جایزه جهانی معماری برای پل «چهار خان »
طرح یک پل جدید روی زایندهرود به نام پل «چهارخان» بین برگزیدههای جشنواره جهانی معماری سال۲۰۲۴ رتبه اول را کسب کرد. بهگزارش همشهری، ایده معماری پل «چهارخان» طرحی بود که توانست در بخش «پروژههای آینده؛ زیرساختها» رتبه اول جشنواره جهانی معماری2024 را کسب کند. طرح بهکاررفته در طراحی این پل، الگوی چهارطاقی، یکی از ویژگیهای خاص و برجسته معماری ایرانی است.
الگوی چهارطاقی در معماری دوران ساسانی ریشه دارد و شامل 2راهرو متقاطع است که در نقطه تقاطع یک فضای مرکزی ایجاد میشود. در طراحی پاویونهای پل از این الگو استفاده و هر پاویون به شکلی خاص چیده شده است تا بازدیدکنندگان را در فضایی از تجربههای مختلف غرق کند؛ فضایی که از باز تا نیمهباز و بسته تغییر میکند و همانند سفری در تاریخ معماری ایران است.
این پاویونها همچنین فضای مناسبی برای برگزاری مراسم، نمایشگاهها و رویدادهای شهری فراهم میکنند و میتواند پل را به نمادی زیبا و هویتبخش برای شهر تبدیل کند؛ همان کارکردی که پلهای قدیمی زایندهرود مانند سیوسهپل در طول چند قرن به انجام رساندهاند. در این طرح، رودخانهای که از زیر پل عبور میکند فقط یک عنصر تزیینی نیست، بلکه بهعنوان یک موجود زنده و منبع حیات شهروندان درنظر گرفته شده است.
در این پروژه، تلاش شده است تا محیط اطراف رودخانه به شکلی طبیعی و اکولوژیکی طراحی شود بهطوری که به تصفیه طبیعی آب، کاهش مصرف و جلوگیری از هدررفت آن کمک کند. این بستر طبیعی که با چمنزارهای زیبای اطراف رودخانه همراه است، یک فضای شهری پویا و دلپذیر را در تمامی فصلها ایجاد میکند که نیازهای مختلف افراد را در یک فضای منسجم برآورده میسازد. این طرح منحصربهفرد با هدف پیوند دادن سنت و مدرنیته در ساختارهای شهری ارائه شده است. طرح این پل نهتنها به تاریخ و معماری اصیل ایران وفادار مانده، بلکه نیازهای زندگی شهری امروز را هم بهخوبی در خود جای داده است.