هم باعث میشود که همسایههای دور و نزدیک در جریان برنامه قرار بگیرند و برخی برای تماشای مراسم کنار پنجرهها می بایستند.
اهالی هر کاری بتوانند انجام میدهند
بعد از دمام زنی، نوبت به اجرای گروه تعزیه میرسد که با لباسهای سبز و سرخ وارد صحنه میشوند. صدای شیپور و کوبش طبل در فضای باز میپیچد؛ برخی اشک از چشمانشان جاری میشود و برخی با حزن و اندوه همراه با فرزندانشان تماشاچی تعزیهاند و موضوع را برای آنها روایتگری میکنند. مریم سلمانزاده، از ساکنان روبهروی مسجد میگوید: «برپایی این خیمهگاه باعث شده کسانی که امکان رفتن به حسینیه را نداشته اند به اینجا بیایند و عزاداری کنند.» روبهروی مسجد موکب گروه جهادی امامرضاییها(ع) برپاست و از مردم و عزاداران پذیرایی میشود و در این میان چند خانم هم نذری میدهند.
استقبال شهروندان عامل تداوم برنامه شد
امیر شهرابی، شهردار منطقه 14: خیمهگاه حسینی برای دومین سال در منطقه 14اجرا میشود و با استقبال خوب مردم روبهرو بوده است. برای برگزاری مراسم 5نقطه از 5ناحیه را براساس موقعیت جغرافیایی و پرتردد بودن آن محدوده انتخاب کردهایم. این برنامه براساس هیئتمحوری و مسجدمحوری، مشارکت هیئت پسران نوجوان، هیئت دختران نوجوان و اجرای تعزیه درنظر گرفته شده و بهصورت گردشی، هر شب در یک ناحیه برگزار میشود. بهطور مثال اگر روز دوم در ناحیه ۲مراسم تعزیه اجرا شده، روز سوم در ناحیه ۳تعزیه برپا میشود. در هیئت پسران نوجوان، بعضی از بچهها با رجزخوانی محفل حسینی را پرشور میکنند و عدهای هم مشغول نوشتن شعارهای انقلابی روی شیشه ماشینها میشوند. در هیئت دختران نوجوان نیز علاوه بر سینهزنی و نوحهخوانی، اعضای مسجد نیکعهد زیارت عاشورا میخوانند. سخنرانی و مداحی و اجرای برنامههای فرهنگی مثل نقاشی از دیگر برنامههای این مراسم است.
کارها خودجوش انجام میشود
فرزانه فرخی، از ساکنان محله شیوا: کانون جوانان ما درگیر کارهای اجرایی این برنامه است و کارها را خودشان بهصورت خودجوش انجام میدهند. شب اول ملزومات پذیرایی را شهرداری تقبل کرد و از شبهای بعد مردم این کار را بهدست گرفتند. هر فردی به میزان وسع مالی خود بین مردم نذری توزیع میکند.
سیره اهلبیت ع باید فرهنگسازی شود
منصوره اسدی، مسئول مجمع خیرین امام رضا(ع): این برنامه سال گذشته هم اجرا شد و تأثیر زیادی بر روحیه مردم داشت. معتقدم باید عزاداریها را به بیرون از خانهها و حسینیهها کشاند. سیره اهلبیت(ع) باید فرهنگسازی شود و این امر میسر نمیشود مگر اینکه مردم مشارکت کنند. شور حسینی و امام رضایی در منطقه ایجاد شده و اهالی استقبال خوبی از برنامه میکنند.
حضور مردم با هر نوع دیدگاه
علی فولادی، ساکن محله شاهد: هیئتها و حسینیههای زیادی در منطقه ما مراسم عزاداری برپا میکنند، اما برپایی محافل در محلهها و فضاهای باز، حال و هوای دیگری دارد و امکان حضور همه را فراهم میکند؛ حتی آنهایی که به ظاهر مذهبی نیستند به این خیمهگاه میآیند. وقتی سرودی درباره حضرت رقیه(س) میخوانند همه تحتتأثیر قرار میگیرند.
محل برگزاری مراسم
ناحیه یک پلازای امیرکبیر (خیابان 17شهریور)
ناحیه 2 مسجد کاظمین (بزرگراه شهیدمحلاتی، خیابان قیام جنوبی، نبش بوستان شاهد)
ناحیه 3 میدان 13آبان (خیابان نبرد شمالی، خیابان آخوندی)
ناحیه 4 میدان آیتالله سعیدی (خیابان 17شهریور، خیابان آیتالله سعیدی)
ناحیه 5 خیابان نبرد جنوبی تقاطع خیابان زمزم
اهداف برپایی خیمهگاه حسینی
ترویج فرهنگ حسینی
گرامیداشت شهدای مظلوم حمله رژیم صهیونیستی
همراهی هیئتهای مذهبی و مساجد در اجرای برنامه
ترویج فرهنگ ایرانی – اسلامی
تقویت مشارکت مردمی