زهرا رفیعی- روزنامهنگار
جادههای بین شهری، روستایی و حتی جادههای مزارع یکی از تهدیدهای حیاتوحش است. بهطور متوسط سالانه ۸۰هزار فرد از جمعیت حیاتوحش ایران در اثر تصادفات جادهای تلف میشوند. درحالیکه ساخت پلهای روگذر و زیرگذر در این جادهها میتواند تلفات را بهطور چشمگیر کاهش دهد. پلهای عبور حیاتوحش که گاهی با نام پلهای سبز یا پلهای حیاتوحش شناخته میشوند، ساختارهایی هستند که بهطور خاص برای کمک به عبور امن جانوران از موانعی مانند جادهها، خطوط راهآهن یا سایر سازههای انسانی در جهان طراحی شدهاند. در ایران حدود ۵۰درصد تلفات گوشتخواران مرتبط با تصادفات جادهای است.
هلند
الان بزرگترین پل حیاتوحش در جهان در هلند قرار دارد. پل حیاتوحش بنلوکس به حیوانات مختلف کمک میکند درون یک زیستگاه به سلامت بهسمت دیگر بروند. هلند پیشتاز ساخت پلهای حیاتوحش است و تاکنون نزدیک به ۳۰۰۰سازه شامل پلهای سبز و تونلهای زیرزمینی ایجاد کرده است. هدف اصلی این سازهها کاهش مرگومیر جادهای و ارتباط دوباره زیستگاههای قطعشده است.
کانادا
درکانادا بهویژه در پارک ملی بنف، بیش از ۸۰گذرگاه شامل پلها و تونلهای حیاتوحش ساخته است. این گذرگاهها به کاهش چشمگیر تصادفات با حیوانات بزرگ مانند خرس، گرگ و گوزن کمک کردهاند.
ایالات متحده
ایالات متحده نیز در ساخت پلهای حیاتوحش پیشرفت زیادی داشته است. ایالتهایی مانند مونتانا و کالیفرنیا پروژههای برجستهای اجرا کردهاند. قانون زیرساختها (Infrastructure Investment and Jobs Act) در سال۲۰۲۱ مبلغ ۳۵۰میلیون دلار برای پروژههای گذرگاه حیاتوحش اختصاص داد. نمونه برجسته آن Liberty Canyon Wildlife Crossing در کالیفرنیاست که برای حفاظت از شیرهای کوهی ساخته و با تکمیل شدن به بزرگترین پل جهان تبدیل خواهد شد.
هند
تداخل زندگی هندیها با محیطزیست زیاد است. گذرگاه فیلها و ببرها در پارک ملی راجاجی و پارک ملی کازیرانگایکی از نمونههای موفق در دنیاست.
پلسازی در جهان برای عبور حیاتوحش
جلوگیری از تلفات حیاتوحش در تصادفات جادهای، کشورهای جهان را ناگزیر از ساختن پلهای عبور حیاتوحش کرد
در همینه زمینه :