• پنج شنبه 2 اسفند 1403
  • الْخَمِيس 21 شعبان 1446
  • 2025 Feb 20
چهار شنبه 24 بهمن 1403
کد مطلب : 248648
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/mwAVO
+
-

ساز جشنواره کوک شد

آغاز چهلمین جشنواره موسیقی فجر

گزارش
ساز جشنواره کوک شد

فهیمه پناه‌آذر-روزنامه‌نگار

مراسم افتتاحیه چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در هنرستان پسرانه موسیقی برگزار شد.
‌این دوره از جشنواره با حضور گروه‌های ایرانی و خارجی در حالی برگزار می‌شود که تعداد کنسرت‌ها نسبت به سال گذشته افزایش یافته و حضور گروه‌های موسیقی بانوان بیشتر شده است. در این دوره از جشنواره علاوه بر گروه‌های پاپ، ‌حضور پررنگ گروه‌های موسیقی نواحی نیز دیده می‌شود.

پایان دوره آزمون و خطا



تقدیر از حسن ریاحی و حمید شاهنگیان، 2پیشکسوت موسیقی


رضا مهدوی، دبیر چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در این مراسم با بیان این مطلب که خرسند است ‌که چهلمین جشنواره موسیقی فجر در جایگاه و مکانی افتتاح می‌شود که تمامیت آن موسیقایی است ‌گفت: بسیاری از بزرگان موسیقی در 100سال گذشته ‌در این مکان فعالیت کرده‌اند که یکی از آنها کلنل علی‌نقی وزیری است که تکرارشدنی نیست. از این مدرسه افرادی به موسیقی معرفی شده‌اند که امروز استادند. امیدوارم جوان‌های امروز استادان، آهنگسازان و موسیقیدان‌های فردا باشند.  وی در ادامه توضیح داد: در دوره چهلم جشنواره که عرصه پختگی است، دیگر اجازه آزمون و خطا نداریم و هرچه نقص هست از بنده است. حتما آیندگان آزمون و خطاها را سرلوحه قرار می‌دهند و جشنواره را بهتر برگزار می‌کنند. تا امروز در هر دوره شاهد ترقی این رویداد بوده‌ایم و در آینده هم حتما شاهد شکوفایی بیشتر آن خواهیم بود.همچنین در بخشی دیگر از این برنامه جشن تولد و مراسم تقدیر از حسن ریاحی و حمید شاهنگیان به‌عنوان 2هنرمند پیشکسوت موسیقی برگزار شد. این جشنواره تا 28بهمن میزبان گروه‌های مختلف در تهران و 20استان است و مراسم اختتامیه آن 29بهمن برگزار می‌شود.

جشنواره فجر و ایجاد ذائقه موسیقی
یکی از گروه‌های شرکت‌کننده در این دوره از موسیقی فجر «خرامان» به سرپرستی فاطمه فریدی‌زاده است. این نوازنده تار و سرپرست گروه موسیقی گفت: یکی از ویژگی‌های این کنسرت مدگردی آن در دستگاه‌های موسیقی ایران است،  با دستگاه چهارگاه آغاز می‌شود و با نوا، همایون و متعلقات آن ادامه پیدا می‌کند. این کنسرت برگرفته از یک آلبوم براساس مدولاسیون موسیقی سنتی است که در جشنواره موسیقی خلاق به‌عنوان اثر برگزیده انتخاب شد. این نوازنده تار در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به این مطلب که جشنواره موسیقی فجر زمینه گسترش فعالیت‌های گروه‌های موسیقی اصیل ایرانی را فراهم می‌کند یادآور شد: جشنواره موسیقی فجر می‌تواند بستر مناسبی برای موسیقی ایران فراهم کند و این موضوع به‌دلیل بین‌المللی بودن این جشنواره اهمیت بیشتری دارد، چراکه می‌توان با گروه‌های موسیقی تبادل اطلاعات کرد و ارتباطات مؤثر داشت. حضور گروه‎‌های بین‌المللی درشرایط اقتصادی کنونی با وجود کم شدن سفر هنرمندان به فستیوال‌های بین‌المللی به‌دلیل گرانی بیش از اندازه می‌تواند مفید باشد. فریدی‌زاده افزود: حمایت از گروه‌های موسیقی ارزنده ایرانی موجب سلیقه‌سازی‌ و ایجاد ذائقه موسیقی درست در مخاطب می‌شود و این نوع رفتار و مخاطب‌شناسی برای فرهنگسازی وظیفه دولت‌هاست و در همه کشورها این نوع سلیقه‌سازی‌ها‌ صورت می‌گیرد.

طراحی یک ‌ساز با شاخ گاو
گروه آوای تبری از دیگر گروه‌های موسیقی حاضر در جشنواره موسیقی فجر به سرپرستی جلال محمدی است که قصد دارد با قطعاتی تازه و استفاده از 2ساز جدید، آوای جنگل و طبیعت شمال را به جشنواره بیاورد. محمدی ضمن تأکید بر اهمیت معرفی هنرمندان جوان موسیقی نواحی در رویدادهایی مانند جشنواره موسیقی فجر گفت: خوب است که مردم، هنرمندان و مدیران حوزه موسیقی با این جوانان آشنا شوند و البته این جوان‌ها هم برای ماندن در عرصه موسیقی بومی تشویق خواهند شد.
گروه آوای تبری با 12نوازنده و ۲خواننده در جشنواره امسال شرکت دارد و براساس اظهارات محمدی، علاوه بر آهنگ‌های نوستالژیک مازندرانی که طرفداران زیادی دارد، چند اجرای جدید هم عرضه خواهد کرد.
وی ادامه داد: می‌خواهیم حتما یک بخش ناقاره و سرنانوازی داشته باشیم. همچنین قرار است 3خانم تشت‌نوازی و لگن‌نوازی کنند که از آیین‌های قدیمی مازندران است. موسیقی میدانی آیینی هم داریم که شروعش با سرنا و دهل خواهد بود. قرار بود آوای تبری در جشنواره امسال نوروزخوانی هم داشته باشد، اما محمدی به این نتیجه رسید که برای نوروزخوانی زود است و به جای آن چاووشی اجرا می‌کند. همچنین اجرای ‌ساز له‌لوا در قالب تک‌توازی له‌لوا از دیگر برنامه‌های این گروه است.
سرپرست گروه آوای تبری ادامه داد: از‌ ساز «گوکل» در این اجرا بهره می‌بریم. قبلا در تالار وحدت با این ساز اجرا داشتیم و امسال می‌خواهیم در جشنواره هم اجرایی با این ‌ساز داشته باشیم. محمدی درباره این ‌ساز گفت: در مازندران مردم از دیرباز دامپروری می‌کردند. من با شاخ گاو ‌سازی‌ طراحی کرده‌ام که نوای زیبایی تولید می‌کند. می‌خواهم جنگل و طبیعت شمال را به تهران بیاورم.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید