چند نکته درباره اسباببازیهایی که میتوانند منجر به آسیب شدید چشمی شوند
اسباببازیهای شوم
مریم سرخوش- روزنامهنگار
اسباببازیهای لیزری شاید تا همین حالا آنقدر مهم نبودند که اکنون با منتشرشدن خبر ازدسترفتن بینایی یک نفر در فضای مجازی، مورد توجه قرار گرفتهاند. پنجشنبه گذشته شخصی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که بهدلیل نگاهکردنبه لیزر دچار سوختگی شبکیه و ازدستدادن بینایی شدهاست. این اتفاق با واکنشهای زیادی همراه شد؛ اما حقیقت ماجرا یک هشدار جدی است درباره خطرات یک وسیله کاملا معمولی که حتی در اختیار کودکان هم هست. سؤال مهم هم این است که اگر لیزرها تا این میزان آسیبزا هستند، چطور به همین راحتی در دسترس کودکان قرار دارند یا از سطح بازار و اسباببازیفروشیها جمعآوری نمیشوند؟ دکتر محمود جباروند، رئیس انجمن چشمپزشکی ایران با اشاره به این نکته به همشهری میگوید: «چنین وسایلی بهعنوان اسباببازی نباید بهراحتی در اختیار کودکان قرار بگیرد.»
نه به لیزر برای کودکان
جباروند درباره اینکه آسیب ناشی از نگاهکردن مستقیم به لیزر و سوختگی شبکیه تا چه میزان غیرقابل جبران است، بیان میکند: «چشم انسان به نور لیزر بسیار حساس است و حتی لیزرهای با قدرت پایین هم میتوانند باعث آسیبهای جدی شوند. نگاه مستقیم به لیزر باعث سوختن شبکه مرکزی یا ماکولا میشود و بسیار آسیبزا، غیرقابل برگشت و حتی عامل نابینایی است. این اتفاق دقیقا شبیه نگاه به خورشید در زمان کسوف است.» رئیس انجمن چشمپزشکی ایران در پاسخ به این سؤال که اگر این وسیله تا این میزان خطرناک است، چرا بهراحتی حتی در اختیار کودکان قرار میگیرد، عنوان میکند: «این اقدام اشتباهی است. حتی فروش این وسایل بهعنوان اسباببازی هم خطرناک است و خانوادهها نباید آن را برای کودکانشان خریداری کنند. وسایل حاوی نورهای لیزری قدرت نفوذ بیشتری دارند و میتوانند چشم را دچار سوختگی کنند.»
خطر پنهان اسباببازیها
کودکان نهتنها با اسباببازیهای دارای لیزر که با دیگر وسایل غیراستاندارد هم در معرض آسیب چشمی قرار دارند
اسباببازیهایی که پرتابههایی شلیک میکنند؛ مانند پرتابگر موشک، تفنگ اسباببازی یا تیروکمان. اگر ضربه واردشده به چشم از فاصله نزدیک باشد، آسیب بیشتر خواهد بود.
اسباببازیهایی با لبههای تیز، چوب یا قطعات نوکتیز (مانند دارت) و حتی شمشیرهای پلاستیکی درصورت تماس با چشم میتوانند منجر به ساییدگی یا سوراخشدن قرنیه شوند.
هلیکوپترهای کنترل ازراهدور، هواپیماهای بدون سرنشین یا خودروهای دارای قطعات متحرک سریع میتوانند به صورت کودک ضربه بزنند و باعث آسیب احتمالی چشم شوند.
ذرهبین حین آموزش میتواند نور خورشید را متمرکز کند و باعث سوختگی شود که درصورت استفاده نادرست به چشم آسیب میرساند.
نکته آخر
علاوه بر اسباببازیها، کودکان ممکن است در معرض سایر آسیبهای چشمی هم قرار داشته باشند؛ ازجمله لمس چشمها با دستهای آلوده یا فشار بیشازحد چشمها بر اثر مالیدن. وابستگی به تلفنهای هوشمند هم در کودکان روبهافزایش است و عوارضی ازجمله نزدیکبینی و خشکی چشم را برای آنها به همراه خواهد داشت؛ به همین دلیل توجه به سلامت چشم کودکان برای حفظ بینایی هرچه بهتر آنها با توجه به این نکات اهمیت دارد.