• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
دو شنبه 24 دی 1403
کد مطلب : 246117
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/DRGqK
+
-

دوئل برسرFATF

جدال موافقان و مخالفان بر سر تصویب یا عدم‌تصویب FATF ادامه دارد

مناظره تلویزیونی اخیر محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و یاسر جبرائیلی، کارشناس اقتصادی درباره منافع و مضرات قبول لوایح FATF  (پالرمو و CFT) بحث‌ها درباره این نهاد نظارتی مالی را بار دیگر بر سر زبان‌ها انداخت.
در این مناظره، باهنر به نمایندگی از موافقان لوایح اف‌ای‌تی‌اف، محدودیت در معاملات تجار و بسته‌شدن حساب‌های بانکی در کشورهای غربی را به‌عنوان هزینه‌های حضور ایران در لیست‌سیاه این نهاد برشمرد، اما هر کدام از این دو چهره، برای مواضع خود چه دلایلی آوردند:

باهنر به نمایندگی از موافقان لوایح
آثار نپذیرفتن لوایح FATF
   محدودیت در معاملات تجار ایرانی در خارج از کشور
   بسته‌شدن حساب‌های بانکی ایرانیان ازجمله سفارتخانه‌های ایران
   کمک به تحریم‌های ظالمانه آمریکا (خودتحریمی)
   همکاری نکردن متحدان ایران در مناسبات اقتصادی

جبرائیلی به نمایندگی از مخالفان لوایح
آثار پذیرفتن لوایح FATF
   روشن شدن راه‌های دور زدن تحریم‌ها
   روشن شدن مناسبات درون‌محور مقاومت برای دشمن
    احتمال تکرار مخاطرات امنیتی (مثال‌پیجرها)
   نبودن تضمین برای تسهیل امور تجاری درصورت پذیرفتن FATF

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان، اواخر شهریور امسال در نخستین نشست خبری خود با حضور خبرنگاران، از نامه به تشخیص مصلحت نظام برای بررسی مجدد موضوع اف‌ای‌تی‌اف خبر داد. روز یازدهم دی‌ماه نیز پزشکیان در دیدار اعضای اتاق بازرگانی، از تصمیم‌گیری انجام شده برای بررسی مجدد لایحه FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.
در همین روز عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد با انتشار مطلبی در شبکه ایکس، اعلام کرد: «از رئیس‌جمهور محترم شنیدم مقام معظم رهبری درخصوص موضوع FATF با طرح مجدد لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت موافقت فرموده‌اند.»
مدتی بعد در روز نوزدهم دی‌ماه، صادق آملی‌لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسه مجمع با اشاره به ارجاع دوباره FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام ازسوی رهبر انقلاب در پی درخواست رئیس‌جمهور گفت: «دستور تشکیل کمیسیون مشترک مرکب از نمایندگان کمیسیون‌های تخصصی اقتصادی، سیاسی، امنیتی و دفاعی و حقوقی و قضایی داده شده تا موضوع را با درنظرگرفتن همه جوانب و ملاحظات مرتبط با مصالح مردم مجددا بررسی کنند و مستندات نهایی آن را در صحن مجمع ارائه دهند.» آملی‌لاریجانی در عین حال با غیرمنصفانه توصیف‌کردن فضاسازی‌ها، تأکید کرد که FATF یک بحث فنی و مرتبط با مصالح کشور است که نباید با فضاسازی‌های سیاسی، آن را تحت‌الشعاع قرار داد.
آنطور که از گفته‌های آملی‌لاریجانی برمی‌آید، مجمع در حال بررسی فنی و دقیق موضوع اف‌ای‌تی‌اف است و جز مصالح ملی، به فضاسازی‌های سیاسی توجهی ندارد. برخلاف این موضع اصولی، برخی جریان‌ها از اف‌ای‌تی‌اف، برای پیشبرد پروژه‌های سیاسی خاص خود بهره می‌برند و می‌کوشند با فشار، مطلوب خود را محقق کنند.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :
دوئل برسرFATF