
تکیه تجریش

معرفی
تکیه تجریش یادگاری از دوران قاجار است که در ضلع شمالی آستان امامزاده صالح(ع) و در 2طبقه ساخته شده است. طبقه بالا که در ایام محرم پذیرای زنان است 22پنجره شبیه به هم دارد. این پنجرهها به طبقه اول و صحن تکیه باز میشوند.
نشانی
بازار تجریش
عزاداری در بازار سنتی
در طبقه پایین و وسط صحن سکویی مستطیلشکل ساخته شده که برای نمایش تعزیه از آن استفاده میشود. شبیهخوانی در تکیه تجریش با سایر شبیهخوانیها یک تفاوت اساسی دارد و آن هم این است که بهدلیل نوع معماری تکیه، مردان در طبقه پایین دور تخت مینشینند و زنان از پنجرههای مشرف به صحن در طبقه بالا تعزیه را تماشا میکنند یا به عزاداری گوش میدهند. در قسمت غربی این تکیه مغازهای چنددهنه وجود دارد که نسبت به باقی مغازهها، ارتفاع بیشتری دارد و در حقیقت شاهنشین است. هنوز عزاداری در تکیه تجریش بهصورت سنتی برگزار میشود و طبل و سنج و سایر وسایلی که در برخی هیئتها استفاده میشود وسروصدای زیادی دارد، در این تکیه راهی به این هیئت ندارد. این تکیه در ایام محرم محل عزاداری و تعزیه و در ایام دیگر سال محل فروش میوه و سبزیجات است.
موقوفهای از دوره قاجار
تکیه پایین تجریش هم در مجاورت مسجد اعظم قرار دارد. این تکیه در انتهای خیابان محمودی که به کوچه زغالیها معروف است، واقع شده و موقوفهای از دوران قاجار است. این تکیه ابتدا سقف نداشت و بعدها سقف شیروانی برای آن ساخته شد. در این تکیه هم مانند تکیه بالا غرفههایی اطراف میدانگاه و صحن مرکزی در 2طبقه تعبیه شده که در طول سال اجاره داده میشود. طبق وقفنامه اجاره این غرفهها 11ماهه است و در ماه محرم فضای آنها در اختیار عزاداران قرار میگیرد. البته در تکیه پایین برخلاف تکیه بالا تنها در تاسوعا و عاشورا مراسم برگزار میشود و بقیه ایام محرم مغازهها تعطیل نیستند.