• چهار شنبه 24 اردیبهشت 1404
  • الأرْبِعَاء 16 ذی القعده 1446
  • 2025 May 14
چهار شنبه 24 اردیبهشت 1404
کد مطلب : 255185
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/8qPQL
+
-

آمریکا مقاومت یمن را باور نداشت

نگاه1
آمریکا مقاومت یمن را باور نداشت

آمریکایی‌ها که از ابتدا هم تمایل چندانی به جنگ با یمن نداشتند اما 2مسئله آنان را ناگزیر کرد وارد این میدان شوند؛ یکی تعهد آنان به حفظ امنیت رژیم صهیونیستی که موشک‌های یمنی این امنیت را به‌شدت به خطر انداخته بود و دیگری، ماموریتی که آمریکایی‌ها برای خود تعریف کرده‌اند؛ یعنی حفاظت از روند انتقال نفت از هر جای دنیا به دهان سرمایه‌داری؛ ماموریتی که آمریکایی‎ها از آن به‌عنوان اهرم و نشانه رهبری خود استفاده می‌کنند. در این مورد نیز یمن روند انتقال نفت را به خطر انداخته بود و این مسئله نیز آمریکا را مجبور کرد که وارد جنگ با یمن شود.
واشنگتن ابتدا تصورش این بود که با بمباران و هدف قرار دادن مراکز سوخت و نیروگاه‌های برق می‌تواند مردم یمن را از حمایت از مقاومت منصرف کند اما هیچ بمبارانی در یمن رعب و واهمه ایجاد نکرد. این حملات نتوانست عزم مردم یمن را برای حمایت از مردم فلسطین در هم بشکند و اتفاقا عزم آنان را راسخ‌تر کرد. واقعیت این است که ارتش آمریکا برای یک جنگ نامتقارن امروزی آمادگی نداشت؛ به‌خصوص که مقاومت در یمن بی‌نظیر بود. عامل اصلی شکست آمریکا همین مقاومت بی‌مانند مردم یمن بود.
گذشته از موقعیت جغرافیایی یمن و کنترل آن بر تنگه باب‌المندب، پایگاه‌های آمریکا همگی در دسترس نیروهای یمنی قرار دارد. از سوی دیگر، آمریکایی‌ها از ابتدا هم تمایلی نداشتند که در این جنگ خسارت سنگینی متحمل شوند. همین ناآمادگی آنها در برابر خسارت سنگین یکی از عوامل شکست و غافلگیری‌هاي واشنگتن بود.
نکته دیگر اینکه، نیروهای انصارالله پس از 9سال جنگ، توانمندی مقابله با تجاوزهای نظامی خارجی را توسعه داده‎اند. توانایی آنها در تولید انواع موشک‌ها و پهپادها و به کارگیری این تسلیحات نیز به خوبی تقویت شده است.
اشتباه آمریکایی‌ها این بود که تصور می‌کردند به‌عنوان یک ابرقدرت وارد جنگ می‌شوند و یمن به مثابه یک کشور جهان سومی به راحتی تسلیم خواهد شد. آنها چنین مقاومتی را از مردم یمن باور نداشتند و عمده‌ترین مسئله‌ای که معادلات منطقه را به نفع یمن بر هم زد همین نکته است.
آمریکایی‌ها تصور می‌کردند که جنگیدن یمنی‌ها برای برادرانی (فلسطینیان) که 2هزار کیلومتر دورتر هستند نمی‌تواند انگیزه‌ای ملی باشد. از سوی دیگر درک درستی هم از بعد معنوی چنین جنگی نداشتند.
شکست آمریکا در جنگ یمن علاوه بر ابعاد نظامی و مالی، سیاست خارجی آمریکا را نیز در خاورمیانه عمیقا تحت‌تأثیر قرار می‌دهد؛ چرا که شکست امروز آمریکا مانند شکست این کشور در جنگ ویتنام نیست که دور از انظار جهانی بود. امروز آمریکا در منطقه‌ای متحمل شکست شده که جهان کاملا تحولات آن را زیرنظر دارد. دوم اینکه، یمن چهره آمریکا را به‌عنوان یک ابرقدرت جهانی خدشه‌دار کرده آن‌هم در شرایطی که یکی از وعده‌های دونالد ترامپ رئیس‌جمهورش این بوده که «آمریکا را دوباره قدرتمند کند».
یمنی‌ها در این جنگ تنها شاخصه برجسته آمریکا ـ یعنی قدرت نظامی ـ آن را به چالش کشیده‌اند و این بسیار برای آمریکایی‌ها خفت‌آور است.

جعفر قنادباشی
کارشناس مسائل خاورمیانه و آفریقا


 

این خبر را به اشتراک بگذارید