• دو شنبه 6 اسفند 1403
  • الإثْنَيْن 25 شعبان 1446
  • 2025 Feb 24
دو شنبه 6 اسفند 1403
کد مطلب : 249709
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/r0JyE
+
-

ایران چه برنامه‌ای برای هوش مصنوعی دارد؟

کشور ما می‌تواند سهم قابل‌توجهی در تحول دیجیتال و افزایش بهره‌وری در بخش‌های مختلف داشته باشد

گزارش
ایران چه برنامه‌ای برای هوش مصنوعی دارد؟

ساسان شادمان-روزنامه‌نگار

تصویب کلیات «برنامه ملی توسعه هوش مصنوعی» در جلسه «شورای‌عالی راهبری برنامه هفتم توسعه» با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، راه را برای برنامه‌ریزی، توسعه و کارآمدسازی این فناوری مهم در کشورمان هموار می‌کند. برنامه هوش مصنوعی ایران مجموعه‌ای از تلاش‌ها و ابتکاراتی است که در چند سال گذشته توسط دولت، دانشگاه‌ها و بخش‌های صنعتی برای توسعه و به‌کارگیری فناوری‌های نوین هوش مصنوعی شکل گرفته است.

برنامه‌های اجرایی
در این مسیر برنامه اجرایی را به 3دسته تقسیم می‌کنیم.
 پژوهش و توسعه: سرمایه‌گذاری در مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاه‌های تخصصی در دانشگاه‌ها به‌منظور انجام پروژه‌های پژوهشی پیشرفته در حوزه هوش مصنوعی.
 زیرساخت‌های فناورانه: توسعه بسترهای داده‌ای، ایجاد مراکز داده و فراهم‌سازی تجهیزات پیشرفته جهت تسهیل فعالیت‌های پژوهشی و صنعتی.
 همکاری میان‌بخشی: ایجاد تعامل نزدیک میان دولت، دانشگاه‌ها و صنعت برای تدوین سیاست‌ها و راهبردهایی که هماهنگی در اجرای طرح‌های هوش مصنوعی را تضمین کند.

اهداف اصلی
اهداف اصلی توسعه هوش مصنوعی در ایران را می‌توان به 3موضوع کلی تقسیم کرد.
 افزایش استقلال فناورانه: با هدف کاهش وابستگی به فناوری‌های خارجی و تقویت ظرفیت‌های داخلی در حوزه‌های یادگیری ماشین، بینایی ماشین، پردازش زبان طبیعی و رباتیک.
 ارتقای کیفیت زندگی: از طریق بهبود خدمات عمومی، بهداشت، حمل‌ونقل و سایر حوزه‌هایی که فناوری‌ های هوشمند می‌توانند بهره‌وری و کارایی آنها را افزایش دهند.
 تشویق به نوآوری و کارآفرینی: حمایت از استارت‌آپ‌ها و کارآفرینان فعال در حوزه فناوری‌های نوین به‌منظور ایجاد بستر اقتصادی مناسب و اشتغال‌زایی.

چالش‌ها و فرصت‌ها
نباید فراموش کرد که همواره در شروع یک راه طولانی، چالش‌ها و فرصت‌های پرشماری وجود دارد. اصلی‌ترین چالش‌ها و همچنین فرصت‌ها در مسیر توسعه هوش مصنوعی در ایران را برمی‌شماریم.
 چالش‌های اقتصادی و بین‌المللی: تحریم‌ها و محدودیت‌های اقتصادی دسترسی به فناوری‌های پیشرفته و تجهیزات مدرن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.
 نیروی انسانی متخصص: نیاز به تربیت و جذب متخصصان جوان و کارآزموده در حوزه‌های مرتبط که می‌تواند از طریق برنامه‌های آموزشی و بورسیه‌های تخصصی بهبود یابد.
 بازارهای داخلی و بین‌المللی: فرصت‌های قابل‌توجهی در کاربردهای هوش مصنوعی برای بهبود خدمات عمومی، صنعت و کسب‌وکارها وجود دارد که می‌تواند زمینه‌ساز رشد اقتصادی و ارتقای سطح زندگی در کشور شود.

جایگاه ایران در دنیا
باتوجه به سرعت بسیار بالای برخی کشورها در توسعه هوش مصنوعی و همچنین عملکرد گذشته ما، طبیعی است که جایگاه ایده‌آلی در این فناوری نداشته باشیم. براساس آمار و اطلاعات ارائه‌شده، ایران در زمینه تحقیق و توسعه هوش مصنوعی به‌ترتیب در رتبه‌های چهلم و چهل‌وچهارم قرار دارد. در زمینه راهبردهای دولتی هم رتبه چهل‌ویکم به ما رسیده و در بخش تجاری هم هشتادوسوم هستیم. در مجموع و با احتساب سایر بخش‌ها، ایران در توسعه هوش مصنوعی در رده شصتم دنیا قرار دارد که این رتبه می‌تواند با اندکی تلاش در حوزه‌های گوناگون به سرعت بهبود یابد.






 

این خبر را به اشتراک بگذارید