• شنبه 15 دی 1403
  • السَّبْت 4 رجب 1446
  • 2025 Jan 04
سه شنبه 11 دی 1403
کد مطلب : 244851
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/pg4qy
+
-

حکایت جوراب‌بافی برادر اعتمادالسلطنه و آمدن برق

حکایت جوراب‌بافی برادر اعتمادالسلطنه و آمدن برق

موضوع: موزه حیات وحش هفت‌چنار
موقعیت:  خیابان شهید دعوتی

موزه حیات وحش هفت‌چنار که این روزها در تقسیم‌بندی شهری در دل محله هفت‌چنار واقع شده زمانی منبع تأمین‌کننده برق اهالی جنوب محدوده بریانک بود. این موزه در واقع نخستین کارخانه جوراب‌بافی شهر تهران و ایران بود که با یک دعوای زنانه شکل گرفت و برق را به خانه اهالی بریانک برد، هرچند که در ابتدای امر آنها را حسابی از این پدیده جدید ترساند. اما قصه این کارخانه قدیمی در خیابان شهید عرب که امروز تبدیل به موزه تاکسیدرمی حیوانات حیات وحش شده است، از کجا شروع شد؟! فریسا نیکومنش‌راد،از ساکنان قدیمی بریانک می‌گوید:«کارخانه جوراب‌بافی به برادر اعتمادالسلطنه تعلق داشت و نخستین کارگران زن تهرانی در آن استخدام شدند.زنان پا به پای همسران یا دیگر اعضای خانواده‌شان در کارخانه مشغول به کار شدند و طولی نکشید که بریانک زیستگاه خانواده‌هایی شد که در کارخانه جوراب‌بافی هفت‌چنار شاغل بودند.»راه‌اندازی موزه جوراب‌بافی سبب شد تا اهالی محله بریانک از برق برخوردار شوند؛ نورسیده‌ای که بنا بر تعریف محلی‌ها، در روزهای نخست نسبت به آن واکنش‌های جالبی داشتند و بسیاری از روشن کردن آن می‌ترسیدند و گاه فرار می‌کردند.
 این ماجرا وقتی شدت پیدا می‌کرد که مهمانی از روستای دورافتاده مهمان خانه یکی از اهالی می‌شد و واکنش‌های او تماشایی بود. به‌گفته رحمت‌الله‌ خادم‌الحسینیه، از اهالی قدیمی محله بریانک، در محدوده بریانک 2 کارخانه برای تأمین برق اهالی وجود داشت، یکی برق بختیار، که کارخانه‌اش در خیابان حسام‌الدین بود و یکی دیگر برق کارخانه جوراب‌بافی که همین موزه حیات وحش امروزی بود و برق مورد نیاز اهالی جنوب بریانک را تأمین می‌کرد.
روشن بودن لامپ در خانه‌های آن حوالی کیمیا بود و خیلی از خانه‌ها هنوز با لمپا، گردسوز و شمع روشن می‌شدند. همین موضوع باعث شد این محله که بیشتر بافت روستایی داشت و در آنجا کشاورزی می‌شد، به‌مرور برای زندگی به مذاق خیلی‌ها خوش بیاید و بافت آن به‌مرور مسکونی‌تر شد.
این ساکن قدیمی درباره سال ساخت اولیه بنا و تغییر کاربری آن به موزه حیات وحش می‌‌گوید: «ساختمان موزه یکی از معدود بناهای به یادگار مانده از دوران قاجار در محله است. این کارخانه، سال‌ها با کاربری جوراب‌بافی و بعدها ‌تریکو‌بافی فعالیت داشت، تا اینکه مدتی تعطیل و متروکه شد.
از سال 1376بعد از بازسازی و بهسازی مجدد، تبدیل به موزه تاکسیدرمی حیات وحش امروزی شد و در آن 300‌گونه آبزی، پرندگان، خزندگان و جانوران ایران و 100‌گونه گیاهی، برای تماشا موجود است. نمونه‌های بی‌نظیر حیوانات حیات وحش و جنگل‌های مهم و معروف آمریکا، اروپا و آفریقا، نمایش انواع نرم‌تنان، حشرات، اسفنج‌ها و پرندگان، آکواریوم موزه با انواع گربه‌ماهی‌ها، ماهی‌های گوشت‌خوار، پیرانا، اسکاروپنگوسی و سمندر آب شیرین از بخش‌های دیدنی این موزه برای بازدید‌کنندگان است.»




 

این خبر را به اشتراک بگذارید