خوردنیهای افسرده کننده
یک پژوهش، ضررهای جدید غذاهای فوقفرآوری شده را نشان میدهد
علی ملائکه-روزنامهنگار
همه ما این روزها از غذاهای فوقفرآوری شده. معمولا بهدلیل کمبود وقت و زندگی پرشتاب امروزین زیاد مصرف میکنیم، اما آیا میدانیم که با بدن ما چه میکنند؟ به تازگی پژوهشی در دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو انجام شده که 2خطر جدید این غذاها را آشکار ساخته است. با هم نگاهی به آن میاندازیم.
پژوهشهای قبلی
بررسیهای قبلی نیز خطرات سلامتی غذاهای فوقفرآوری شده را نشان دادهاند. تحقیقی که یافتههای آن در ژوئن۲۰۲۴ در ژورنال Neurology منتشر شد، دادههای سلامتی بیش از ۱۴هزارشرکتکننده را بررسی کرد و نشان داد که افزایش مصرف غذاهای فوقفرآوری شده تنها به میزان ۱۰درصد با خطر بیشتر اختلالات شناختی و سکته مغزی مرتبط است.
تحقیق دیگری در سال۲۰۲۳ نیز نشان داد زنانی که مقدار زیادی مواد غذایی و نوشیدنیهای فوقفرآوری شده مصرف میکنند، در معرض خطر ابتلا به افسردگی هستند.
1محققان دریافتهاند افرادی که میزان بیشتری از غذاهای فوقفرآوری شده مصرف میکنند، احتمالا چربی بیشتری در عضلات ران خود دارند.
2چربی بیشتر داخل عضلانی در ران میتواند خطر ابتلا به آرتروز در زانو را افزایش دهد که یک نگرانی عمده برای سلامت است. هرچه افراد غذاهای فوقفرآوری شده بیشتری خورده باشند، بدون توجه به اینکه چه مقدار کالری از طریق غذاها دریافت کردهاند، تجمع چربی در عضلات رانشان بیشتر است.
3پژوهشگران میگویند در جمعیتهای بزرگسالی که در معرض خطر ابتلا به آرتروز زانو یا لگن هستند، اما هنوز دچار این بیماری نشدهاند، مصرف غذاهای فوقفرآوری شده میتواند بسیار سریع منجر به افزایش چربی در عضلات ران شود.
4پژوهشگران دریافتند غذاهای فوقفرآوری شده بدون توجه به برنامه ورزشی یا کالری دریافتی فرد منجر به افزایش چربی در رانها میشود. جالب اینکه این یافتهها، ربطی به انرژی رژیم غذایی و شاخص توده بدنی و عوامل اجتماعیجمعیتشناختی یا میزان فعالیت بدنی ندارد.