بعضی استانها یک دستگاه سنجش تراکم استخوان هم ندارند
در ایران بهازای هر یکمیلیون نفر فقط ۷دستگاه سنجش تراکم استخوان وجود دارد درحالیکه انتظار میرود ۱۰ تا ۱۲دستگاه سنجش تراکم استخوان به ازای هر یکمیلیون نفر در کشور وجود داشته باشد. این رقم در اروپا ۱۶عدد و در برخی کشورها مانند ژاپن بالاتر هم هست.
بیشتر دستگاههای سنجش تراکم استخوانها در پایتخت و مراکز استانها مستقر هستند و سایر نقاط کشور بهشدت با کمبود این دستگاهها مواجهند.
دکتر افشین استوار، رئیس مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در این رابطه به همشهری میگوید: تعداد دستگاههای استاندارد سنجش تراکم استخوان در کشور خیلی کم است و علاوه بر این، توزیع آنها در سراسر کشور بهشدت ناعادلانه است. ۵۰درصد این دستگاهها در تهران فعالند و ۵۰درصد بقیه در مراکز استانها.
بهگفته دکتر استوار، شهرهای کوچکتر اصلا به این دستگاهها دسترسی ندارند و افراد برای تست سنجش تراکم استخوان یا باید به مراکز استانهای خود مراجعه کنند یا قید این کار را بزنند. یکی دو استان یک دستگاه دارند یا اصلا یک دستگاه هم ندارند. در 5 – 4 استان حتی بیمارستانهای دولتی هم این دستگاه را ندارند. این در حالی است که تشخیص پوکی استخوان فقط با سنجش تراکم استخوان ممکن است و راهی غیراز این وجود ندارد. یعنی با انجام آزمایش و معاینه بالینی و رادیولوژی و... نمیتوان آن را بهطور قطعی تشخیص داد، چون این بیماری، علائم بالینی و ظاهری ندارد.
این استاد دانشگاه تأکید میکند: پوکی استخوان، بیماری دوران سالمندی است و با توجه به اینکه جمعیت کشور رو به پیری میرود، باید از حالا تمهیدات لازم را بیندیشیم.
دکتر استوار میگوید: ۴۰ تا ۴۲درصد زنان بالای ۶۰سال و ۳۷درصد زنان بالای ۵۰سال دچار پوکی استخوان هستند و وقتی از ۷۵سالگی میگذریم، این عدد به حدود ۸۰درصد میرسد. یعنی از هر ۵زن بالای ۷۰سال، ۴زن پوکی استخوان دارند و فقط یک نفر سالم است و این یعنی، این بیماری شیوع خیلی بالایی در کشورمان دارد. این در حالی است که دستگاه سنجش تراکم استخوان در کشور کم داریم.