• دو شنبه 1 اردیبهشت 1404
  • الإثْنَيْن 22 شوال 1446
  • 2025 Apr 21
شنبه 16 فروردین 1404
کد مطلب : 251915
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/AnJ6O
+
-

بهارانه‌ای از محله بهار

این محله ...
بهارانه‌ای از محله بهار

سیدسروش طباطبایی‌پور

مگر می‌شود در تهران، حرف از بهار به میان آورد‌ و از خیابان بهارِ پایتخت یادی نکرد؛ خیابانی که به افتخار قرار گرفتن خانه ملک‌الشعرای بهار، شاعر بلند آوازه معاصر در کوچه‌پس‌کوچه‌هایش، چنین نام زنده‌‌ و بهارانه‌ای را برای خود برگزیده و سال‌هاست یکی از محله‌های خوشنام و پرانرژی پایتخت است. حالا به افتخار نخستین روزهای فصل شکفتن، گشتی در محله بهار تهران می‌زنیم و تاریخ آن را بررسی می‌کنیم.

نامش
محمدتقی بهار که او را ملک‌الشعرا می‌نامند در مشهد متولد شد؛ اما به‌خاطر عشقش به آزادی و مشروطه‌خواهی به تهران آمد و در خانه‌ای در خیابان بهار کنونی تهران ساکن شد. خانه‌ای که زمان ساختش به دوره پهلوی اول باز می‌گردد و مثل افکار بهار، ساده و صمیمی است. این خانه در بن‌بست گوهر در محله بهار واقع است و با وجود اینکه در سال۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی قرار گرفت، اما هنوز شرایط چندان مناسبی ندارد. برخی معتقدند حضور محمدتقی در این محل، باعث شد که نامش را برای محله بهار برگزینند.

تاریخش
این محله نیز مثل بسیاری از محله‌های قدیمی تهران، در ابتدا خارج از محدوده تهران قدیم بود و به‌خاطر جوی آبی که از محله عباس‌آباد در آن جاری بود، باغ‌های باصفایی داشت. اما آهسته‌آهسته از سال۱۳۲۰ به بعد، به‌خاطر نزدیکی به مراکز نظامی، افسران در آنجا خانه خریدند و محله بهار، آباد شد. نکته جالب در این محله، وجود خانه‌های امروزی و جدید در کنار خانه‌های دیروزی و قدیمی است؛ در برخی از این خانه‌ها، هنوز آب‌انبار وجود دارد و ما را به یاد میراب‌ها و نحوه آبرسانی در گذشته‌های دور تهران می‌اندازد.

مکان‌هایش
خیابان بهار، برای خودش یک شهر است؛ شهری که در آن از مسجد و مدرسه گرفته تا استادیوم، تالار ، هتل، بیمارستان و رستوران در کنار هم جمعند و کسانی که در محله بهار زندگی می‌کنند، برای تامین نیازهای خود لازم نیست از محله خود خارج شوند؛ مثلا یکی از اولین
ورزشگاه های ایران، استادیوم امجدیه یا شهید شیرودی کنونی است که در انتهای خیابان ورزنده در جوار این محله واقع است. یا بیمارستان شهربانی و ایرانشهر، در بخش شمالی این محله قرار دارد. در شمالی‌ترین نقطه این محله هم موزه عکسخانه شهر قرار دارد؛ موزه‌ای که نخستین موزه تخصصی عکس در ایران است.

بخش جنوب و شمال
محله بهار از شمال به خیابان بهار‌شیراز، از جنوب به خیابان انقلاب، از شرق به خیابان دکترعلی شریعتی و از غرب به خیابان بهار محدود است. خیابان بهار که یک خیابان شمالی-جنوبی است، از حدفاصل خیابان طالقانی به 2بخش جنوبی و شمالی تقسیم می‌شود. بخش جنوبی این خیابان بورس فروش لوازم کودک است. بخش شمالی آن هم به‌خصوص از اواسط بخش شمالی آن، پر از مغازه‌های متنوع و رنگارنگ است. در واقع یکی از محله‌های زنده و
پر جنب و‌جوش تهران، محله بهار تهران است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید