
دختر مظفرالدین شاه ۱۶۰ تن سیمان از اینجا خرید

کارخانه سیمان ری بهعنوان موزه صنعت یکی از جذابترین موزههای پایتخت است؛ موزهای با اسناد دیدنی از معاملات، موضوعات مربوط به امور کارگران و عکسهای جذاب.
سال ۱۳۶۳ زمانی که کارخانه سیمان ری تعطیل شد خط یک را نگه داشتند و خط ۲ و ۳ فروخته شد. معصومه پاشازاده، کارشناس موزه کارخانه سیمان ری، میگوید: «تا دهه ۹۰، این کارخانه بهعنوان انبار استفاده میشد. گاهی هم بهعنوان لوکیشن فیلمها از آن بهره میگرفتند. معروفترین فیلمی که باعث شده نگاهها به سمت کارخانه سیمان جلب شود، سریال پایتخت بود که ما لوکیشن این کارخانه را در رویارویی خانواده معمولی با داعشیها میبینیم. متأسفانه در این فرایند بخشهایی از کارخانه تخریب شد. سال ۱۳۹۷ کارخانه سیمان ری در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت و نام میراث صنعتی تهران برای آن انتخاب و موزه کارخانه سیمان ری ۳ دی ۱۴۰۱ افتتاح شد.»
پاشازاده درباره اسناد مربوط به فاکتور خرید چهرههای معروف از کارخانه صحبت میکند: «سند امضاشده رجبعلی منصور، ملقب به منصورالملک، سیاستمدار ایرانی در موزه موجود است که در دوره پهلوی، دو مرتبه سمت نخستوزیری ایران را داشت. در دورهای که منصور وزیر «طرق و شوارع» (وزیر راه) بود بتنهای عملیات راهسازی و غیره را از کارخانه سیمان ری خریداری میکرد.» سند دیگر مربوط به خرید و امضای فخرالدوله دختر مظفرالدین شاه است که ۱۶۰ تن سیمان از کارخانه خرید. بهگفته کارشناس موزه کارخانه سیمان ری، بخشی از این سیمان در ساخت مسجد فخرالدوله استفاده و در اسنادی مشخص شده است که برای ساخت سفارت بلژیک سابق نیز بهکار گرفتهشده است. سند دیگر مربوط به علیقلی سپاهی، نخستین مدیر کارخانه سیمان است که با درایت و تلاشهای او کارخانه سیمان ری بهعنوان نخستین کارخانه سیمان خاورمیانه شروع به کارکرد و انقلاب صنعتی را در کشور بهوجود آورد.»