خانهموزه مقدم یکی از معروفترین موزههای وقفی پایتخت است
گشت وگذار در عمارت قاجاری مقدم
مهدیه تقویراد
خانهموزه مقدم یکی از نمونههای بارز خانههای تاریخی دوره قاجار است که توسط محمد تقیخان احتسابالملک در اواخر دوره مظفرالدین شاه ساخته شد. سالها بعد محسن مقدم استاد باستانشناسی دانشگاه تهران،در کنار فعالیتهای علمی با توجه به علاقه خود به فرهنگوهنر، مجموعه بسیار نفیسی از آثار هنری را در خانه پدری به نمایش گذاشت. بسیاری از این آثار ارزشمند مانند کاشی، آینهکاری، حجاریها و سایر تزئینات وابسته به معماری با الهام از فضاهای سنتی و تاریخی در این عمارت قدیمی به نمایش گذاشته شده است. محسن مقدم این خانه را وقف دانشگاه تهران کرد و حالا خانه موزهمقدم یکی از تاریخیترین موزههای وقفی پایتخت محسوب میشود.
خانه موزه مقدم بخشهای مختلفی برای بازدید دارد. واقف این موزه از تمام قسمتهای خانه برای نگهداری آثار تاریخی استفاده کرده است و برای تماشای همه بخشها، 2ساعتی زمان نیاز دارید.
کارگاه (کتابخانه)
این مکان کارگاه (آتلیه) محسن مقدم است که سال1337 ساخته شد. در حال حاضر با هدف نگهداری از کتابهای دکتر مقدم و دیگر کتابهای مرتبط با باستانشناسی و هنر برای استفاده پژوهشگران و عموم مردم، تبدیل به کتابخانه شده است.
گلخانه
در ضلع شمال غربی خانه مقدم گلخانهای مزین به کاشیهای لعابدار قدیمی و سازههای سنگی حجاری شده با طرح گلوگیاه ایجاد شده است.
اتاق صدف
این اتاق با انواع صدفهای دریایی و قطعه سنگهای تزئینی با نظم خاصی آراسته شده است.
اتاق قاجار (سالن زمستانی)
در این اتاق آثاری مانند شومینهای از استراحتگاه ناصرالدینشاه قاجار، طاقچه گچبری، نقاشی روی شیشه و پشت شیشه، مجموعهای از اسناد و مدارک، مهرهای خانوادگی، مدالها و نشانهای دریافتی استادمقدم و همسرش به نمایش درآمده است.
نمایشگاه سفالهای پیش از تاریخ
در این بخش 94 اثر سفالی از دوران پیش از تاریخ نگهداری میشود که از این تعداد 14اثر متعلق به عصر مفرغ و منسوب به تپه گیان نهاوند و 80 اثر دیگر دربردارنده سفالینههای خاکستری منتسب به محوطههای عصر آهن منطقه دیلمان و محوطه خوروین است.