
مهمانی معنوی در خانه قاجاری

ساکنان قدیمی ده ونک از خانه قاجاریای که در ضلع جنوبی میدان ده ونک و در حصار مغازههای اطراف میدان قرار گرفته خاطرات خوشی دارند. قریب به اتفاق این خاطرات به دوران حضور حاج ابوالقاسم عجایبی در همین خانه مربوط میشود.
نذر افطار در ماه رمضان یکی از نخستین سنتهای اهالی دهونک بوده که به روایت قدیمیها، حاج ابوالقاسم عجایبی سنگ بنای آن را گذاشت و تا چند سال قبل پابرجا بود. حاج ابوالقاسم عجایبی مردی مؤمن و بزرگ از خاندان عجایبی بود که املاک زیادی در دهونک داشت و معمولا پای ثابت محافل و مجالس خیرخواهانه و عامالمنفعه بهحساب میآمد. به همین دلیل اهالی دهونک پسوند «دستگیر» را به نامش سنجاق کردند و به نشانه احترام به او حاج ابوالقاسم دستگیر میگفتند.
یکی از سنتهایی که هر سال در خانه حاجابوالقاسم رعایت میشد این بود که همه اهالی ده ونک اعم از فقیر و غنی در شب بیستوهفتم ماه رمضان برای صرف افطار به این خانه دعوت میشدند و نقطه آغاز برخی کارهای خیر در همان مهمانی گذاشته میشد. «سید محمد عجایبی»، ساکن قدیمی دهونک و از نوادگان حاج ابوالقاسم عجایبی، معتقد است نذر افطار در این خانه قاجاری یکی از نخستین سنتهای ده ونک است که اهالی این محله بیش از یک قرن به آن وفادار بودند. او در اینباره میگوید:«حاجابوالقاسم عجایبی یکی از مشهورترین خیران دوره قاجار بود که سالهای طولانی در این خانه زندگی میکرد. او مالک اصلی آسیاب آبی یوسفآباد بهحساب میآمد و دستور داده بود گندمهای مردم به رایگان آسیاب شود. روایتهایی وجود دارد که حاجابوالقاسم آرد ارتش را هم تأمین میکرد و دستی در ساخت حسینیه و مسجد داشت.»
خانه قدیمی حاجابوالقاسم عجایبی که در جغرافیای جدید ده ونک، پشت مغازههای ضلع جنوب شرقی میدان ده ونک واقع شده، حدود 200سال قدمت دارد و به واسطه میزبانی از اهالی ونک در شب بیست و هفتم ماه رمضان و قرار گرفتن در متن امور خیریه به بخشی از هویت این محله تبدیل شد اما بعد از شکستهشدن درخت 250ساله داخل حیاط و سقوط آن روی اتاقهای بخش غربی رو به ویرانی رفت و حالا سالهاست متروک مانده است.