
خدمت در روزهای سخت
روایت معاون شهردار تهران از ایستادگی و تلاشهای مدیریت شهری در جنگ 12روزه

نیلوفر ذوالفقاری-روزنامهنگار
از نخستین دقایق آغاز حمله رژیم صهیونیستی به پایتخت، نیروهای شهرداری تهران همگی لباس خدمت پوشیده و آماده حضور در صحنه بودند؛ از مأموران شجاع آتشنشانی گرفته تا پاکبانان. در این ایام نهتنها کار خدمات شهری برای ساعتی متوقف نشد، بلکه خادمان مردم با نیرویی مضاعف گوش به زنگ بودند تا هرکجا لازم است آستین همت بالا بزنند و دست بهکار خدمترسانی شوند. داوود گودرزی، معاون خدمات شهری و محیطزیست شهردار تهران با حضور در تلویزیون اینترنتی همشهری، جزئیات 12روز تلاش و جانفشانی نیروهای این معاونت برای ایستادن کنار شهروندان را روایت کرده است که در ادامه میخوانید.
پای کار از نخستین دقایق
با اعلام وقوع حادثه در هر نقطه از پایتخت، نخستین نفراتی که در صحنه حضور پیدا کردند، نیروهای شجاع آتشنشان بودند. به تناسب بزرگی هر حادثه، چند ایستگاه آتشنشانی به محل اعزام میشد. همزمان نیروهای اورژانس، هلال احمر و بقیه نهادها برای حضور در محل حادثه فراخوان میشدند. در مدت جنگ 12روزه، هیچ گزارشی از تأخیر آتشنشانی در رسیدن به محل حادثه ثبت نشد. بلافاصله بعد از مشخص شدن محل آسیبدیده هم، معاون خدمات شهری ناحیه، شهردار ناحیه و شهردار منطقه خودشان را به آن نقطه میرساندند. تا اتمام مرحله اطفا و آواربرداری، فرمانده میدان به شکل تخصصی، آتشنشانی بود. معاون خدمات شهری منطقه، مسئولیت پشتیبانی عام از عملیات را برعهده داشت و شهردار ناحیه در این مراحل همراهی میکرد.
رسیدگی به خانوادههای آسیبدیده
پس از انجام مراحل اولیه امدادرسانی، رسیدگی به خانوادههای آسیب دیده اولویت مهم شهرداری تهران بود. تامین امنیت محلهای آسیبدیده یکی از مهمترین اقدامات مورد نیاز بود که با کمک گروههای جهادی و بسیج به خوبی انجام شد. نهادها و مجموعههای مختلف برای رسیدگی به خانوادهها هماهنگ شدند. رسیدگی به سلامت و بهداشت روان خانوادهها هم، با حضور نیروهای بهزیستی و گروههای شهر سالم شهرداری تهران در اولویت قرار گرفته است. چادرهایی با عنوان حامی در نقاط حادثهدیده برپا و میز خدمتی در نزدیکترین نقطه به محل حادثه مستقر شده است. شهروندان میتوانند شبانهروزی با شمارههای نصب شده در این محل تماس و برای دریافت خدمات راهنمایی بگیرند. قرارگاه ایران هم تاسیس شده تا مجموعههای مردمی رسیدگی به شهروندان را از دستگاهها دنبال کنند.
همبستگی در تأمین تجهیزات
پیش از این ماشینآلات شهرداری تهران مخصوص حمل نخاله، پسماند و برفروبی بود، اما در جنگ 12روزه گاهی در 15نقطه شهر عملیات آواربرداری در حال انجام بود و همه ماشینآلات لازم درگیر ماموریت بودند. به همین دلیل لازم بود بخش خصوصی و بقیه نهادها در تامین تجهیزات به کمک شهرداری بیایند. خوشبختانه در این موضوع هم همبستگی وجود داشت و تجهیزات موردنیاز به سرعت در اختیار نیروهای امدادی قرار گرفت.
عملیاتی فراتر از استانداردها
با مشخص شدن وظیفه نهادهای مختلف در رسیدگی به وضعیت شهروندان آسیبدیده در جنگ، به مرور شهرداری تهران خدمات مضاعفی را بر عهده گرفت. در مجموع همه نهادها در خدمترسانی در شرایط سخت نمره خوبی گرفتند، اما این حجم فعالیت، حد نصابی را در خدمات شهری ایجاد کرد که قبلا وجود نداشت. فراتر از استانداردهای بینالمللی، آتشنشانان و نیروهای خدمات شهری شجاعانه و باغیرت وارد عمل شدند.
خدمترسانی در 2خط موازی
در مدت جنگ 12روزه، شهرداری تهران تلاش کرد 2خط موازی را در خدمترسانی دنبال کند. همزمان با رسیدگی به نقاط حادثهدیده، نیروهای خدمات شهری با تمام توان تلاش کردند انجام امور معمول شهر دچار مشکل نشود. در این مدت کارمعمولی خدمات شهری بدون خدشه انجام شد. نظافت شهر برای مدیریت شهری اهمیت داشت. میادین میوه و ترهبار هم به فعالیت خود ادامه دادند چراکه مدیریت شهری اعتقاد داشت شهروندانی که در شهر ماندهاند باید زندگی عادی خود را سپری کنند.
آغاز روند نوسازی ساختمانها
در روزهای آینده رسیدگی به وضعیت شیشه، در و پنجرههای آسیبدیده در شهر تمام میشود. اسکان اضطراری انجام شده و کسی بدون سرپناه نمانده است. از این به بعد تعمیر، تخریب و نوسازی ساختمانها آغاز میشود. شهردار هر منطقه با همراهی معاون شهرسازی برای صدور پروانهها و آغاز ساختوساز برنامهریزی میکنند. فرایند معمولی و زمانبر در این روند اتفاق نمی افتد.
طولانیترین آواربرداری در خیابان صابونچی بود
باتوجه به بزرگی حادثه و میزان خسارت ها، در بعضی نقاط عملیات آواربرداری توسط آتشنشانی تا 5روز هم طول میکشید. این عملیات نیازمند ظرافتی دقیق بود تا امدادگران بتوانند جان شهروندان را نجات دهند و پیکر شهدا را از زیر آوار خارج کنند. این عملیات در خیابان صابونچی منطقه 7تهران، بیشتر از بقیه نقاط دشوار و زمانبر بود. در این محل چون ساختمان روی هم ریخته شده و کوچه باریک بود، کار سختتر شد و برای آواربرداری، ماشینآلات تخصصی مورد نیاز بود.
اختصاص قطعه 42بهشتزهرا(س) به شهدا
بخش مهمی از فعالیت شهرداری تهران، در بهشتزهرا(س) انجام شد. معراج شهدای جدید برپا شد تا خانواده شهدا بتوانند با آرامش، مراحل خاکسپاری عزیزانشان را انجام دهند. بلافاصله در همان شب اول جنگ، قطعه 42بهشت زهرا که شرایط مناسبی داشت با حضور پیمانکاران شهرداری آمادهسازی شد. در گام اول 300قبر ایجاد شد و حالا بقیه قبور در مرحله آمادهسازی است.
شجاعت آتشنشانان
شجاعت آتشنشانان در این جنگ 12روزه مثالزدنی است. با وجود این حجم از عملیات، خوشبختانه در تهران نیز عملیات آتشنشانی حادثهای منجر به تلفات جانی رخ نداد. نیروهای آتشنشان شجاعانه در ساختمانهایی که کمتر کسی جرأت حضور داشت عملیات انجام میدادند، نشانهای از ترس در نیروها دیده نمیشد. کسی نترسید و صحنه را ترک نکرد، حتی نیروهای بازنشسته آتشنشانی داوطلبانه به کمک آمدند.