ترور فرمانده جنگهای نامنظم و نوه تاجر معروف
موضوع: سیدمجتبی هاشمی قندی
ویژگی: حضور مؤثر در جنگ تحمیلی و شهادت بهدست منافقین
***
اوایل دهه۶۰ صدای هر گلولهای که از محلههای تهران به گوش میرسید خبر از به خون غلتیدن جوانی میداد که به ضرب گلوله نفاق و کینهتوزی ترور میشد. 28اردیبهشت سال۱۳۶۴ حوالی بازارچه میرزا حسنخان محله سنگلج صدای گلولههای ممتدی به گوش رسید. گروهک منافقین این بار با آگاهی از اینکه یک فرمانده تأثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل را ترور کرده است از همان ابتدا مسئولیت به شهادت رساندن سیدمجتبی هاشمی قندی را پذیرفت.
سیدمجتبی هاشمی قندی نوه مرحوم حاج سیدهاشم قندی، تاجر قند معروف عهد ناصری بود که مسجد قندی را در محله تختی بنا نهاده بود. نیت خیر سیدهاشم و عمل نیک و لقمه حلالی که بر آن تأکید داشت در عاقبتبهخیری نوهاش بیتأثیر نبود. سیدمجتبی حسن خلق و جسارت را از جدش به ارث برده بود.
13آبان ۱۳۱۹ در محله سنگلج پسری به دنیا آمد که بعدها یک محله برایش دعای خیر کردند و نام و یادش را به نیکی بردند. سیدمجتبی هاشمی قندی، فرزند سوم خانواده، به محض تمام کردن تحصیلات متوسطه، بهدلیل اندام ورزیده و توانایی جسمیاش عضو نیروهای کلاهسبز ارتش شد، اما آنجا چندان دوام نیاورد، چون او مرد حمایت از ظلم و جور نبود.
حمیدرضا نارنجینژاد، از اهالی محله سنگلج و عضو هیأتمدیره انجمن این محله در ادامه این مطلب میگوید: «شهید سیدمجتبی هاشمی به شغل آزاد رو میآورد و در کنار دکان پدر یک کسبوکار کوچک راه میاندازد. سال۱۳۴۲ به فعالیتهای انقلابی میپردازد و بعد از پیروزی انقلاب، مغازهاش را به یک تعاونی تبدیل میکند تا اهالی محل بتوانند مایحتاج زندگی را با قیمت مناسب تهیه کنند. از لباس گرفته تا خوراکی در این تعاونی موجود بود.»
نارنجینژاد میگوید: «پس ازپیروزی انقلاب اسلامی کمیته انقلابی را در منطقه۹ تهران راه میاندازد و وقتی جنگ تحمیلی در کردستان اوج میگیرد، به غرب میرود و موفق به پاکسازی آن محدوده میشود. فعالیتهای او باعث میشود تا نخستین نیروی نظامی نامنظم به نام گروه فداییان اسلام در جنگ ایران و عراق شکل بگیرد. این گروه چریکی جنگهای نامنظم به فرماندهی سیدمجتبی هاشمی در خرمشهر و آبادان از مهر سال۱۳۵۹ تا آبان۱۳۶۰ حضور داشتند. شبیخون و غافلگیری از اصول رزم فداییان اسلام بود، چراکه آقامجتبی بهعنوان یک چریک اعتقاد داشت با حملههای مکرر نباید به دشمن فرصت تجدید قوا داد.»
شخصیت مردمی و قدرت نظامی سیدمجتبی باعث شده بود تا در لیست ترور منافقین قرار بگیرد. نارنجینژاد درباره روز ترور این شهید میگوید: «سال۱۳۶۴ بود. اواخر شعبان، به روایت همسرش با زبان روزه به مغازه رفته بود. چند نفر به بهانه خرید مانتو و روسری به مغازه مراجعه میکنند. اما این تله بود. در همین حین، منافقین داخل مغازه میشوند و از پشت سر به او شلیک میکنند. مسلما کسی نمیتوانست آقامجتبی را از پا دربیاورد مگر با مکر و نیرنگ.»