شهیدگاه جنگ چالدران
آرامگاه کشتهشدگان جنگ چالدران در قرن دهم در محوطه آرامگاه شیخصفیالدین اردبیلی بهعنوان موزه سنگ قبر جانباختگان جنگ چالدران، میزبان گردشگران است.
به گزارش همشهری، پس از پایان جنگ چالدران بین ایران و امپراتوری عثمانی، شاهاسماعیل یکم پیکر کشتهشدگان نبرد را از دشت چالدران جمعآوری کرد و به اردبیل انتقال داد. این آرامگاه از زمان صفویان به بعد به شهیدگاه شهرت یافت. پیکرهای منتقلشده طی مراسمی با حضور شاهاسماعیل یکم به خاک سپرده شدند. جنگ چالدران جنگی میان شاهاسماعیل یکم (شاه صفوی) و سلطانسلیم یکم (پادشاه عثمانی) در سال۱۵۱۴ میلادی بود که با پیروزی قاطع امپراتوری عثمانی بر ایران صفوی به پایان رسید.
در نتیجه این جنگ، امپراتوری عثمانی منطقه آناتولی شرقی و شمال عراق و شهر دیاربکر و دریاچه وان را از ایران صفوی تصرف و ضمیمه خاک خود کرد. این نخستین کشورگشایی عثمانی بهسوی آناتولی شرقی و آغاز وقفه طولانیمدت کشورگشایی صفویان در سرزمینهای غربی بود. در این جنگ، نیروهای قزلباش ایران نزدیک به چهلهزار تن و سپاه عثمانی قریب به 100هزار نفر بودند، که قزلباشان بهعلت شمار کمتر و نداشتن تجهیزات مناسب از سپاه عثمانی شکست خوردند. در این جنگ سربازان صفوی با شمشیر، نیزه و تیر و کمان میجنگیدند؛ درحالیکه ارتش عثمانی از توپ و تفنگ بهره میبرد. در نبرد چالدران وقتی سربازان از فرط خستگی و جراحت نایی برای ادامه نداشتند، اشعار فردوسی و صدای رسای محمدخان استاجلو طنینانداز میدان جنگ و قوت قلب سربازان میشد و حس وطنپرستی آنان را برمیانگیخت. برای تهییج سپاهیان قزلباش اشعاری از قسمت مهم و اصلی نبرد ایران و توران از شاهنامه انتخاب شده بود تا قزلباشان به هیجان آمده،
به دشمن حمله کنند. برای بازدید از این موزه باید به میدان عالیقاپو و خیابان شیخصفی اردبیل بروید.