• دو شنبه 1 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 20 رجب 1446
  • 2025 Jan 20
شنبه 1 دی 1403
کد مطلب : 243911
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wjQM8
+
-

سفره‌های رنگین هوس‌برانگیز

سفره‌های رنگین هوس‌برانگیز

موضوع: شیرینی‌ها، غذاها و رستوران‌ها

موقعیت:  پهنه فرحزاد

پخت سمنو یکی از مراسم پررونق روستای فرحزاد بود که معمولاً اوایل بهار یا در مناسبت‌ها اجرا می‌شد. احترام‌السادات حصارکی، از اهالی قدیمی فرحزاد، با یاد‌آوری خاطرات مو‌سفیدان فرحزاد، به شیرینی‌های زمستانی اشاره می‌کند و می‌گوید: «شیرینی مَسکوفَک ترکیبی از گردو و توت خشک بود که در‌ هاون می‌کوبیدند و به شکل‌های مختلف درمی‌آوردند. شیرینی لَرزونَک هم با گردو و ترکیبی از نشاسته گندم و شکر و آب آماده می‌شد و پای ثابت جشن‌های یلدا و نوروز بود.» اما شیرینی محبوبی که همه اعضای خانواده و به‌ویژه بچه‌ها در پخت آن مادر را همراهی می‌کردند توتک بود که ترکیبی از مواد پخت نان به همراه شکر یا خاک قند بود و بزرگ‌ترها برای قدردانی از بچه‌ها در تنور‌ خانه‌ها می‌پختند.

آبگوشت و تاس‌کباب با گوشت‌ قورمه‌ کوزه‌ای
احترام‌السادات حصارکی درباره ترفند قدیمی‌ها برای نگهداری از گوشت می‌گوید: «ابتدا گوشت را می‌پختند و در کوزه‌ای پر از پیه و دنبه می‌ریختند و آن را در خنک‌ترین جای خانه می‌گذاشتند تا به وقت نیاز در مراسم‌ جشن و پلو‌خوری و چلوخوری‌ها از آن استفاده کنند. آبگوشت، کله‌گنجشکی، تاس‌کباب و... ازجمله غذاهای خوشمزه و معروف فرحزادی‌ها بود که با همین گوشت قورمه‌ می‌پختند.»
آش رشته، آش شله‌قلمکار، آش اوماج، ‌آش بلغور با ترشی و اشکنه هم ازجمله غذاهای پرطرفدار بود. حصارکی از چاشنی و میان‌وعده فرحزادی‌ها نیز یاد می‌کند: «ازپنیرک، قازیاقی، صابونک و شنگه در طبخ برنج، ‌آش و نرگسی استفاده می‌شد. والک، سیرک و پیازک هم سبزی‌هایی بود که با آن والک‌پلو، سیرک‌پلو و انواع کوکو می‌پختند.» در میان همه خورش‌ها، خورش فسنجان حکایت دیگری دارد آن هم به‌دلیل وجود باغ‌های فراوان گردو در فرحزاد.
 
راسته کباب و ریحون و دورهمی
زین‌العابدین لآلی، از اهالی قدیمی فرحزاد، درباره باغ‌رستوران‌های محله می‌گوید: «کافه پاچنار با دو چنار کهنسالش از قدیمی‌ترین رستوران‌های فرحزاد است. از دهه‌های گذشته که مسافران زیر سایه درختان اطراف رستوران پاچنار نفس تازه می‌کردند و چای و قهوه می‌نوشیدند و ادامه مسیر به سمت امامزاده داوود(ع) را پیش می‌گرفتند تا‌کنون، این رستوران به مسافران خدمات می‌دهد.»
در دهه 50 چند رستوران دیگر به محله فرحزاد اضافه شد. رستوران عبدالرزاق که متعلق به حاج حسین‌علی بود فقط از بهار تا اواخر پاییز باز بود، اما در زمستان به‌دلیل برف و سرما بسته می‌شد. رستوران دیگری به نام کاظمی و پسرانش هم بود که اکنون نیز فعال است. در حال حاضر بیش از 200باغ و رستوران در منطقه فرحزاد وجود دارد که میزبان تهرانی‌ها و مسافران پایتخت است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید