مراسم خاص شاگردان مداح معروف در خانه وقفی
موضوع: حسینیه یادگار حاجاکبر ناظم
ویژگی: ساخت حسینیه توسط فرزندان بانیان نخستین هیئت قناتآباد
***
بعد از آنکه حاجاکبر ناظم، میاندار هیئت نوباوگان قناتآباد با دنیای فانی وداع کرد، گروهی از بچههای محله تصمیم گرفتند برای زنده نگه داشتن یاد و نام میاندار قدیمی سنگلج، هیئتی برپا کنند. علیرضا زمانی، تهرانپژوه درباره تاریخچه هیئت نوجوانان قناتآباد میگوید: «تاسیس هیئت نوجوانان قناتآباد، ماجرای جالبی دارد. با درگذشت حاج اکبر، فرزندان نسلی که هیئت نوباوگان را تاسیس کرده بودند تصمیم گرفتند هیئت دیگری تاسیس کنند و به این ترتیب هیئت نوجوانان قناتآباد در سنگلج متولد شد. هیئت نوجوانان قناتآباد در سال 1364 تاسیس شد و بسیاری از افراد مشهور بهعنوان مداح و سخنران در این هیئت منبر داشتند.»
بعد از راهاندازی هیئت نوجوانان قناتآباد، حاج قاسم قناتآبادی که از شاگردان حاجاکبر بود، مسئولیت میانداری و نظم دادن به هیئت را بر عهده گرفت و بانیان دیگری برای ساخت حسینیه آستینها را بالا زدند. علیرضا زمانی درباره ماجرای ساخت دومین حسینیه در بازارچه قناتآباد میگوید: «وقتی بچههای هیئت نوجوانان قناتآباد تصمیم گرفتند حسینیه بسازند، یکی از اهالی محله، خانه قدیمیاش را برای این کار وقف کرد و بانیان اصلی به اتفاق اهالی آن را بازسازی کردند. این خانه قاجاری که ابتدای بازارچه قناتآباد قدیم و کوچه شاهحسینی فعلی قرار دارد در ابتدای دهه 70 بازسازی شد و نام یادگار حاجاکبر ناظم را روی آن گذاشتند.»
هیئت نوجوانان از دهه 60 راه خودش را از هیئت نوباوگان جدا کرد، اما سنت عزاداری و سینهزنی مخصوص قناتآباد در هر دو حسینیه پابرجاست. مداحان سرشناسی مثل حاجعلی بهاری، حاجحسن دولابی و حاجاحمد شمشیری در این هیئت مداحی کردهاند و به سنت عزاداری مخصوص در این هیئت پایبند بودهاند. طبق سنتی که چند دهه از آن گذشته، در شبهای عزاداری 3 دسته سینهزنی تشکیل میشود؛ بهطور مثال، اگر شب شهادت موسی ابن جعفر(ع) باشد، همه عزاداران دور هم مینشینند و سینه میزنند. بعد هم روضه کوتاهی خوانده میشود و جمعیت روی پا میایستد و شور میگیرد. دسته دوم به همین ترتیب برای حضرت ابوالفضل(ع) عزاداری میکنند و دسته سوم دعای فرج را برای ظهور امام زمان(عج) میخوانند. این سنتی است که از حاجاکبر ناظم به یادگار مانده و برای همین نام حسینیه را یادگار حاجاکبر ناظم گذاشتهاند.