پروانه بندپی- روزنامهنگار
از هر 1000کودک ایرانی، 2کودک با شکاف لب و کام به دنیا میآیند. متخصصان میگویند: این ناهنجاری باید قبل از یکسالگی کودک جراحی و ترمیم شود؛ وگرنه علاوه بر مشکل زیبایی میتواند منجر به بروز مشکلات و عوارض متعددی مثل عفونتهای مکرر و مزمن گوش، اختلالات شنوایی، مشکل در تکلم، دشواری در تغذیه و بلع، اختلال در رشد دندانها، مشکلات روانی مثل از بین رفتن اعتماد به نفس و مشکلات فردی و اجتماعی برای کودک شود.
ریشه مشکل کجاست؟
خیلیها تصور میکنند این عارضه محصول عاملی ژنتیک یا تحتتأثیر ازدواج فامیلی بروز مییابد، اما سیدمهدی موسویزاده، فوق تخصص جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی درباره دلایل بروز این ناهنجاری به همشهری میگوید: مصرف بعضی از مواد و داروها، احتمال ایجاد ناهنجاری شکاف کام و لب را در جنین افزایش میدهد؛ مثل داروی ضدتشنج، داروی ضدسلولهای سرطانی و داروهای آکنه مثل آکوتان و راکوتان. طیف وسیعی از داروها و مواد مصرفی هستند که میتوانند منجر به تغییرات ژنتیک در جنین و ایجاد ضایعات مادرزادی ازجمله شکاف کام و لب در او شوند.
آمار شکاف لب در ایران
به گفته موسویزاده این ناهنجاری مادرزادی در ایران 2.1در 1000مورد است؛ یعنی سالانه از هر 1000کودک متولدشده، 2.1کودک با این عارضه به دنیا میآیند؛ در ژاپن این آمار 2 در 1000مورد است.
با جراحی، مشکل حل میشود؟
موسویزاده در پاسخ به این سؤال که بهترین سن جراحی شکاف لب و کام چه زمانی است، میگوید: این جراحی باید قبل از شروع به تکلم کودک انجام شود. چون هجاها و حرکات عضلات کام باید با قشر مغز با هم و همزمان تنظیم شوند تا کودک بتواند تکلم نرمالی داشته باشد؛ بنابراین بهترین زمان برای جراحی شکاف کام قبل از یک یا حدود یک سالگی است و باید توسط پزشکی انجام شود که تبحر و تخصص کافی دارد که علاوه بر ترمیم مخاط باز مانده کام، عضلات کام را هم ترمیم کند. چون عضلات کام در تکلم طبیعی، تودماغی صحبت کردن، برگشت مایع از داخل حلق به داخل بینی و مسائل دیگر تأثیر دارد.
کودکانی که با شکاف لب متولد میشوند
در همینه زمینه :