طب سنتی ایران با سابقهای هزارساله، توصیههای مؤثر و کاربردی برای پیشگیری از گرمازدگی دارد. از نظر طب ایرانی، گرمازدگی نتیجه غلبه حرارت و خشکی بر بدن است و برای مقابله با آن، باید حرارت اضافی را کاهش داد و تعادل مزاجی را حفظ کرد.
پرهیزهای غذایی در تابستان
از مصرف غذاها و نوشیدنیهایی با مزاج گرم و خشک پرهیز کنید. در این دسته میتوان به گوشت گوسفند، ادویههای تند، غذاهای سرخشده، غذاهای پرادویه، غذاهای شور، مغزها و تنقلات بوداده اشاره کرد. در این فصل بهتر است از طعمدهندههایی که طبع خنک دارند مثل تمبر هندی، آبغوره، آب لیمو، آلو، رب نارنج و رب انار ترش به جای ادویه گرم مثل کاری و فلفل در غذاها استفاده شود.
تدابیر محیطی و پوشش مناسب
پوشیدن لباسهای نخی، گشاد و روشن، پرهیز از حضور در فضاهای باز طی ساعات گرم روز (۱۰صبح تا ۴بعدازظهر)، پیادهروی در سایه تا حد ممکن، استفاده از کلاه لبهدار موقع پیادهروی یادتان نرود.
فعالیت بدنی با رعایت زمان مناسب
توصیه میشود فعالیتهای بدنی و ورزشی در ساعات خنک صبحگاهی یا غروب انجام شوند.
حمام کردن با آب ولرم
دوش گرفتن با آب ولرم و شستن پاها با آب خنک هم میتواند به کاهش دمای بدن کمک کند.
استفاده از رایحههای خنک
در آموزههای طب سنتی، رایحههایی با مزاج سرد مثل گلاب تأثیر قابل توجهی در کاهش حرارت بدن و آرامسازی سیستم عصبی دارند.
ننوشیدن آب خیلی سرد
نوشیدن آب بسیار سرد در گرما میتواند به بدن آسیب بزند. از منظر طب سنتی، این کار موجب ضعف هضم و اختلال در تعادل حرارتی بدن میشود؛ بنابراین توصیه میشود از آب خنک استفاده شود، نه آب یخ.
تقویت قلب و کبد با شربتهای گیاهی
مصرف شربتهای طبیعی مانند بیدمشک، شربت گلاب یا ترکیب آنها با سکنجبین موجب تقویت قلب و کبد میشود و مقاومت بدن را در برابر تنشهای گرمایی افزایش میدهد.
نبرد طب سنتی و گرما
در همینه زمینه :
طب ایرانی
سالمندان