کرهایها پهلوان شدند
پس از ثبت جهانی آیینهای پهلوانی ایران در یونسکو، نخستین زورخانه ایرانی در کرهجنوبی افتتاح شد
محمد باریکانی- روزنامهنگار
نخستین زورخانه ایرانی در کرهجنوبی با گذشت سالها از ثبت جهانی پرونده «آیینهای پهلوانی و زورخانهای» در فهرست میراث ناملموس یونسکو در شهر سئول افتتاح شد و سفارت کرهجنوبی در تهران این اقدام را نشانه روابط عمیق فرهنگی بین 2 کشور ایران و کرهجنوبی اعلام کرد. ورزش زورخانهای ایران یک میراث ناملموس است که ریشه در تاریخ، فرهنگ و هویت ایرانیان دارد و ۲۵آبانماه سال ۱۳۸۹ در فهرست میراثفرهنگی و معنوی یونسکو به پیشنهاد ایران به ثبت جهانی رسید.
ورود آیین پهلوانی ایران به فرهنگ مردم کرهجنوبی
کیم جو هیون، طرفدار پرشور و قدیمی ورزش زورخانهای ایران بود که توانست نخستین زورخانه ایرانی را در کرهجنوبی افتتاح کند. او معتقد است که ورزش زورخانهای نوعی ورزش باستانی است که منجر به بهبود سلامت جسمی و روحی فرد میشود و بهدلیل داشتن ارزشهای اخلاقی و پهلوانی در بین مردم کرهجنوبی محبوب شده است. بهگفته او، فروتنی، سخاوتمندی و شرکت در کارهای خیرخواهانه ویژگی مهم پهلوانان زورخانههاست. بهدلیل همین جاذبههای ورزش زورخانهای ایران بود که کیم جو هیون، زورخانه خود را با عنوان «خانه قدرت» در قلب سئول پایتخت کرهجنوبی افتتاح کرد. پس از افتتاح این زورخانه بود که برخی شرکتهای کرهجنوبی تجهیزات لازم شامل میل، کباده، سنگ زورخانه و تخته شنا را تولید کردند و علاقهمندان زیادی به ورزش زورخانهای و آیينهای پهلوانی ایران جذب شدند. ورود آیین جهانی شده پهلوانی و زورخانهای ایران به کشور کرهجنوبی با استقبال زیاد رسانههای آن کشور مواجه شده و حتی تلویزیونهای آن کشور برنامههای متعدد آموزش ورزش زورخانهای و پهلوانی ساخته و منتشر کردهاند. هماکنون نیز جمعیت زیادی از علاقهمندان به آیینهای پهلوانی و زورخانهای ایران شامل مردان و زنان در زورخانه «خانه قدرت» کیم جو هیون به فراگیری ورزش باستانی ایران مشغول شدهاند. مرشدان زورخانه کیم جو هیون نیز از ایرانیانی هستند که در کرهجنوبی زندگی میکنند.
ویژگی آیینهای پهلوانی و زورخانهای ایران
ورزش باستانی و زورخانهای ایران ریشه در داستانهای شاهنامه، آثار نظامی گنجوی و دیگر متون ادبی ایرانی دارد و از اصطلاحات این ورزش باستانی در اشعار و اسناد بارها سخن به میان آمده است. فرهنگ پهلوانی و زورخانهای آمیخته با شجاعت، قدرت و جوانمردی است. براساس پرونده ثبت جهانی آیینهای پهلوانی و زورخانهای، پهلوانان در فرهنگ ایرانی ملجأ و پناه مردم هستند. پهلوانان همراه انسانهای خسته و بیپناه و مدافع آنها در برابر ظلم هستند. آنها زور بازو و شجاعت دارند، قدرتمند هستند اما قلدر نیستند. تواضع دارند و به همین دلیل در ورودی زورخانهها کوتاهتر و کوچکتر از درهای ساختمانهای معمولی است تا انسان هنگام ورود و خروج با تعظیم گذر کند و افتادگی و ادب رعایت شود. مرشد شخصیت مهم و قابل احترام زورخانه است. به جایگاه مرشد، «سردم» میگویند و این مکان مقدس در زورخانه معمولا با پر طاووس و قو تزیین میشود. چون پرها در گذشته بر کلاهخود جنگجویان و سرداران نصب میشد.