
خودروهای کوچک آتشنشان در بازار
موتورها و ماشینهای اطفای حریق کمعرض، فعالیت آتش نشانی در قطب اقتصادی پایتخت را سرعت بخشیده است

فرخنده رفائی-روزنامهنگار
صدای آژیر که بلند میشود سرها به سمت درِ نردهای ایستگاه7 برمیگردد. با خروج ماشینهای اطفای حریق از ایستگاه، مردم خودشان را کنار میکشند و چرخیها تندتر حرکت میکنند تا راه را برای عبور سریعتر خودروهای امدادی باز کنند. چراکه اصلیترین چالش محدوده بازار بزرگ تهران، امدادرسانی به موقع در حوادث است؛ بههمینخاطر سازمان آتشنشانی تهران با درک اهمیت موضوع، چند وقتی است با تهیه تجهیزات ویژهای که برای ایستگاههای7و 107 در محدوده بازار در اختیارشان قرار داده، قدرت مانور آتشنشانان در معابر تنگ این محدوده تاریخی بیشتر شده است. در این گزارش نگاهی داریم به تجهیزاتی که شاید فقط اینجا و در حوالی بازار تهران میتوانید آنها را ببینید.
خودروهای ایسوزو 3و 5تنی
این خودروها همان خودروهای معمول آتشنشانی هستند با این تفاوت که برای بافت بازار و معابر تنگ آن سفارش داده و بومیسازی و مناسبسازی شدهاند. عرض آنها بین 50تا 70سانتیمتر از خودروهای 6تن کمتر است و بهطور تقریبی 150سانتیمتر عرض دارند و میتوانند تجهیزات و آب را تا نزدیکی محل آتشسوزی برسانند. این خودروها حدود 2سال است که در اختیار ایستگاههای 7و 107 قرارگرفتهاند.
ماشینهای چهارچرخ
کاربری این خودرو لولهکشی در معابر تنگ است. عرض خودروهای چهارچرخ بین 120تا 140سانتیمتر است. این خودرو به محض رسیدن به موقعیت حادثه میتواند از نزدیکترین محل آب بگیرد و عملیات اولیه اطفا را تا رسیدن نیروهای امدادی آغاز کند. 2دستگاه از این خودروها در ایستگاههای 7و 107موجود است و گفته میشود که یک دستگاه از آن هم برای امداد و نجات کوهستان استفاده میشود.
خودروی لولهکشی پیکاپ
خودروی پیکاپ امکان دیگر این محدوده پایتخت است. در مواردی که به هر دلیل استفاده از خودروی چهارچرخ امکانپذیر نباشد، از خودروی پیکاپ بهعنوان پلنB استفاده میشود که شیوه سنتی لولهکشی در هنگام آتشسوزی است، البته خودروی پیکاپ عرض استاندارد دارد و نمیتواند وارد بعضی دالانها و کوچهها شود اما در ایستگاه 7بازار، این خودرو با حدود 20بند لوله که در آن سری و جاسازی شده، طول مناسبی را از لحاظ لولهکشی در اختیار آتشنشانها قرار میدهد.
ماشینهای استاندارد بهکار بازار نمیآیند
ایستگاه آتشنشانی بازار در کوچهپسکوچههای گذری که به بازار «کفاشها» معروف است درحالیکه تا وسط دالانهای باریکش را طاقههای پارچه اشغال کردهاست، قرار دارد؛ در میان معابر تنگ و دالانهای باریک که ویژگی بازار بزرگ تهران است و البته اصلیترین چالش امدادرسانی در حوادث. ابعاد ماشینهای اطفای حریقی که در ایستگاههای آتشنشانی تهران و همه جای دنیا وجود دارد از استانداردهایی پیروی میکند که با این ویژگی خاص بازار بزرگ تهران همخوانی ندارد و خیلی از مواقع دسترسی به کانون حریق را برای آتشنشانان غیرممکن میکند، اما حسن طاهرخانی، رئیس ایستگاه7 آتشنشانی تهران که نیمی از 28سال سابقه کارش را در بازار تهران گذرانده میگوید: تجهیزات ویژهای که سازمان آتشنشانی تهران برای ایستگاههای 7و 107 در محدوده بازار تدارک دیده، قدرت مانور آتشنشانان را در معابر تنگ این محدوده تاریخی بیشتر کرده است.
موتور پرقدرت
با توجه به بافت تودرتو و معابر باریک محدوده بازار، موتورسیکلت هم برای سرعت بخشیدن به امدادرسانی مورد استفاده قرار میگیرد. درصورتی که خودروهای آتشنشانی نتوانند به سرعت حریق را پیدا کنند از موتورسیکلت برای پیدا کردن آتش و آغاز عملیات اطفا با خاموشکنندههای دستی تا رسیدن خودروهای ویژه استفاده میکنند.
تأمین خودروهای آتشنشانی ویژه بازار
قدرتالله محمدی، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران: روزانه 1/5میلیون نفر در بازار تهران که قطب اقتصادی پایتخت است، تردد میکنند درحالیکه چالشها در حوزه ایمنی بازار زیاد است. ایمنسازی بازار تهران نیازمند ارادهای قوی و برنامه جدی ۵ساله است که امیدواریم با حمایت دولت اجرا شود. ما بارها در جلسات مختلف با این موضوع شرکت کردهایم و هربار هیچ نتیجهای حاصل نشده است. معتقدم باید یک فرمانده مشخص از سوی دولت برای ساماندهی وضعیت بازار تهران مشخص شود. یعنی این فرد یک برنامه ۵ساله مشخص با بودجه و اختیارات کامل داشته باشد تا بتوان یک برنامه دقیق را طراحی و اجرا کرد. این فرمانده باید تمام اختیارات لازم را از رئیسجمهور داشته باشد تا تمام دستگاهها مانند شهرداری، وزارتخانهها و سایر نهادها از دستورات وی اطاعت کنند. خودروها و موتورهای کمعرض را مخصوص بازار خریدیم اما مشکلات بازار تهران بسیار اساسی و نیازمند یک برنامه مشخص است.