
یادگاریهای کوچک، پیامهای بزرگ
یادمان بچههای آسمان در میدان هفتمتیر با حضور مسئولان افتتاح شد

پریسا نوری- روزنامهنگار
یادمانها صرفا نمادهای تاریخی نیستند، بلکه رسانههای زندهای در فضای شهریاند که حافظه جمعی را ثبت و وجدان تاریخی جامعه را بیدار میکنند. این سازهها با ایجاد پل میان گذشته، حال و آینده زمینه گفتوگو و فهم مشترک را بهوجود میآورند. یادمان «بچههای آسمان» میدان هفتمتیر تهران هم یکی از همین نمادهاست که بهجای تمرکز بر صحنههای جنگی، روایتی انسانی از کودکانی دارد که بیپناه در حملههای موشکی رژیم صهیونیستی جان باختند. شب گذشته این یادمان با حضور مدیران شهری و خانواده شهدا افتتاح شد.
از تصویر کودکان شهید تا تاب فلزی و عروسک
دورتادور میدان تصاویر کودکان و نوجوانانی که در حملههای اخیر مظلومانه شهید شدند، جانمایی شده و فضا را با بهت و غم غریبی عجین کرده است. کودکی دستش را روی تصویر یکی از شهدا میکشد و اسمش را زمزمه میکند، بیآنکه بداند جنگ یعنی چه. در گوشهای از محوطه یادمان هم تاب فلزیای که روی آن 2عروسک بهجامانده از کودکان شهید به یادگار مانده و در فضای شیشهای محصور شده، توجه شهروندان را جلب میکند. اما در محوطه یادمان شهدا، درست کنار خودروی سوخته آمبولانس هلالاحمر، شهروندان روی صندلیهایی که بهردیف چیده شده، نشستهاند و تصاویری از حملههای وحشیانه رژیم صهیونیستی به نقاط مختلف تهران روی مانیتورهای بزرگ در حال پخش است. بین شرکتکنندگان خانوادههای شهدا هم هستند که با دیدن تصاویر اعضای خانوادهشان اشک از چشمانشان جاری میشود.
جمعه متفاوت در میدان هفتم تیر
هوا رو به تاریکی میرود. میدان هفتمتیر مثل همه غروبهای جمعه شلوغ است؛ ولی این جمعه، شلوغی دلایل دیگری هم دارد. زن و مرد، پیر و جوان، کودک و خردسال، از راه دور و نزدیک آمدهاند تا در آیین گشایش یادمان بچههای آسمان حاضر شوند؛ نمادی که به یاد شهدای حملات خصمانه رژیم صهیونیستی توسط شهرداری برپا شده تا با نمایش تصاویر و یادگارهای مهمانان آسمان، نام و یادشان را در این میدان پرتردد پایتخت و در کنج قلب میلیونها ایرانی زنده نگه دارد.
درباره یادمان بچههای آسمان بیشتر بدانیم
ویژگی: ترکیبی هوشمندانه و هنرمندانه از روایتهای تصویری، نمادین و تعاملی که مشابه آن در برخی کشورها وجود دارد.
وجه تمایز: تمرکز خاص بر کودکان و خانوادههایی که در حملههای رژیم صهیونیستی قربانی شدهاند.
بخشهای جانبی: نمایش تصویری از شهدا، آمبولانس منفجرشده و خرابههای خانهها و بوستانهای تخریبشده
برنامههای اجرایی در محل یادمان: بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته تصویری و تعاملی برای جذب کودکان، بزرگسالان، رسانههای بینالمللی و دیپلماتها
لزوم ترسیم نقشهایی از شهدا بر دیوارهای شهر
سیدعلی میرفتاح، روزنامهنگار و چهره فرهنگی: تهران میتواند زیباتر از این چیزی که هست باشد. ما معتقدیم ایران محور مقاومت است، اما در کدام محدودههای تهران نقاشیهایی ترسیم شده که توریستها جذب آن شوند؟ البته مقصر این کار شورای شهر یا شهرداری نیست، بلکه ما نقاشانی هستیم که باید ایده دهیم و نقشهایی از شهدا را بر دیوارهای شهر ترسیم کنیم تا شهر هویت یابد.
صیانت از وجدان بیدار جامعه
مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران: این یادمان تنها یک سازه هنری نیست؛ تجسمی است از رنج و رشادت؛ از مظلومیت ملت ایران در برابر جنایتهای آشکار دشمن صهیونیستی. امروز شهر ما به صحنه روایت حقیقت بدل شده است؛ حقیقتی که باید زنده بماند؛ به زبان هنر بازگو شود و در حافظه جمعی ما ریشه بدواند. این یادمان صدای بیصدای کودکانی است که بیگناه پرپر شدند و اکنون میدانهای شهر، حضورشان فریاد زده میشود. حفاظت از این یادمانها یعنی صیانت از وجدان بیدار جامعه؛ یعنی ایستادگی در برابر فراموشی. ما موظفیم اجازه ندهیم دردها و داغهای ملتمان لابهلای هیاهوی روزمره گم شود. اینها سندهای زنده جنایاتی هستند که هرگز نباید از یاد بروند.
دروغ دشمن؛ آسیبوارده به 8500واحد مسکونی است
علیرضا زاکانی، شهردار تهران: امروز دور هم جمع شدهایم تا یاد و خاطره کودکانی را گرامی بداریم که در دفاعمقدس2 به شهادت رسیدند. دفاعمقدس2، دفاع ما در مقابل گردنکشانی است که بهدنبال جنایت بودند. بهترینهای ما در این مسیر شهید شدند. 1067شهید دادیم که 47نفر آنها کودک بودند. دشمن آمده بود تا ایران را چندتکه کند و نظام را تغییر دهد. رژیم صهیونی در این مسیر از همه حدود اخلاقی عبور کرد اما نتوانست موفق شود و معلوم شد که ملت ایران همیشه پیروز است. در واقع میتوان طوماری برجسته از رشادتهای ایران بر زبان راند. تفاوت این جنگ با جنگهای قبلی آن بود که خط مقدم جنگ تهران بود. وقتی آمار بازسازی را که به دروغ دشمن مدعی است فقط مجموعههای نظامی را زده، در آخرین نشست بررسی کردیم به 8500واحد مسکونی رسیدیم. درواقع بیشترین آسیب مسکونی به تهران واردشده و آمار دروغ دشمن با گشتوگذار در شهر و نام شهدا معلوم میشود. در نتیجه وظیفه داریم نام شهدا را پاس بداریم؛ شهدایی که در قطعه 42 مزارشان دیده میشود. ما بدهکار این خانوادهها هستیم و امیدواریم بتوانیم با زبان هنر و تمسک به ویژگیهای ماندگارکردن این پیام، صدای مردم را بلندتر در تاریخ ثبت کنیم و بتوانیم شرایط را بهگونهای کنیم تا درسهای بزرگی که حاصل شده سرمشق جهانیان قرار گیرد.
۷
تعداد خانواده های بود که از آنها در مراسم تقدیر شد
۸۵00
واحد مسکونی در جریان جنگ ۱۲ روزه در تهران تخریب شد