• شنبه 30 فروردین 1404
  • السَّبْت 20 شوال 1446
  • 2025 Apr 19
پنج شنبه 28 فروردین 1404
کد مطلب : 253078
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/1jmLR
+
-

از توافق‌های قضایی تا تذکرهای پیاپی قالیباف

جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در روز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ به ریاست محمدباقر قالیباف برگزار شد؛ نشستی که در آن هم ردپایی از دیپلماسی قضایی دیده شد، هم نشانه‌هایی از دغدغه‌های اقتصادی و البته تذکرات پیاپی رئیس مجلس که حال‌و‌هوای خاصی به فضای صحن داد.
قالیباف که در نطق آغازین خود روز ارتش را تبریک گفت و از رشادت و ایستادگی نیروهای مسلح در حفظ امنیت ملی کشور تقدیر کرد؛ تبریکی که بیشتر رنگ‌و‌بوی حمایت داشت تا صرفا یک مناسبت تقویمی.

ایران، هند، ونزوئلا و ویتنام؛ قوه مقننه در مسیر تقویت همکاری‌های حقوقی و قضایی
در ادامه جلسه نمایندگان به بررسی چندین لایحه همکاری‌های قضایی و بین‌المللی پرداختند. نخست، لایحه موافقت‌نامه معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی و تجاری میان ایران و هند بود که پس از رفع ایرادات شورای نگهبان به تصویب رسید.
همچنین پرونده انتقال محکومان میان ایران و ونزوئلا که به خاطر اختلاف نظر با شورای نگهبان معطل مانده بود، بالاخره راهی مجمع تشخیص مصلحت نظام شد تا شاید در آنجا گره از كارش باز شود.
یکی از مهم‌ترین مصوبات دیروز، لایحه عضویت ایران در اتحادیه همکاری‌های تأیید صلاحیت آسیا- اقیانوسیه (APEC) بود. مجلسی‌ها با کلیات و جزئیات آن موافقت کردند تا دولت مجاز به پرداخت حق عضویت و تعیین دستگاه اجرایی مربوطه شود.
در ادامه نیز معاهده استرداد مجرمان میان ایران و ویتنام تصویب شد؛ معاهده‌ای که شامل ۲۲ ماده و یک مقدمه است و به نظر می‌رسد بخشی از راهبرد جدید ایران برای بازتعریف همکاری‌های قضایی با شرکای آسیایی خود باشد.

تذکرهای قالیباف برای سکوت نمایندگان
یکی از حاشیه‌های قابل توجه جلسه، تذکرهای پی‌درپی رئیس مجلس به نمایندگانی بود که خارج از دستور رسمی، مسائل متفرقه را مطرح می‌کردند. قالیباف صراحتاً گفت که این قبیل صحبت‌ها باید در «سه‌شنبه‌های نظارتی» بیان شود، نه در جلسات علنی. تذکری که هرچند از منظر آیین‌نامه‌ای درست بود، اما نشان از شدت گرفتن تنش‌های درونی و نارضایتی قالیباف از بی‌نظمی‌های اخیر دارد.

از تهدید آمریکا تا بیکاری خوزستان؛ پشت تریبون چه گذشت؟
نطق‌های میان‌دستور، صحن را از یکنواختی بیرون آورد. عزیزی فارسانی با لحنی تهدیدآمیز خطاب به طرف‌های مذاکره‌کننده هشدار داد که هرگونه اقدام خصمانه می‌تواند خلیج فارس و اقیانوس هند را به «جهنمی از آتش» تبدیل کند. جمله‌ای که خیلی زود در فضای رسانه‌ای بازتاب یافت.
بروجردی هم از موضعی مشابه گفت که مجلس به هیچ عنوان مذاکره‌ای خارج از موضوع هسته‌ای و تحریم‌ها را نمی‌پذیرد.
در سوی دیگر ماجرا، موسوی‌زاده نماینده مردم اهواز، تصویری تلخ از وضعیت اشتغال در خوزستان ترسیم کرد و گفت: «بیش از ۹۰ درصد از مراجعات به دفاتر نمایندگان استان مربوط به بیکاری است. این موضوع دیگر از حد هشدار گذشته و به مرحله بحران رسیده است.»

تذکرات؛ آینه‌ای از دغدغه‌های محلی و ملی
تذکرات دیروز هم مانند همیشه متنوع و بعضا متضاد بود؛ از تأکید لاهوتی بر تعیین‌تکلیف تقسیمات کشوری گرفته تا گلایه نیکزاد از کندی دولت در پیشبرد امور. صمصامی از تصمیم احتمالی بانک مرکزی برای تعیین نرخ رسمی دیگر ارز ابراز نگرانی کرد و مقصودی هم با اشاره‌ای طعنه‌آمیز گفت که رانندگی ماشین سنگین در برخی آمارها جزو مشاغل تفریحی دسته‌بندی شده است.
ابراهیمی از خوزستان نسبت به قطع مکرر برق در استان هشدار داد و خواستار پاسخ‌گویی وزارت نیرو شد. او همچنین تاکید کرد که هر اقدام ناشیانه از سوی اسرائیل، پاسخ قاطع ایران را به دنبال خواهد داشت.
خزایی نیز موضوع تأمین حق‌آبه کشاورزان ورامین را مطرح کرد و آن را کلید امنیت غذایی دانست.

سخن پایانی
در میان رفت‌و‌آمد لوایح و نطق‌ها، آنچه در جلسه دیروز مجلس بیش از همه به چشم آمد، تقابل دغدغه‌های داخلی و خارجی و تذکرات مکرر قالیباف برای حفظ انضباط در صحن بود. مجلسی‌ها در این جلسه تلاش کردند تصویری از همکاری‌های بین‌المللی در حوزه حقوقی ترسیم کنند، اما در پس پرده، نشانه‌هایی از بی‌نظمی، بحران معیشت و ناتوانی در پاسخ به مطالبات مردم نیز
آشكار بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید