
مرگ تدریجی تولید محتوا
چتباتهای هوش مصنوعی تهدیدی بزرگ برای تولیدکنندگان محتوا هستند

ساسان شادمان منفرد- روزنامهنگار
هوش مصنوعی درحال دگرگون کردن نحوه جستوجو و استفاده کاربران از اینترنت است. کاربران بهجای جستوجو در موتورهای معمولی، پرسشهای خود را از چتباتها میپرسند و بهجای دریافت لینک، مستقیما پاسخ میگیرند. نتیجه این است که تولیدکنندگان «محتوا» از خبرگزاریها و انجمنهای آنلاین گرفته تا سایتهایی مثل ویکیپدیا با کاهش نگرانکنندهای در ترافیک خود مواجه شدهاند. همزمان توافق اقتصادی بنیادین اینترنت هم درحال دگرگونی است. تا پیش از این، ترافیک انسانی در وب از طریق تبلیغات آنلاین به پول تبدیل میشد، اما حالا آن ترافیک هم رو به خشکیدن است. تولیدکنندگان محتوا بهطور اضطراری بهدنبال راههایی هستند تا شرکتهای هوش مصنوعی را مجبور کنند در ازای استفاده از اطلاعات، هزینه بپردازند. اگر موفق نشوند، ممکن است وب آزاد به چیزی کاملا متفاوت تبدیل شود.
سقوط مرورگرها
از زمان عرضه چت جیپیتی در اواخر سال۲۰۲۲، مردم شیوهای نوین برای یافتن اطلاعات آنلاین در پیش گرفتهاند. شرکت OpenAI، سازنده این چتبات، میگوید حدود ۸۰۰میلیون نفر از آن استفاده میکنند. شرکت اپل اعلام کرده که در آوریل برای نخستینبار، تعداد جستوجوهای معمولی در مرورگر سافاری کاهش یافته، چرا که کاربران ترجیح دادهاند پرسشهای خود را از هوش مصنوعی بپرسند. انتظار میرود «اپن ایآی» بهزودی مرورگر اینترنتی مخصوص خود را نیز عرضه کند. با این وصف بهنظر میرسد که دیگر کسی به وبسایتهایی که اطلاعات از آنها استخراج شده، سر نمیزند.
آمار چه میگوید؟
شرکت «سیمیلار وب» (Similarweb) که ترافیک بیش از ۱۰۰میلیون دامنه اینترنتی را پایش میکند، برآورد کرده که ترافیک جستوجوی انسانی در سطح جهان تا ژوئن امسال حدود 15درصد کاهش یافته است. بهگفته این مؤسسه، از هر 10نفر، 7نفر پاسخ خود را از چتبات میگیرند، بیآنکه حتی وارد صفحهای شوند که آن پاسخ را فراهم کرده است. برای سایتهایی که درآمدشان از تبلیغات یا اشتراکها تامین میشود، کاهش بازدید مساوی است با کاهش درآمد. گرچه برخی دستهها مانند سایتهای مربوط به سرگرمی و علاقهمندیها همچنان عملکرد خوبی دارند، اما سایر حوزهها بهشدت آسیب دیدهاند. بسیاری از این سایتهای آسیبدیده، همانهایی هستند که معمولا به سؤالات کاربران پاسخ میدادند.
سایتهای علمی و آموزشی 10درصد از بازدیدکنندگان خود را از دست دادهاند.
سایتهای مرجع 15درصد کاهش ترافیک داشتهاند.
سایتهای سلامت تا 31درصد بازدیدکننده کمتری دارند.
پایان تولید محتوا
مرگ اینترنت پیش از این هم پیشبینی شده بود؛ بار اول بهخاطر شبکههای اجتماعی و بار دیگر بهخاطر اپلیکیشنهای موبایل. اما هرگز اتفاق نیفتاد. با این حال، هوش مصنوعی شاید بزرگترین تهدید حاضر برای آن باشد. بدین ترتیب وقتی پولی در کار نباشد تولید محتوایی هم در کار نخواهد بود.
راهحل
برخیها راهحلهایی ارائه کردهاند که شرکتهای هوش مصنوعی را مجبور به پرداخت هزینه کند. همچنین برخی اعتقاد دارند که میشود جلوی ورود چتباتها را به سایتها و برداشت اطلاعات گرفت. اگر چنین نشود،حتما تولید محتوا کاهش مییابد که این امر البته چتباتها را نیز ضعیفتر میکند.