حسن روحانی روحیه پزشکیان را نداشت
گفتوگو با مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران درباره حواشی مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاهها
فهیمه طباطبائی-دبیر گروه جامعه
مراسم آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهها که با حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، حواشی جدیای داشت که با گذشت چند روز، در شبکههای اجتماعی و رسانهها بحث درباره آن داغ است. ماجرا از این قرار بود که علیرضا صفری، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران، نسبت به اینکه به دانشجویان تریبون داده نشده، معترض شد و این در حالی بود که رئیسجمهور پشت تریبون بود و میخواست سخنرانی کند. در نهایت مسعود پزشکیان گفت اجازه دهید بیاید بالا و به او تریبون داد. بعد از این اتفاق، 2جریان در شبکه ایکس (توییتر) نسبت به عملکرد این دانشجو واکنش نشان دادند. دسته اول طرفداران دولت که این حرکت صفری را نقد کرده و دسته دیگر که درخواست او از رئیسجمهور را منطقی و در راستای جنبش دانشجویی میدانستند. با او درباره اتفاقات آن روز و حواشی بعد از آن که در فضای مجازی رخ داد، گفتوگو کردهایم که در ادامه میخوانید:
آقای صفری، چه اتفاقی افتاد که تصمیم گرفتید حین سخنرانی رئیسجمهور در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاهها، به آن شکل انتقاد کنید؟
در میانه صحبتهای رئیسجمهور نبود و همان ابتدای سخنرانیاش بود. آن صحبتها هم مطالبه دانشجویان داخل سالن بود. ما معتقدیم که حضور پیداکردن در دانشگاه اقتضائاتی دارد که اصلیترین آن حفظ حرمت صاحبان علم یعنی دانشجویان است. الان دانشگاه تهران 50هزار دانشجو دارد و باید بالاخره صدایی از آنها باشد؛ صدایی که اتفاقا نباید گزینشی و فرمایشی باشد و همه نمایندههای تشکلها بتوانند صحبت کنند. این موضوع هم پدیده نوظهوری نیست و همواره جزو مطالبات دانشجویان بوده است.
اما برداشت افکار عمومی این شد که شما معترضید که چرا به بسیج دانشجویی در این جلسه تریبون داده نشده است.
اتفاقا پشت تریبون که رفتم، به نمایندگی از همه تشکلها صحبت کردم. رئیسجمهور هر کسی که باشد ما این مطالبه را داریم. کما اینکه وقتی در زمان حضور شهید رئیسجمهور، آقای رئیسی تریبون ندادند، اعتراض ما محکمتر بود. با این تفاوت که ایشان بعد از مراسم به مسجد دانشگاه آمدند و گفتند که من در جریان درخواست شما نبودم و دلجویی کردند. اتفاقا به همین دلیل و برای جلوگیری از اتفاق پارسال ما از یک هفته قبلتر با معاونت ارتباطات ریاستجمهوری، دفتر رئیسجمهور، سرپرست دانشگاه تهران، نمایندگی مقام معظم رهبری و چند جای دیگر ابتدا پیگیریهای رسمی برای سخنرانی در این مراسم داشتیم و سپس از طرف 5تشکل دانشجویی یعنی انجمن دانشجویان مستقل، جامعه اسلامی دانشجویان، مجمع دانشجویان عدالتخواه، انجمن اسلامی دانشگاه و بسیج دانشجویی نامه علنی مشترک نوشتیم که باز هم تریبون ندادند.
بعد از اینکه توانستید پشت تریبون بروید و برگردید، غیر از مواردی که رسمی گفتید، نکته شخصی هم با رئیسجمهور بینتان رد و بدل شد؟
نه! همان بود که پشت تریبون گفتم. منش رئیسجمهور جای تقدیر دارد و آقای پزشکیان باید بتواند این منش شخصیاش را برای سازوکار حکمرانیاش هم تجویز و در همه ارکان محقق کند. این روحیه را حسن روحانی نداشت. درحالیکه رئیسجمهور وقتی وارد دانشگاه میشود باید حرف دانشجویان را بشنود، نه اینکه در یک برنامه نمایشی شرکت کند. به ما گفتند که این برنامه تشریفاتی است! مطالبات ما شفاف است. اگر رئیسجمهور میخواهد شأن دانشگاه یعنی دانشجو و سایر ارکان آن را حفظ نکند به دانشگاه نیاید.
یکی دیگر از حاشیههای این مراسم این بود که یکی از دختران همدانشگاهی شما ابتدا که پشت تریبون رفتید، گفت که شما نماینده ما نیستید، چرا با اینکه نامه مشترک زدید این حرف را زد؟
من پشت تریبون که رفتم، بیانیه بسیج دانشجویی را که نخواندم، اتفاقا گفتم که نمیتوانم صدای همه باشم اما مطالبه کردم که به همه تشکلها تریبون داده شود. متأسفانه مشی انجمن اسلامی دانشگاه تهران همین است، مثلا در زمان انتخابات آقای پزشکیان را دعوت کردند ولی به ما تریبون ندادند اما برعکس ما هر نامزد انتخابات را که دعوت کردیم به آنها تریبون دادیم.
بعد از این مراسم، عکسهای شما را با سعید جلیلی در فضای مجازی منتشر کردند و گفتند که شما بهدلیل همسویی با او، میخواستید مراسم سخنرانی رئیسجمهور را بههم بزنید؟
من با شهید امیر عبداللهیان، با سیدحسن خمینی، با محمدباقر قالیباف و حتی شهید رئیسی هم عکس دارم که غیر از مورد آخری همه را منتشر کردند. این حرف هم جزو بیاخلاقیهای رسانهای است که هر موضوعی را دستاویز سیاسی میکنند. شعار سر میدهند زنده باد مخالف من اما در عمل کار دیگری میکنند.
در نهایت قرار شد که 16آذر به تشکلها تریبون داده شود؟
بله، من این قول را از رئیسجمهور گرفتم. این را هم بگویم که آقای سیمایی صراف، وزیر علوم که گفته بودند این مراسم جشن است، وقتی نوبت خودشان شد و پشت تریبون رفتند، نسبت به بودجه وزارت علوم انتقاد کرده و مطالبه داشتند که افزایش داشته باشد. این حرفهای او در تناقض با ادعایش بود.
من رتبه دو رقمی کارشناسی ارشدم
از دیگر حواشیای که مطرح شد این بود که من با این شکل از اعتراض میخواهم در آینده پست و سمت سیاسی بگیرم. با این حرفها میخواهند مطالبات اصلی را به حاشیه ببرند و اتفاقا این دسته از حرفها نشان میدهد که ما عملکرد درستی داشتیم و راهمان درست است و اتفاقا جنبش دانشجویی این مسیر را با شدت بیشتری دنبال میکند. فقط کسانیکه این حرفها را میزنند، بدانند که من رتبه سهرقمی کارشناسی و دورقمی کارشناسیارشد دانشگاه تهران هستم.