
اولین مرگ بهدلیل اعتیاد به بازیهای آنلاین

مرگ لیسانگسوی 28ساله کرهای، بعد از 50ساعت بازی آنلاین و خستگی و بیخوابی و ... ناشی از آن، خیلیها را در بهت و حیرت فرو برد. بهواقع نوعی هشدار نسبت به اعتیاد به بازیهای آنلاین و دنیای دیجیتال هم بود. در اینباره، دکتر سیدحمیدرضا هدایتی، متخصص پزشکی اجتماعی، نکتههایی را بهعنوان کارشناس با ما در میان گذاشته است.
در عصر حاضر، با محوشدن تدریجی مرزهای بین دنیای واقعی و فضای مجازی، پدیدههای نوظهور اما خطرناک سلامت روان ما را تهدید میکنند. «اختلالات تجزیهای» و «اعتیاد به اینترنت» دو نمونه از این پدیدهها هستند. اختلالات تجزیهای دستهای از اختلالات روانی هستند که با گسست در عملکردهای یکپارچه هشیاری، حافظه، هویت یا ادراک مشخص میشوند. اعتیاد به اینترنت بهعنوان پناهگاهی به ظاهر امن و الگویی مشکلساز از استفاده غیرمتعارف اینترنت، تعریف میشود که منجر به اختلال یا پریشانی قابلتوجه بالینی است. این پدیده با استفاده مفرط و اجباری از فضای آنلاین، ناتوانی در کنترل استفاده و ادامه استفاده با وجود پیامدهای منفی مشخص میشود.
پژوهشها نشان میدهند که افراد مبتلا به اختلالات تجزیهای، بهویژه کسانی که سابقه تروما دارند، بهطور قابلتوجهی بیشتر از سایرین از این پل ارتباطی برای فرار از رنجهای درونی به دنیای مجازی استفاده میکنند و در معرض خطر استفاده افراطی از اینترنت قرار دارند. فضای آنلاین با امکان ناشناسماندن، ساخت هویتهای خیالی و غرقشدن در فعالیتهای جذاب، فرصتی برای فرار از اضطراب، درد عاطفی و احساسات ناخوشایند ناشی از تجربیات آسیبزا فراهم میکند. در واقع، درحالیکه فرد در دنیای واقعی دچار گسست روانی است، دنیای مجازی میتواند این گسست را تسهیل و حتی تقویت کند. برای مثال، بازیهای آنلاین به افراد اجازه میدهند تا هویتهای جدیدی را تجربه کنند و از احساس بیهویتی یا سردرگمی هویتی ناشی از اختلال تجزیهای دور شوند.
عوامل مختلفی نیز میتوانند فرد را هم در معرض اختلالات تجزیهای و هم اعتیاد به اینترنت قرار دهند. سبکهای دلبستگی ناایمن در دوران کودکی، محیط خانوادگی پرتنش و سابقه سوءاستفاده یا غفلت میتوانند آسیبپذیری فرد را در برابر هر دو پدیده افزایش دهند. در مقابل، حمایت اجتماعی قوی، مهارتهای مقابلهای سالم و روابط بین فردی مثبت میتوانند بهعنوان عوامل محافظتکننده عمل کرده و از بروز این مشکلات پیشگیری کنند یا شدت آنها را کاهش دهند.