
تحول اجتماعی در شرق
نشست قرارگاه اجتماعی منطقه8 با رصد آسیبهای اجتماعی و بازدید از مراکز حمایتی برگزار شد

پریسا نوری-روزنامهنگار
نشست قرارگاه اجتماعی کلانشهر تهران برای رصد و پایش آسیبهای مناطق با حضور نمایندگان دستگاه قضا، بهزیستی، فاتب و جمعی از مدیران شهری این بار در شرق تهران و منطقه8 برگزار شد و چالشها و آسیبهای اجتماعی این منطقه مورد بررسی قرار گرفت. پیش از برگزاری نشست نمایندگان دادستانی و وزارت دادگستری از برخی نقاط چالشزا و مراکز خدمات اجتماعی این منطقه بازدید کردند. شرح این بازدیدها را در ادامه بخوانید.
مقصد اول
مددسرای بانوان
نگهداری، نخستین قدم است
اول صبح است و باران بهشدت میبارد. با سوار شدن اعضای قرارگاه اجتماعی و همراهان در ونها، مأموریت آغاز میشود. نخستین مقصد مددسرای بانوان است؛ ساختمانی 3طبقه در خیابان شهید مدنی که به بانوانی که بهدلیل خشونت خانگی و بدسرپرستی جای اسکان ندارند پناه میدهد. فاطمه تنهایی، شهردار منطقه توضیح میدهد که این مرکز با ظرفیت 120نفر بانوان بیخانمان را پذیرش کرده، امکانات بهداشتی، لباس مناسب و 3وعده غذای گرم در اختیارشان میگذارد و آنها را برای ورود دوباره به آغوش جامعه آماده میکند. محمدحسین صادقی، مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی دادستان کل کشور هم میگوید: « لازم است با مشارکت نهادها و دستگاهها مشکلات مددجوها پیگیری و رفع شود تا به چرخه اجتماع برگردند.»
مقصد دوم
محدوده پل آغاز
کاشت زرشک برای ایمن کردن محوطه
مقصد بعدی، محوطه اطراف پل آغاز در محدوده بزرگراه امامعلی(ع) و مسیل جاجرود است؛ جایی که سالها پاتوق مالخرها و اراذل و اوباش بوده و از مدتی پیش با تدبیر مدیریت منطقه به محلی ایمن تبدیل شده است. فاطمه تنهایی توضیح میدهد: «مالخرها در فضای سبز اطراف این پل تجمع میکردند، از اینرو برای متفرق کردن مالخرها و امن کردن محیط گیاه زرشک که خار دارد در این محل کاشته شد. همچنین با انجام اقداماتی مثل نصب نرده بتنی به جای آهن، جابهجایی ایستگاه اتوبوس و افزایش روشنایی موفق شدیم این محدوده را ایمن کنیم.»
مقصد سوم
مراکز پویاشهر و یاورشهر
از اشتغالزایی تا حمایت تحصیلی
ساختمانی که درآن مراکز پویاشهر و یاورشهر منطقه8 جای گرفتهاند، مقصد بعدی است. طبقه همکف به یاورشهر اختصاص دارد . مدیر یاورشهر توضیح میدهد که این مرکز به تازگی راهاندازی شده و با ظرفیت 14نفر مشغول فعالیت است. بانوان در این مرکز خیاطی حرفهای یاد و پس از کسب مهارت مدرک فنی و حرفهای میگیرند تا در منزل یا تولیدیها مشغول کار شوند. صادقی پس از شنیدن صحبتها تأکید میکند: «برای بازار فروش تولیدات این بانوان هم برنامهریزی داشته باشید.» کمی بعد به طبقه دوم و مرکز پویاشهر میرویم؛ جایی که در آن کودکان کار بازمانده از تحصیل آموزش میبینند. مدیر مرکز میگوید: «کودکان در این مرکز تحت آموزش تحصیلی و هنری قرار میگیرند و درصددیم با کمک مددکاران و ارائه خدمات حمایتی آنها را به مدارس عادی بفرستیم.»
اجازه تکثیر آسیبها را نمیدهیم
فاطمه تنهایی، شهردار منطقه8: منطقه ۸ با حدود هزار و ۳۲۲ هکتار و۵۰۰ هزار نفر جمعیت، یک منطقه کاملا خانوادهمحور است و بخش مسکونی بر بخشهای اداری و تجاری غالب است، از اینرو منطقه ۸ نسبت به دیگر مناطق در وضعیت مناسبتری قرار میگیرد و حتی در وضعیت نارنجی هم قرارنمیگیرند و در رسته سبز است. البته منکر وجود آسیبهای اجتماعی نیستیم، چون تا بشر هست و زندگی انسان جریان دارد آسیب اجتماعی زنده است، اما در این منطقه اگر زمانی آسیب اجتماعی تولید شد اجازه تکثیر آن را نمیدهیم.
مشارکت مردم در حل معضلات اجتماعی
ولیالله مهبودی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای عمومی و انقلاب تهران:
رفع آسیب اجتماعی تلاش مداوم و مستمر میطلبد. برای مقابله با آسیبها باید نظم اجتماعی برقرار شود و ایجاد نظم اجتماعی با مشارکت مردم میسر است. اگر مردم مشارکت نکنند هیچ کاری انجام نمیشود. در واقع برای اینکه بتوان در تمام امور قدمهایی برداشت باید از خود مردم استفاده کرد.